|

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

 

 
 

De fleste fjernvarme-kunder kan se frem til prisændringer i 2019. Foto: Claus Bech.

Nye tal fra Forsyningstilsynet fastslår, at hovedparten af landets fjernvarmekunder må grave dybere i lommerne i 2019, når varmeforbruget skal betales.

Statistikken viser, at fjernvarmepriserne i gennemsnit er sat op med 3,6 procent fra 1. januar 2019 i forhold til de gennemsnitspriser, der var gældende for godt et år siden i december 2017.

Det svarer til, at den årlige varmeregning i en typisk husstand i gennemsnit bliver ca. 460 kr. højere. Forsyningstilsynet definerer en husstand som en standardbolig på 130 kvm., hvor familien har et varmeforbrug på 18,1 megawatt-time (MWh).  

Den gennemsnitlige stigning på ca. 460 kr. på varmeregningen til forbrugerne dækker over, at lidt over halvdelen af landets fjernvarmevirksomheder har sat prisen op, mens kun 83 ud af cirka 400 fjernvarmevirksomheder har sat prisen ned.

Hvor fjernvarmen er dyrest, betaler en boligejer med standardhus på 130 kvm. cirka 25.659 kr. for et varmeforbrug på 18,1 MWh. Hvor den er billigst, slipper samme boligejer med 5.456 kr.

Fakta om prisændringerne

  • I alt 173 fjernvarmeværker i hovedsageligt landområder har indtil 1. januar 2019 modtaget et statsligt tilskud kaldet grundbeløbet
  • Indtil nu har kun 98 af varmeværkerne offentliggjort priser efter tilskuddets afvikling, og det viser prisstigninger for tusinder af danskere. De resterende 75 værker har forskudt regnskabsår, hvorfor de først kan ændre priser til sommer
  • I gennemsnit er prisen på tværs af de 98 værker steget med 1595 kroner for et gennemsnitligt parcelhus på 130 kvadratmeter

Kilde: Forsyningstilsynet

Statsligt fjernvarme-tilskud fjernet

Prisstigningerne skyldes, at et tilskud fra staten til fjernvarmeværkerne er forsvundet ved årsskiftet.

Tilskuddet var et tidsbegrænset grundbeløb, der blev indført i 2004 i forbindelse med liberaliseringen af elmarkedet – og det kan ikke forlænges på grund af EU’s nye statsstøtteregler. Størstedelen af de selskaber, der bliver ramt, leverer varme til landdistrikterne.

Det er også typisk i landdistrikterne, at fjernvarmen typisk er dyrest, og der er der ifølge Forsyningstilsynet flere årsager til.

Nogle forsyninger har et stort varmetab i deres ledningsnet, og mellem leverandørerne kan der være væsentlig forskel på produktionsomkostningerne, der afhænger af fx virksomhedens anlæg og brændselstype.

Dertil kommer, at flere varmeforsyninger har indført sæsondifferentierede priser, så priserne stiger om vinteren og falder om sommeren. 

Idéen med Bolius kommer af Realdanias formål: At skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. Det er vores mission. Vores allesammens – vores fagekspert, journalist, sekretær. Vi er ansat, fordi vi brænder for det, vi laver – at formidle aktuel og uvildig viden til jer.

Bolius – et helejet Realdaniaselskab

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Søgningen til erhvervsuddannelserne har i Favrskov taget et flot hop til knap 23 procent. Favrskov er dermed tæt på at opfylde 2020-målet om, at hver fjerde elev skal vælge en erhvervsuddannelse ... læs mere
Loading...