|

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

 

 
 

De fleste fjernvarme-kunder kan se frem til prisændringer i 2019. Foto: Claus Bech.

Nye tal fra Forsyningstilsynet fastslår, at hovedparten af landets fjernvarmekunder må grave dybere i lommerne i 2019, når varmeforbruget skal betales.

Statistikken viser, at fjernvarmepriserne i gennemsnit er sat op med 3,6 procent fra 1. januar 2019 i forhold til de gennemsnitspriser, der var gældende for godt et år siden i december 2017.

Det svarer til, at den årlige varmeregning i en typisk husstand i gennemsnit bliver ca. 460 kr. højere. Forsyningstilsynet definerer en husstand som en standardbolig på 130 kvm., hvor familien har et varmeforbrug på 18,1 megawatt-time (MWh).  

Den gennemsnitlige stigning på ca. 460 kr. på varmeregningen til forbrugerne dækker over, at lidt over halvdelen af landets fjernvarmevirksomheder har sat prisen op, mens kun 83 ud af cirka 400 fjernvarmevirksomheder har sat prisen ned.

Hvor fjernvarmen er dyrest, betaler en boligejer med standardhus på 130 kvm. cirka 25.659 kr. for et varmeforbrug på 18,1 MWh. Hvor den er billigst, slipper samme boligejer med 5.456 kr.

Fakta om prisændringerne

  • I alt 173 fjernvarmeværker i hovedsageligt landområder har indtil 1. januar 2019 modtaget et statsligt tilskud kaldet grundbeløbet
  • Indtil nu har kun 98 af varmeværkerne offentliggjort priser efter tilskuddets afvikling, og det viser prisstigninger for tusinder af danskere. De resterende 75 værker har forskudt regnskabsår, hvorfor de først kan ændre priser til sommer
  • I gennemsnit er prisen på tværs af de 98 værker steget med 1595 kroner for et gennemsnitligt parcelhus på 130 kvadratmeter

Kilde: Forsyningstilsynet

Statsligt fjernvarme-tilskud fjernet

Prisstigningerne skyldes, at et tilskud fra staten til fjernvarmeværkerne er forsvundet ved årsskiftet.

Tilskuddet var et tidsbegrænset grundbeløb, der blev indført i 2004 i forbindelse med liberaliseringen af elmarkedet – og det kan ikke forlænges på grund af EU’s nye statsstøtteregler. Størstedelen af de selskaber, der bliver ramt, leverer varme til landdistrikterne.

Det er også typisk i landdistrikterne, at fjernvarmen typisk er dyrest, og der er der ifølge Forsyningstilsynet flere årsager til.

Nogle forsyninger har et stort varmetab i deres ledningsnet, og mellem leverandørerne kan der være væsentlig forskel på produktionsomkostningerne, der afhænger af fx virksomhedens anlæg og brændselstype.

Dertil kommer, at flere varmeforsyninger har indført sæsondifferentierede priser, så priserne stiger om vinteren og falder om sommeren. 

Idéen med Bolius kommer af Realdanias formål: At skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. Det er vores mission. Vores allesammens – vores fagekspert, journalist, sekretær. Vi er ansat, fordi vi brænder for det, vi laver – at formidle aktuel og uvildig viden til jer.

Bolius – et helejet Realdaniaselskab

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...