|

Hvor meget må teenagere spille computerspil?

Psykolog Susanna de Lima har gode råd til forældre med børn, der elsker at spille computerspil.

 

I september holdt psykolog Susanna de Lima foredrag for forældre til teenagebørn. Det var i Sløjfen i Hadsten, og her blev hun blandt andet spurgt om, hvor lang tid teenagere må spille computerspil om dagen.

– Det er der ikke et entydigt svar på. Men jo yngre børn er, jo mere skal man hjælpe med at styre, hvor meget de spiller – for eksempel ved at lægge nogle pauser ind undervejs. Mange børn og unge elsker at spille computerspil, og der er ingen tvivl om, at det kan være en meget social aktivitet for dem. Så længe de er sociale og har fritidsinteresser udover at spille, så ser jeg ikke spil som et problem, siger Susanna de Lima.

Samtidig slår hun fast, at der også er nogle signaler, som forældre skal reagere på.

– Vi skal være opmærksomme, når de unge isolerer sig og forsvinder ind i deres spil. Det er helt naturligt at være meget optaget af spil, når man er ung, men hvis man samtidig mister interessen for sine kammerater, så er det noget, vi som forældre skal reagere på. Vi skal også være opmærksomme, hvis der er stor aldersforskel på dem, der spiller sammen, eller hvis de spiller med fremmede i stedet for eksempelvis klassekammerater. Det er vigtigt, at spillene ikke kommer til at stå imellem kontakten med alderssvarende kammerater, siger Susanna de Lima.

Hun opfordrer alle forældre til nogle gange at iagttage og lytte med, når deres børn spiller computerspil.

– De unge er jo hammerdygtige og gode til at hjælpe hinanden i spillene. Men hvis de sidder alene og ikke indgår i en dialog med andre, så få dem sendt afsted i en klub, hvor de kan sidde sammen med andre og spille. Det vigtige er, at de er i et fællesskab, når de spiller. Der er ingen tvivl om, at de også tillægger sig kompetencer og ressourcer, når de spiller, siger Susanna de Lima.

Hun foreslår, at forældre med spilleglade børn mærker efter, om spillene forenes med hverdagen på en god måde – for eksempel ved at de unge kan slukke for spillene og kommer og spiser sammen med familien, når det er spisetid. Og at de også kan tage på ferie uden spillene.

– Og så skal vi ikke mindst huske, hvor vigtigt det er, at unge mennesker får både spist og sovet ordentligt. Vi ved, at manglende søvn kan resultere i mistrivsel, så sørg for at spillene ikke går ud over nattesøvnen. Man kan for eksempel slukke routeren, når det er sengetid – sådan gør vi hjemme hos mig. Men alle børn og familier er forskellige – nogle børn kan spille meget, uden det er et problem, og andre har brug for mere styring. Derfor handler det om at vide lidt om, hvad man skal holde øje med, og så ellers mærke efter, hvad der passer bedst til ens egen familie, siger Susanna de Lima.

Dato:11. oktober 2019

Senest opdateret:

11. oktober 2019

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens cocktail består af motiver fra Julsø i Ry, gråænder, dådyr og sommerfugle, krydret med lidt blomster ... læs mere
Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: MELLEMKRIGSTIDENS BERLIN ... læs mere
Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Vi skulle have haft det varmt her i juli iflg. DMI’s langtidsprognose ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...