|

Genbrugskoncept udvides til alle fire genbrugspladser

Borgerne i Favrskov kan se frem til endnu mere direkte genbrug, når Favrskov Forsyning udvider deres GI’ og TA’ koncept til alle kommunens genbrugspladser i takt med at pladserne renoveres.

Siden juni sidste år har brugerne på Hadsten genbrugsplads kunne aflevere ting, som andre kunne få gavn af, men også selv tage brugbare ting med hjem. GI’ og TA’ hedder tiltaget, der har kørt som et forsøg for at fremme mere direkte genbrug på genbrugspladserne. Og det har været en stor succes.
– Brugerne har brugt GI’ og TA’ området flittigt, siden det åbnede i sommeren 2019. Vores evaluering viser, at hver besøgende på pladsen i gennemsnit afleverer 1,02 kg og afhenter 0,80 kg. Det er en meget høj andel der bliver afhentet og det er til gavn for både miljøet og økonomi, siger Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning.
Forsøget har ikke kun skabt opmærksomhed i Hadsten. Forsyningen har fået talrige henvendelser og fra borgere, der efterspørger Gi’ og Ta’ på de andre pladser. Og lige præcis ønsket om at udbrede GI’ og TA’ til kommunens øvrige genbruspladser bliver nu en realitet.
– Vi har oplevet GI’ og TA’ som en stor succes. Både i forhold til kundetilfredsheden og for målet med mere direkte genbrug. Derfor har vi besluttet at udbrede konceptet til de øvrige genbrugspladser. Dog laver vi først GI’ og TA’ områder i Hammel, Hinnerup og Hvorslev i takt med at genbrugspladserne skal renoveres. Det betyder at den nye plads i Hammel vil åbne med et GI’ og TA’ område næste forår. Så man må væbne sig med en smule tålmodighed, siger Søren Frandsen.
GI’ og TA’ området på Hadsten genbrugsplads fortsætter indtil Hadsten skal renoveres.
Mere genbrug, mindre CO2 Cykler, bøger, nipsting, kopper og tallerkner er blot nogle af de ting, som gæsterne ofte både giver og tager på Hadsten genbrugsplads. På den måde understøtter det målsætningerne i Favrskov Kommunes nye affaldsplan, om at finde gode løsninger til at forebygge affald og øge andelen af direkte genbrug.
Når produkter og ”affald” rykker op i affaldshierarkiet til direkte genbrug, reduceres CO2- udledningen. Både fordi affaldet ikke skal genanvendes eller energiudnyttes, men også fordi, at man ved genbrug undgår den CO2-udledning, der er forbundet ved at producere nyt.
Tilfredse brugere er vilde med direkte genbrug Det klimavenlige tiltag har skabt stor begejstring blandt brugerne på genbrugspladsen.


– 26% af pladsens brugere besøger GI’ og TA’ området. Og i gennemsnit giver brugerne 9,1 i karakter på en skala fra 1 – 10. Derudover siger flere brugere, at området har bidraget til, at genbrugspladsen er blevet mere hyggelig og at det giver anledning til at besøge genbrugspladserne en ekstra gang. Der er endda flere børn, der også kommer med forældre og bedsteforældre på genbrugspladsen – for nu synes de det er sjovt at kigge efter brugt legetøj, fortæller Mette Raaschou fra Favrskov Forsyning, som har stået for evalueringen af projektet.
Samarbejde med frivillige organisationer På genbrugspladserne i Hammel og Hinnerup henter frivillige organisationer brugbare ting fra udvalgte containere. De sælger tingene videre i deres genbrugsbutikker eller på loppemarkeder, for at give overskuddet til et velgørende formål. Ifølge Søren Frandsen skal disse organisationer også have plads, når GI’ og TA’ åbner på de nye pladser:
– Vi har en klar målsætning om at samarbejde med frivillige organisationer og foreninger omkring direkte genbrug. Derfor har vi inviteret foreningerne til et dialogmøde, hvor vi skal drøfte, hvordan vi kan samarbejde om det fælles mål om mere direkte genbrug.
I forbindelse med nedlukningen på grund af Covid-19 er både GI’ og TA’ og genbrugscontainere lukket. Der åbnes igen for direkte genbrug, når det vurderes sikkert og uden smittefare.
Yderligere information:
• Læs mere om Gi’ og Ta’: https://www.favrskovforsyning.dk/affald/gi-og-ta-paahadsten-genbrugsplads
• Genbrugspladserne renoveres en ad gangen, og den første er Hammel. Hammel flytter et stenkast ned af vejen, hvor anlægsarbejdet begynder i 2020. Det betyder, at den gamle plads vil holde åbent imens den nye bygges.
• Kontakt hvis du vil vide mere: Mette Raaschou, projektleder, tlf. 89 64 50 33

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
Loading...