|

4. maj i Hadsten

Fra Ove Rosenkvist, Hadsten har vi fået følgende indlæg, der fortæller om hvad der skete i Hadsten den 4.maj 1945. Indlægget er suppleret af billeder, som Sven Erik Ginge havde liggende i sit arkiv – spændende.

4. maj i Hadsten 1945

”Et liv uden historie er som et hus uden vinduer”, sagde den engelske forfatterinde  Elizabeth Langford engang.

Efter filmen om Hvidsten Gruppen har jeg mødt mange unge, der ville vide, hvordan ”huset så ud med vinduer”, altså hvad der skete for den almindelige borger i Hadsten under krigen.

Heldigvis var der nogle fremsynede modstandsfolk, der skrev historien ned mens de levede, og kunne huske, hvad der skete.

Mange af beretningerne er farvede af eftertidens gyldne slør, men det væsentlige er, at de satte livet på spil for at redde Danmarks ære i omverdenens øjne, og at de kunne rette ryggen med god samvittighed.

Da Lars Toft-Hansen fra Pingvin-Nyt spurgte om en hændelse fra 4.maj 1945, kunne jeg slå op i den historie ”Modstandsbevægelsens Venner” samlede i 1985, på 40 års dagen for befrielsen.
Børge Ginge, der i efteråret 1945 blev indkaldt til militæret
Billedet: Børge Ginge, der i efteråret 1945 blev indkaldt til militæret
.

Her skriver Børge Ginge, far til Aarhus Stiftstidendes mangeårige redaktør Sven Erik Ginge, om hvordan hans 4. maj forløb:

”… Så kom vi frem til 4. maj om aftenen. Da samledes vi alle sammen nede på stationen, da vi havde hørt budskabet. Det viste sig, at det var trafikassistent Moberg Jørgensen, der var byleder. Han var altså leder af modstandsbevægelsen i Hadsten. Det vidste vi jo ikke.
Vi kendte kun vores gruppeleder, som så kendte en anden leder. Det var kun ganske få, der kendte ham, der stod for det hele. Sådan var modstandsbevægelsen bygget op.

børge ginge - modstandsfolkene i Hadsten 4_5_45 - 3.jpg
Billedet: her er samtlige modstandsfolk i Hadsten, fotograferet foran den gamle station. Peter Børge Ginge er i næstnederste række, nummer otte fra højre.
Desuden ses en række unge, som senere blev støtter i Hadstens lokale liv: vognmand Friis Johansen, smed Johan Egestad, bogholder Poul Sørensen, kæmner Leo Ørum, malermester Svend Gustav Olsen, tømmerhandler Børge Amstrup, bankdirektør Mogens Andersen, tobakshandler Kurt Laursen og mange flere.

Børge Ginge fortsætter:

Der var jo intet politi dengang. Vi skulle gå vagt, for at tyskerne ikke skulle lave noget, for nu havde de jo ikke noget at sige mere. Nu var det os der bestemte. Vi skulle gøre vagttjeneste her i byen om natten. På Andelsbankens vindue (i dag Nordea) blev der hængt en plakat, hvorpå der stod, at nu var det modstandsbevægelsen, der havde vagten om natten, og man måtte ikke forulempe tyskerne.

Vi havde hovedkvarter i Andelsbanken. Senere fik vi det flyttet op på biblioteket.(Bibliotek og teknisk skole på Egevej). Vi gik vagt to timer af gangen, og så skiftedes vi til at sove lidt.

Værnemagere hentes

Vi var også ude at hente nogle værnemagere. Vi havde ikke decideret stikkere her i byen.

Dyrlæge Skyggeberg havde en bil dengang, som kørte på gas. Den havde vi fået lov at låne, og jeg var chauffør. Så skulle vi ud at hente dem, der havde været for gode venner med tyskerne. De blev samlet nede på stationen, inde i ventesalen. Derfra skulle de køres ud til en skole i Dronningborg…

…Der var nogle af dem,vi regnede for de lidt pænere og finere her i byen, som heller ikke var for gode at hente. De var ikke så glade for sådan nogle som os. Vi var jo ikke så gamle. Jeg for mit vedkommende var ikke mere end 21 år dengang. Men der var jo ikke noget at gøre. De måtte bare følge med…”

børge Ginge brev 4_5_45 - 1.jpg

Med venlig hilsen

Ove Rosenkvist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Regulering af satser for tabt arbejdsfortjeneste

Regulering af satser for tabt arbejdsfortjeneste

På grund af fejl i enkelte satser orienterer KL nu om muligheden for at få ens sag behandlet på ny ... læs mere
S straffer Favrskov

S straffer Favrskov

af Ken Richter, Hejrevej 12, 8382 Hinnerup ... læs mere
Indbrud i Ulstrup

Indbrud i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
VENSTRE HAR FREMGANG

VENSTRE HAR FREMGANG

Af formand for Venstre i Favrskov, Michael Jensen ... læs mere
Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Af Simon Olsen, Salgs- & Eventchefen i Hadsten Håndbold ... læs mere
Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Loading...