|

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

Problematikken rammer især kvinder og børnefamilier, der føler, at rengøringen giver dårlig samvittighed og mindre tid til andre aktiviteter.

 
 

Undersøgelse viser at mange danskere ser rengøring som en belastning for husstanden, der skaber frustrationer og irritation i en travl hverdag. Foto: Tommy Verting

 

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Bolius Boligejernes Videncenter. Der er i alt gennemført 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 3. januar til 10. januar 2017.

Se undersøgelsen om rengøring her

Danskernes fokus på og lyst til rengøring er mindre i 2010’erne end for 30-40 år siden. Det mener sociolog og fremtidsforsker Birthe Lindahl.

Alligevel fylder rengøringspligten stadig en del i bevidstheden og kan dermed skabe frustrationer og irritation i en travl hverdag. I en undersøgelse fra januar 2017 foretaget af YouGov for Bolius svarer 39 % af de adspurgte, at de ser rengøring som en belastning for husstanden.

Især rammes danskerne af dårlig samvittighed, hvis ikke der bliver gjort rent. Udover dårlig samvittighed fører rengøring ifølge undersøgelsen også til, at familien bliver presset rent tidsmæssigt, og at der må gives afkald på andre ting.

– Danskerne gider i grove træk ikke rengøring og huslige pligter længere. Kompetencerne bliver ikke prioriteret i livet, der i stedet handler om videregående uddannelser, flotte karriere og kloge børn. Så det er både det mentale og de egentlige kompetencer, vi mangler, og derfor kan selv mindre opgaver virke uoverskuelige, siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Lindahl.

Rengøring skaber konflikter i husstanden

For hver tredje dansker kan rengøring af boligen endda føre til konflikter, omend 26 af de 33 procent kun sjældent oplever konflikter eller uoverensstemmelser.

 

Kvinder og børnefamilier stresser over rengøringen

Det er især hos kvinder og unge familier med små børn, at belastningen og konflikterne opstår i forbindelse med rengøringen.

– Der har gennem historien været en klar tendens til, at kvinderne står for hus og hjem. Og selvom kvinderne nu er kommet ud på arbejdsmarkedet, er det stadig dem, der tager ansvaret for, at boligen er ren.

– At kvinderne stadig tager det største læs skyldes især påvirkningen fra samfundet og medierne, siger Karen Hvidtfeldt, kønsforsker ved Kulturstudier på SDU.

Generelt bruger kvinder længere tid på rengøring. Mens 31 % af mændene bruger mere end 2 timer om ugen på rengøring, gør 39 % af kvinderne. Omvendt klarer 20 % af mændene den ugentlige rengøring på under én time, i modsætning til kun 13 % af kvinderne.

Bolius’ undersøgelse viser også, at jo ældre man bliver, jo oftere gør man rent. Især badeværelset og aftørring af støv klares oftere af danskere på den høje side af 55 år. Samtidig falder belastningen i forbindelse med rengøring markant, jo ældre man er.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Alle ejere af en Nimbus kender Knud Jørgensen

Alle ejere af en Nimbus kender Knud Jørgensen

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Loading...