|

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

Problematikken rammer især kvinder og børnefamilier, der føler, at rengøringen giver dårlig samvittighed og mindre tid til andre aktiviteter.

 
 

Undersøgelse viser at mange danskere ser rengøring som en belastning for husstanden, der skaber frustrationer og irritation i en travl hverdag. Foto: Tommy Verting

 

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Bolius Boligejernes Videncenter. Der er i alt gennemført 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 3. januar til 10. januar 2017.

Se undersøgelsen om rengøring her

Danskernes fokus på og lyst til rengøring er mindre i 2010’erne end for 30-40 år siden. Det mener sociolog og fremtidsforsker Birthe Lindahl.

Alligevel fylder rengøringspligten stadig en del i bevidstheden og kan dermed skabe frustrationer og irritation i en travl hverdag. I en undersøgelse fra januar 2017 foretaget af YouGov for Bolius svarer 39 % af de adspurgte, at de ser rengøring som en belastning for husstanden.

Især rammes danskerne af dårlig samvittighed, hvis ikke der bliver gjort rent. Udover dårlig samvittighed fører rengøring ifølge undersøgelsen også til, at familien bliver presset rent tidsmæssigt, og at der må gives afkald på andre ting.

– Danskerne gider i grove træk ikke rengøring og huslige pligter længere. Kompetencerne bliver ikke prioriteret i livet, der i stedet handler om videregående uddannelser, flotte karriere og kloge børn. Så det er både det mentale og de egentlige kompetencer, vi mangler, og derfor kan selv mindre opgaver virke uoverskuelige, siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Lindahl.

Rengøring skaber konflikter i husstanden

For hver tredje dansker kan rengøring af boligen endda føre til konflikter, omend 26 af de 33 procent kun sjældent oplever konflikter eller uoverensstemmelser.

 

Kvinder og børnefamilier stresser over rengøringen

Det er især hos kvinder og unge familier med små børn, at belastningen og konflikterne opstår i forbindelse med rengøringen.

– Der har gennem historien været en klar tendens til, at kvinderne står for hus og hjem. Og selvom kvinderne nu er kommet ud på arbejdsmarkedet, er det stadig dem, der tager ansvaret for, at boligen er ren.

– At kvinderne stadig tager det største læs skyldes især påvirkningen fra samfundet og medierne, siger Karen Hvidtfeldt, kønsforsker ved Kulturstudier på SDU.

Generelt bruger kvinder længere tid på rengøring. Mens 31 % af mændene bruger mere end 2 timer om ugen på rengøring, gør 39 % af kvinderne. Omvendt klarer 20 % af mændene den ugentlige rengøring på under én time, i modsætning til kun 13 % af kvinderne.

Bolius’ undersøgelse viser også, at jo ældre man bliver, jo oftere gør man rent. Især badeværelset og aftørring af støv klares oftere af danskere på den høje side af 55 år. Samtidig falder belastningen i forbindelse med rengøring markant, jo ældre man er.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Søgningen til erhvervsuddannelserne har i Favrskov taget et flot hop til knap 23 procent. Favrskov er dermed tæt på at opfylde 2020-målet om, at hver fjerde elev skal vælge en erhvervsuddannelse ... læs mere
Loading...