|

Den 9. april 1940 og den 9. april 1945.

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet

Herluf Nydam

  1. Vi nærmer os nu 9. april igen, og det er 84 år siden Danmark blev besat af tyskerne, med de følger, 5 besættelses år medførte.

Danmark fandt sig i starten i den tyske besættelse, og regeringen førte den forkætrede samarbejdspolitik, som har været disskuteret lige siden.

Danmark reddede æren efter at regeringen sagde nej i august 1943, hvilket medførte, at der blev indført dødsstraf for sabotage, og det tyske politi Gestapo overtog kommandoen i Danmark. Med til at redde æren var modstandsfolkene i Danmark, men ikke mindst de mange søfolk der gik i allieret tjeneste.

Der var mange, der ikke ville finde sig i besættelsen både herhjemme og ude i verden. Disse personer var med til at Danmark kom på den rigtige side efter krigen.

En af de meget markante og fantastiske personer var den unge mand Anders Lassen.

Anders Frederik Emil Victor Scau Lassen var kommet til verden på Godset Høvdingsgård på Sydsjælland den 22. september 1920. Omkommet 9. april 1945.

Hans forældre var udprægede friluftsmennesker, der lod børnene færdes i den fantatiske natur omkring godset. Anders og broderen Frants var hurtige til at lære naturen at kende og overnattede tit på stranden, hvor de havde bål og nød at fange fisk, som de tilberedte over ilden. På et tidspungt får de en luftbøsse (der var ikke så mange restriktioner dengang) ydermere lærer de at skyde med bue og pil, de havde en fantastisk barndom.

De to brødre Lassen under deres opvækst på godset Høvdingsgård

I 1931 starter Anders Lassen på Herlufsholm kostskole, men skolen betegner ham som ”letsindig og ubekymret”, og han klarede sig ikke særligt godt med det boglige, men har var respekteret og afholdt af alle på skolen. Han fik en realeksamen, som ikke var noget at skrive hjem om.

Anders havde andre evner, der kom ham tilgode senere. Han udviklede en formidabel evne til at skyde med bue og pil og kunne skyde fugle i flugten, han var også i super god form .

Han beslutter sig for at gå ind i handelsflåden og tager hyre på ØK’s skib Fiona.

  1. marts 1939 er han hjemme igen og bliver modtaget af familien på kajen i København.

 Derefter får han hyre på M/T Eleonora Mærsk, som aspirant i A P Møller Mærsk.

  1. april 1940 er skibet i den persiske golf. Der får kaptajnen ordre til at søge neutral, tysk eller Italiensk havn, det synes besætningen ikke om, så de laver et fingeret mytteri, så de kom i allieret havn i Barhein, hvor Englænderne overtager skibet.

Efter mange genvordigheder i løbet af 1940, får Anders endelig lejlighed til at melde sig til Engelsk tjeneste. Det foregår den 24. januar i London. Det foregik meget højtideligt med at aflægge eden, som var til Kong Christian den X af Danmark. Den bibel, der blev brugt ved edsaflæggelsen, er bevaret og findes på Natonalmuseet i Danmark.

Efter lang og opslidende træning, bliver Anders bliver optaget i Small Scale Raiding Force, altså specialstyrker. Opgaven var at lave nålestiksoperationer på de engelske kanaløer.

I november 1942 udnævnes han til Løjtnant og modtager et Military Cross for sin indsats.

Derefter overføres han til middelhavet og deltager i en operation på Kreta med stor succes. De er kun 4 mand, men formår at ødelægge 8 tyske fly og at antænde et brænstoflager.

Frem til midten af 1944 deltager styrken i mange nålestiksoperatiner på flere græske øer. Dette sker i samarbejde med de græske patrioter, der hader tyskerne af et godt hjerte. Derefter vender styrken tilbage til Libanon, hvor de restituerer og kommer til kræfter.

I august 1944 ankommer Anders Lassen og ca. 40 til 50 englændere til byen Saloniki i Grækenland, og det lykkedes dem at få tyskerne jaget ud af byen, som for øvrigt har 150.000 indbyggere. Styrken er der indtil hovedstyrken kommer og besætter byen.

I December 44 opererer styrken på Kreta, her forhandler han med den tyske kommandant, der gerne vil overgive sig til englænderne, men han tør ikke på grund af deres lille antal, han frygter at Lassen ikke kan styre de mange stridende partisaner på øen.

I vinteren 1945 bliver Anders Lassen indsat i Italien. Dette sker i sumpområderne ved Po floden, i en by ved navn Comacchio, der bliver Anders ramt og hårdt såret. Han er klar over, at han ikke overlever.  Vennen Steve talte med ham, inden døden kom og det sidste han sagde, var se at få folkene i bådene og kom væk.

Skæbnens ironi er, at Anders Lassen bliver dræbt på 5 års dagen for Danmarks besættelse, derfor overskriften.

Dette sker den 9. april 1945

En sand helt

Anders blev begravet i byen og på graven var der et simpelt trækors.

Graven er flyttet fra kysten til den britiske krigerkirkegård ved Argenta, hvor han ligger side om side med de mænd, der fulgte ham i døden, hvilket han sikkert selv ville have ønsket.

Han får efter sin tragiske død tildelt en af de højeste engelske ordener The Victoria Cross.

Bestemt en dansker vi kan være stolt af.

Anders Lassens mor Susanne M. Signe Raben-Levetzau Lassen rejste efter krigen til Middelhavet og fulgte i sporet af gruppen på de forskellige operationssteder og talte med mange af de græske partisaner, der havde arbejdet sammen med Anders Lassen.

Alle udtrykte deres respekt for måden han tacklede situationerne på, og især omgangen med græske patrioter. Suzanne Raben-Levetzau Lassen skrev en bog om sønnen, da hun kommer hjem fra Middelhavet. Det er en fantatisk bog, som stadig er værd at læse, og det er selvfølgelig der mine oplysninger stammer fra. Jeg kan varmt anbefale at låne bogen på biblioteket.

Vi skal ikke glemme dem, der hjalp til med at gøre Europa og Danmark frit. Det har vi nydt godt af lige siden.

Herluf Nydam

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 411.

Ugens naturbilleder nr. 411.

APRILSOL*APRILBLOMSTER*APRILSIND*APRILFARVER*APRILDAG*APRILFORNEMMELSER*APRILGLÆDE ... læs mere
Så er HØST udkommet

Så er HØST udkommet

Læs den på deres hjemmeside ... læs mere
Lyngå tog skraldet på 14. år.

Lyngå tog skraldet på 14. år.

Søndag blev der samlet affald over hele landet - også i Lyngå. I år blev Lyngå befriet for 80 kilo affald samt 164 dåser. Herunder en lille opgørelse over hvad der er indsamlet gennem årene ... læs mere
Veloverstået generalforsamling i Favrskov Erhvervsråd

Veloverstået generalforsamling i Favrskov Erhvervsråd

Erhvervsrådets generalforsamling, der blev afholdt hos Juhl Bach Holding A/S på Delta i Søften, var en pæn succes ... læs mere
I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

Folketingskandidaterne Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K) kom til lyttemøde hos SIND Favrskov ... læs mere
Kørte for stærkt

Kørte for stærkt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vil du samle ind for Kræftens Bekæmpelse søndag d. 7. april?

Vil du samle ind for Kræftens Bekæmpelse søndag d. 7. april?

Overalt i landet vil tusindvis af frivillige bruge et par timer af deres søndag på at samle ind til kræftsagen. Du kan også støtte op om denne vigtige sag som indsamler tilmelde dig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling ... læs mere
Hvorfor er luftsolvarme mod radon og fugt så særlig godt?

Hvorfor er luftsolvarme mod radon og fugt så særlig godt?

I Klimaugen er der mulighed for at høre om de nye anlæg fra SolarVenti i Thorsø, som billigt og effektivt kan holde kældre og huse fri for farlig radon og fugt – vel at mærke på én gang ... læs mere
Påskeoptakt i Thorsø Kirke søndag d. 14. april kl. 19,00

Påskeoptakt i Thorsø Kirke søndag d. 14. april kl. 19,00

Sangerinde Tina Lynderup og pianist Lene Jensen – begge fra Videbæk – kommer på besøg og giver en aften i kirken med påskeforberedelse gennem sang og musik ... læs mere
Loading...