|

Stilhed før stormen

Det årlige Classic Race Aarhus afholdtes i år for 7. gang og Motorredaktøren Jørgen Kjær Hadsten var selvfølgelig med…

 Af Jørgen kjær

Det årlige Classic Race Aarhus afholdtes i år for 7. gang. De mange gæster vender gang på gang i stort tal tilbage til Aarhus for at opleve hundredevis af historiske racere og Nordens største Formel 1-felt. Førstnævnte i skarp konkurrence om podiepladserne, sidstnævnte ”blot” til opvisning, men det bliver det nu ikke kedeligt af.

Stilhed før stormen
Man kan stadig undre sig – og det er vel slet ikke så dårligt! Men hvordan kan en kopi af en Mercedes racer i pressen blæses op til uanede højder og på selve auktionen på Classic Race blive solgt for omkring 2,2 millioner kroner? Blot en kopi, og så er det man undrer sig – kunne det samme ske med en kopi af det berømte maleri med Mona Lisa? Nej vel!

Et sådan arrangement kræver minutiøs planlægning, når nogle af byens meste trafikerede veje skal afspærres under arrangementet. Planlægningen står på hele året, der annonceres for arrangementet, og i ugen op til løbet går det for alvor løs. De sædvanlige læserbreve i avisen fra frustrerede borgere, der ikke lige synes, at et Classic Race er Guds gave til menneskeheden, og da slet ikke dem, der har betalt i dyre domme for deres boliger på et af byens bedste strøg, udebliver heller ikke, men byens vise mænd kan heldigvis godt se gaven til byens turist- og kulturliv!

 

Banen langs Aarhusbugten og rundt om Mindeparken er kendt for sin kontante afregning på de mange betonklodser, hvis der skulle blive lidt slinger i valsen, og når hjelmen først er kommet på hovedet, kører vi for at vinde, som en af deltagerne udtrykte det! Ejeren af denne Benetton Formel 1 racer ødelagde fortøjet ved en lidt hård nærkontakt med barrieren fredag eftermiddag, men et par århusianske mekanikere klarede paragrafferne i løbet af aftenen, så løbet kunne fortsætte lørdag.

De frivillige banebyggere får travlt, der opsættes telte, indrettes paddock til racerkørerne og hegn langs hele arrangementet sættes op, så ingen formastelige skal liste sig ind uden entrebillet – og så går det ellers løs en hel weekend!!

Fredagen er tilskuerantallet begrænset, og der er god tid til en snak med de kørere, der er dukket op for at deltage i træning og tidtagning samt se på forberedelserne i Goodlook Street. I år var der også lejlighed til at nærstudere de mange flotte biler på årets auktion.

Rejsekongen Simon Spies er på ingen måde glemt. Han ejede omkring 1981 to af de store flagskibe fra Mercedes. Nemlig model 600, og den ene, Lille Frede var sat til salg på auktionen. Inden auktionen gjorde den dog ikke det store væsen af sig – tværtimod, den havde nærmest tabt pusten og hang på maven til stor fortrydelse for auktionsfolkene, hverken de mange kloge råd fra omkringstående eller en booster fra en Falck-bil hjalp. Den ville hverken starte eller rejse sig op igen.

VeteranPosten valgte at besøge Classic Race om fredagen for at opleve stilheden før stormen. Med en fantastisk vejrudsigt var resten af weekenden jo rimelig forudsigelig. Det ville blive en succes over alle grænser, hvis der da ikke skulle ske uheld. Det gav god lejlighed til at fordybe sig lidt i alle forberedelserne. Stjernerne ville nok alligevel vinde deres klasser og nybegynderne og de mere uerfarne ville få en oplevelse ud over det sædvanlige på en af Europas bedste og mest spændende bybaner – i hvert fald en af de smukkest beliggende!

Rekorddeltagelse ved Classic Race Aarhus

Og stormen – i form af et rekordstort stort antal gæster – udeblev heller ikke. Flankeret af det flotteste sommervejr fandt mere end 40.000 gæster i løbet af weekenden vej til de smukke omgivelser ved Mindeparken og Aarhusbugten.

– Vi er overrumplede og begejstrede. Classic Race Aarhus 2016 er slut, og det blev præcis den weekend, vi havde drømt om, lyder det fra Niels Brøchner, President, Classic Race Aarhus.

-Tæller man alle med – fra de mange frivillige, til publikum og de dygtige kørere, har 42.300 været forbi pladsen i år. Det er utroligt, hvordan så stort et arrangement kan glide så forholdsvist problemfrit. Selvfølgelig er der tidspunkter, hvor vores gæster må stå i kø ved indgangen, fordi alle vil ind først på formiddagen. Og ligeledes er der formentlig en del, der har måttet lede lidt efter en parkeringsplads.

-Med et arrangement, der for hvert år vokser, er vi meget tilfredse med afviklingen af den syvende udgave af Classic Race Aarhus, siger Niels Brøchner, og forberedelserne til næste års træf er derfor allerede i gang.

Billedtekster:

156: Banen langs Aarhusbugten og rundt om Mindeparken er kendt for sin kontante afregning på de mange betonklodser, hvis der skulle blive lidt slinger i valsen, og når hjelmen først er kommet på hovedet, kører vi for at vinde, som en af deltagerne udtrykte det! Ejeren af denne Benetton Formel 1 racer ødelagde fortøjet ved en lidt hård nærkontakt med barrieren fredag eftermiddag, men et par århusianske mekanikere klarede paragrafferne i løbet af aftenen, så løbet kunne fortsætte lørdag.

0007: Classic Race er andet end blot race, det er også hyggeligt samvær, udstillinger og fællesskab omkring Goodlook Street og på Classic Car Park, som Dansk Vintage Motor Club hvert år koordinerer. Kører man i sit klassiske køretøj, kan man her komme til at parkere helt tæt på løjerne, hvis man da ellers har tilmeldt sig i tide. De 300 pladser til hver dag var nemlig hurtigt fyldt op, fortæller klubben.

0098: Når der sker ulykker ved et arrangement som Classic Race Aarhus, forventer man, at de vil ske på banen, men i år skete en tragisk ulykke – af den slags, der bare ikke må ske – i Mindeparken, hvor en veteranbil kørte over en mand, der havde lagt sig til at sove i græsset. Føreren af veteranbilen kørte kun med omkring 10 km/t, men kunne ikke se ham grundet en forhøjning i parken. Politiet kunne heldigvis efterfølgende meddele, at han var uden for kritisk tilstand. Denne bil eller dens ejer havde dog ikke noget med ulykken at gøre.

0049: Man kan stadig undre sig – og det er vel slet ikke så dårligt! Men hvordan kan en kopi af en Mercedes racer i pressen blæses op til uanede højder og på selve auktionen på Classic Race blive solgt for omkring 2,2 millioner kroner? Blot en kopi, og så er det man undrer sig – kunne det samme ske med en kopi af det berømte maleri med Mona Lisa? Nej vel!

0052: En lille, fin og lyseblå Volkswagen Beetle var et af trækplastrene på auktionen, og med 42 år på bagen skulle man tro, at den havde kørt en del. Men bilen har indtil nu tilhørt en italiensk mand, som udelukkende har brugt den til at køre fra sit eget hjem og ned til den lokale kirke, hvor han var til gudstjeneste hver søndag. Den fine Beetle havde derfor angiveligt kun kørt 90 km i alt, og den så ud, som var den ny. Den blev solgt for 34.000 euro.

0057: Rejsekongen Simon Spies er på ingen måde glemt. Han ejede omkring 1981 to af de store flagskibe fra Mercedes. Nemlig model 600, og den ene, Lille Frede var sat til salg på auktionen. Inden auktionen gjorde den dog ikke det store væsen af sig – tværtimod, den havde nærmest tabt pusten og hang på maven til stor fortrydelse for auktionsfolkene, hverken de mange kloge råd fra omkringstående eller en booster fra en Falck-bil hjalp. Den ville hverken starte eller rejse sig op igen.

0067: Bilen, der har tilhørt Simon Spies rejste sig dog på auktionen til en budsum på godt 900.000. En tilskuer kunne fortælle, at den for ikke længe siden var annonceret til salg hos en dansk forhandler til 650.000 kr. Rejsekongens bil var i øvrigt et specielt gensyn for journalist Kent Richter fra Hinnerup, der netop havde kørt som privatchauffør for Simon Spies i selvsamme Mercedes. Det var bare en rigtig lækker bil at køre, og den vakte respekt på de tyske motorveje, fortæller han til FavrskovPosten.

0146: Classic Race Aarhus har gennem årene formået at skabe sig et misundeligværdigt stort og driftssikkert korps af frivillige, der sikrer, at det hele bygges op, fungerer under løbet og efterfølgende pilles ned igen. Kurt Elgaard og hans kone Solveig har været med alle årene.

0092: Classic Race Aarhus indbyder og veteranbilklubber og lignende udstillingsmuligheder i Mindeparken. Desværre er der ikke så stor søgning til denne del. Saab-klubben var dog på pletten igen i år.

0081, 0109: De to gæve ”Randers-piloter” Kent Røjkjær og Michael Amorsen havde i år udvidet deres udstillinger med lidt af historiens vingesus. Motor, propeller og andre vragdele fra nedstyrtede engelske jagerfly, fisket op fra havets bund fortalte noget af historien om disse unge mennesker, der satte livet på spil under anden verdenskrig.

0079: En af de trofaste banebyggere er Tom Frandsen, der er indehaver af Køsters Motorboghandel. Han fortæller om livet som frivillige banebygger: Det er lidt svært at starte med beskrivelsen som banebygger, for det startede jo for mange år siden. Jeg kom med til førsteudgaven af løbet som banebygger ved et tilfælde. En genbo skulle være med til noget andet der ude, og han spurgte om jeg ville med, han vidste de manglede banebyggere. I starten var alting nyt, vi havde ikke prøvet det før, lederne havde en smule erfaring fra København, men ikke meget. Det giver en fantastisk pionerånd, og man var nødt til at hjælpe hinanden. Nu syv år senere, er vi mange som har været med fra start, vi udgør et fantastisk hold, som er hårde og ubarmhjertige ved hinanden på den gode måde, Vi arbejder benhårdt, og ånden med at vi hjælper hinanden, når noget skal laves, er der fortsat, næsten bedre end nogensinde. Nye medhjælpere, der kommer til, bliver taget godt imod. De lærer hurtigt tonen, som er barsk og hård, men med store smil og varme. Det er nok også grunden til at folk i gruppen holder ferie for at deltage i arbejdet, jeg har i år hørt fra flere, at det ikke er motorløbet de kommer for, men sammenholdet med resten af holdet. Det er fantastisk.

0147: I ryttergården blev der også lige tid til den sidste ”hovedreparation” af en motor i en BMW 2002 TII, der ikke helt kunne holde til fredagens træning og tidstagning.


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Foreningsidrætten er fortsat på standby, og det giver store afsavn. Søndag genskabte HOG-fodbold fællesskabsfølelsen i en velgørende ”sammen-hver-for-sig-stafet”.  ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE Naturvidenskabernes Hus

PRESSEMEDDELELSE Naturvidenskabernes Hus

Danmarks største naturfagskonkurrence rykker hjem eleverne i Favrskov Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Årsregnskab 2020 . Tilfredsstillende udvikling ... læs mere
VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Loading...