|

Advarsels-app skal ruste aarhusianere mod digitale svindlere

Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune har etableret et tæt samarbejde omkring Tryg i Aarhus-strategien, som blandt andet går ud på at styrke det aktive medborgerskab og frivillige engagement for at øge borgernes tryghed.

Mit Digitale Selvforsvar

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune anbefaler, at borgere i Aarhus Kommune downloader den gratis app ’Mit Digitale Selvforsvar,’ som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag. Netop aktiv deltagelse og engagement er en af grundtankerne bag Mit Digitale Selvforsvar, og ifølge en ny opgørelse er app’ens brugere rigtigt gode til at advare og hjælpe hinanden i kampen mod digitale svindlere – med op til 800 brugertips om digital svindel om måneden.

 

Mit Digitale Selvforsvar er den eneste app mod digital svindel, hvor myndigheder, virksomheder, NGO’er og foreløbigt 150.000 borgere er samlet på samme platform. Og et netværks- og advarselsbaseret redskab mod digital svindel går ifølge Gert Bisgaard, vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi, godt i spænd med Tryg i Aarhus-strategien om at involvere både lokale borgere, foreninger, virksomheder og nationale aktører i indsatsen for et trygt Aarhus.

Advarsels-funktion som en gammeldags telefonkæde

”Borgernes tryghed handler i stigende grad også om at kunne færdes sikkert og trygt på nettet, hvor omfanget af digital kriminalitet desværre er stigende. Med Mit Digitale Selvforsvar bliver man rustet til en tryggere digital hverdag med gode råd til at undgå digital svindel og advarsler om for eksempel falske e-mails, fup-konkurrencer og svindel sms’er. Men man kan også medvirke til at advare andre om fup- og svindelforsøg via app’ens tip-funktion. Det er der allerede rigtigt mange, der gør, og det er præcist den form for fællesskabs- og netværksredskaber, vi gerne vil bruge til at styrke Tryg i Aarhus-strategien,” siger Gert Bisgaard.

Hos Forbrugerrådet Tænk er projektchef for Mit Digitale Selvforsvar, Ulla Malling, glad for, at Aarhus Kommune i samarbejde med politiet nu opfordrer borgerne til at benytte Mit Digitale Selvforsvar for at øge trygheden i kommunen.

”De fleste bruger-tips, vi modtager, handler ifølge vores seneste opgørelse om phishing efter kontooplysninger, fup-konkurrencer og sextortion, dvs. afpresning med udgangspunkt i trusler om offentliggørelse af følsomt materiale. Men de digitale svindleres mål og metoder ændrer sig hele tiden, og svindlere fra både Danmark og udlandet finder på stadigt mere udspekulerede metoder til at stjæle penge, personlige oplysninger og andre værdier fra private borgere og virksomheder. Derfor er det nødvendigt, at vi hele tiden udsender de nyeste eksempler på svindelforsøg, så forbrugere og virksomheder kan følge med i, hvad de skal passe på,” siger Ulla Malling og fortsætter:

”Mit Digitale Selvforsvar er ikke bare en app, det er også et digitalt fællesskab og et levende netværk, som brugerne tager aktivt del i ved at indsende tips og eksempler på nye digitale svindelnumre. Det minder lidt om en gammeldags telefonkæde, og måske derfor er app’en blevet en stor succes med mange aktive og deltagende brugere.”

Hun understreger, at de borgere, der bliver udsat for svindel eller svindelforsøg, ud over at tippe svindlen til app’en, selvfølgelig også bør anmelde svindlen til rette myndigheder.

It-kriminaliteten vokser

Danskerne er blandt verdens mest digitaliserede samfund. De digitale løsninger åbner en masse muligheder, men gør os desværre også sårbare overfor it-kriminalitet, som vokser i omfang i disse år. Derfor er det ifølge Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden, vigtigt, at vi hjælper hinanden i med at styre udenom de digitale trusler.

”It-kriminalitet kan ramme os alle – selv den mest erfarne. Mit Digitale Selvforsvar handler om at give borgerne et redskab til at tage kampen op mod den digitale kriminalitet. Og det må man sige, at danskerne har gjort. Det er glædeligt, at så mange bruger app’en aktivt, for det er kun i fællesskab, at vi kan gøre noget ved den digitale kriminalitet, som desværre er stigende i disse år,” siger Christoffer Elbrønd.

Mit Digitale Selvforsvar har foreløbigt mere end 30 partnerorganisationer- og virksomheder, der bidrager med viden til den løbende udvikling af appen og tips om aktuelle, digitale trusler, herunder Det Kriminalpræventive Råd, atp, nets, politiet, MobilePay, Skattestyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Finans Danmark, Danske Bank, kino.dk, postnord, McDonalds, JYSK, 3 og e-mærket. Og flere partnerorganisationer- og virksomheder er på vej.

FAKTA og tre gode råd

Mit Digitale Selvforsvar er en gratis app, der hjælper danskerne med en sikker og tryg online adfærd via guides, gode råd, opdateret viden og hyppige advarsler om seneste digitale trusler såsom falske e-mails, fup-konkurrencer, svindel-sms’er, ondsindede hjemmesider og øvrig it-relateret kriminalitet og svindel.
Det sker gennem et samarbejde med et netværk af myndigheder, NGO’er og virksomheder, der alle deler aktuelle trusler. Mit Digitale Selvforsvar har desuden mange aktive brugere, der er med til at advare om fup- og svindelforsøg, inden de når at gøre skade

Mit Digitale Selvforsvar er udviklet i 2017 i et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. I dag bliver appen drevet og udviklet af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, og der kommer løbende nye features – den næste er en videreudvikling af sektionen ”Når skaden er sket” efter årsskiftet.

Tre gode råd mod digital svindel

  • Beskyt dine data. Del aldrig adgangskoder, pinkoder eller NemID med andre. Brug altid stærke adgangskoder
  • Brug din sunde fornuft. Undersøg hvem du handler med på nettet Vær kritisk.
  • Giv aldrig dine private oplysninger til virksomheder eller myndigheder, der burde have dem i forvejen

 

Om omfanget af it-kriminalitet

Ifølge politiets nye center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK) var der i perioden december 2018 til maj 2019 over 12.000 anmeldelser vedr. it-relateret økonomisk kriminalitet. Heraf de 1.607 i Østjylland, som dermed er den hårdest ramte landsdel efter København. Læs mere om politiets nye center for it-relateret økonomisk kriminalitet

Tal fra Det Kriminalpræventive Råd

  • Den mest udbredte form for it-kriminalitet mod privatpersoner er betalingskortsmisbrug. Det anslås, at 2,5 procent af danskerne mellem 16 og 74 år var udsat for denne form for it-kriminalitet i 2017. Det svarer til ca. 105.500 personer, hvor tallet i 2014 var ca. 74.400 personer.
  • Ca. 0,90 procent af danskerne mellem 16 og 74 år blev udsat for identitetstyveri i 2017. Det svarer til ca. 38.600 personer, hvor det i 2014 var ca. 34.400 danskere.
  • I 2017 var ca. 1,03 procent af danskerne mellem 16 og 74 år udsat for handelsbedrageri på internettet. Det svarer til omkring 44.000 danskere. I 2014 var tallet knap 22.700 personer – altså det halve.
  • Lidt over en tredjedel af sagerne – 36 procent – vedrørende internetrelateret kriminalitet bliver ifølge seneste offerundersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (2017) politianmeldt. Det er ikke nødvendigvis respondenten, der anmelder sagen, men ved misbrug af betalingskort ofte banken eller kortselskabet. Undersøgelsen viser også, at respondenterne finder it-kriminalitet meget grænseoverskridende.

Læs mere og find rapporten ’Internetkriminalitet 2017 – offerundersøgelse om identitetstyveri, bedrageri, afpresning og chikane i cyberspace’ på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside

 

**

 

For yderligere information og interviews

Ulla Malling, projektchef i Forbrugerrådet Tænk, Mit digitale selvforsvar. Tlf. 4188 1615. E-mail: ulm@fbr.dk.
Christoffer Elbrønd, projektchef hos TrygFonden. Tlf. 4526 0806. E-mail: ce@trygfonden.dk
Gert Bisgaard, vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi. Tlf. 3045 7635.
Nanna Rasmussen, udviklingskonsulent i Aarhus Kommune. Tlf. 4185 6596.

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 22691087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne

Telefon: 8618 2877

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Fokus på mobiltelefoner og GPS'er i trafikken

Fokus på mobiltelefoner og GPS’er i trafikken

Uopmærksomhed er blandt de hyppigste uheldsfaktorer i trafikken og kan være årsag til en tredjedel af alle uheld, viser undersøgelser ... læs mere
Boligskattereform udskudt i tre år til 2024

Boligskattereform udskudt i tre år til 2024

En lille million boligejere i provinsen kan blive taberne i regeringens udskydelse af boligskattereformen, da de havde udsigt til en lempelse af boligskatterne i 2021. Læs, hvad udskydelsen kommer til at betyde for husejere, ejerlejlighedsejere, andelshavere og lejere ... læs mere
SOMMERTID ER FORBI. URET & HAVEMØBLER ER STILLET TILBAGE – BRUG DIN VILJESTYRKE TIL VandringMedForandring - og hold fast i at komme ud hver dag

SOMMERTID ER FORBI. URET & HAVEMØBLER ER STILLET TILBAGE – BRUG DIN VILJESTYRKE TIL VandringMedForandring – og hold fast i at komme ud hver dag

Af økonomi- & erhvervscoach, certificeret arbejdslystkonsulent Bente Nørgaard, Nørgaard-Coaching ... læs mere
Jubilæumskoncert med sangforeningen

Jubilæumskoncert med sangforeningen

Hadsten Sangforening havde inviteret til gratis jubilæumskoncert ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRE SAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRE SAGEN

Ældre Sagen i Hadsten inviterer til et spændende foredrag ... læs mere
Sundhedscafè den 13. november kl. 19 – 21 om Sclerose

Sundhedscafè den 13. november kl. 19 – 21 om Sclerose

Favrskov Sundhedscenter, Hovvej 76, 8370 Hadsten ... læs mere
NAVNENYT:

NAVNENYT:

Alternativt regionsrådsmedlem skifter job ... læs mere
Til alle patientforeninger, interesseorganisationer, og sociale fællesskaber med mere i Favrskov Kommune.

Til alle patientforeninger, interesseorganisationer, og sociale fællesskaber med mere i Favrskov Kommune.

Lørdag 14. marts 2020 kl. 10-15 i Sundhedshuset, Østergade 3, 8370 Hadsten ... læs mere
100 år er ingen alder - for en kirke

100 år er ingen alder – for en kirke

Af Formand for Hadsten Menighedsrådet Annette Obelitz ... læs mere
”Do you speak Polish”?

”Do you speak Polish”?

Et historisk underskud i Nordens største bank i 3. kvartal 2019 på over 3 mia. kr. betyder, at banken vil flytte næsten 6.000 arbejdspladser til Polen ... læs mere
Enhedslisten i Favrskov er chokeret over at genåbningen af Laurbjerg Station er sat i bero

Enhedslisten i Favrskov er chokeret over at genåbningen af Laurbjerg Station er sat i bero

Der kommer alligevel ikke noget trinbræt i Laurbjerg foreløbig. Enhedslistens trafikordfører kæmpede forgæves for at holde fast i genåbningen, men han kunne ikke vinde opbakning. Men Enhedslisten fortsætter kampen for at få trinbrættet genåbnet ... læs mere
Seminar om strategi for Fritids- og Idrætsområdet

Seminar om strategi for Fritids- og Idrætsområdet

Af tjoh Favrskov Kommune arbejder på en ny strategi for Fritids- og Idrætsområdet, og vi har brug for din hjælp! ... læs mere
Loading...