Ifølge Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse, kan bedre folkesundhed ikke reduceres til et spørgsmål om, at vi bare skal tage os selv i nakken, lette måsen fra sofaen og stoppe med at spise kage. Det handler om at indrette samfundet anderledes og ikke være bange for at bruge afgifter og lovgivning til at påvirke vores vaner. Et godt sted at begynde er det sundhedsudspil, regeringen vil præsentere inden 1. april.
Færre danskere ryger
Der er dog et klart lyspunkt i undersøgelsen af danskernes sundhed. Andelen af danskerne, der ryger, er faldet fra 16,9 pct. i 2017 til 13,9 pct. i 2021. Tæller man dem med, der ryger ind imellem, er tallet faldet fra 22,4 til 18,4 pct.
– “Det er et stort fremskridt, at færre ryger. Tobak er uden tvivl den dårlige vane, der rammer vores helbred hårdest. Men op mod hver femte er stadig alt for mange. Rygning er årsag til hvert fjerde dødsfald i Danmark og kan give kræft, hjertekar-sygdom, lungesygdomme og andet skidt“, siger Jesper Fisker.
Han peger på, at der har været politisk mod til at stramme markedsføring og tilgængelighed af tobak, bl.a. er prisen steget markant. Det har været medvirkende til, at der nu er færre, der ryger. Men der er stadig brug for flere initiativer på området, ligesom lovgivning med fordel kan bruges til at ændre sundhedsvaner på andre forebyggelsesområdet.
”Vi har et alvorligt problem med ulighed og en stigende andel, der har svær overvægt. Det bør give anledning til, at man på Christiansborg slipper berøringsangsten og tager folkesundheden mere alvorligt”
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse