|

ALDERDOMMEN ER AFSKAFFET

Som yngre har man ofte indtrykket af, at de ældre er meget gamle.
Læs Ole Juuls klumme…

ALDERDOMMEN ER AFSKAFFET

 

Af Ole Juul

 

                     Enhver kender efterhånden betegnelsen ”Det grå guld”, om ældre mennesker, mænd og kvinder, der i arbejdsmarkedets sprogbrug har nået pensionsalderen og hermed alderdommen, men bestemt ikke føler sig gamle. Gang på gang lyder det fra toneangivende i beskæftigelsessektoren, at netop denne gruppe er guld værd, og så alligevel smider man guldet på gaden, for tilsyneladende er der i sektorerne ikke mange, der har brug for dem. Nej, det er de unge mellem 30 og 40, der er brug for, helst med 30-40 års erfaring, og et eller andet sted stemmer det ikke rigtig overens.

Forleden læste jeg en artikel under overskriften ”Alderdommen er afskaffet”, og det svarer på mange områder til den virkelighed, jeg selv har erfaret hos flere af de mennesker, jeg i årevis har kendt, og som nu er faldet for den berømte aldersgrænse. De har blot ikke selv opdaget det, og jeg kender ikke mange, der er så aktive, og som har en kalender, der er så overtegnet.

Det er et helt andet billede, der i dag tegner sig af ældre, end da jeg var barn i 50’erne. Dengang var de ældre vitterligt gamle og kroppen nedslidt efter adskillige barske år på arbejdsmarkedet. Det er en saga blott. Nu lyser de med deres energi og gøremål op i dagligdagen og har bestemt ikke tænkt sig at lukke døren ind til et liv i ledighed og glemsel, blot fordi der ikke længere er brug for dem til lønnet arbejde. Nej, og de vil heller ikke længere bruges eller misbruges. De vil sig selv og sikrer sig via et netværk af andre ligestillede og jævnaldrende, at de ikke behøver andre til at aktivere sig. Det klarer de selv.

Resultatet er, at de trætte og aldrende ældre hører fortiden til. Idealmodellen er den aktive, sprudlende og evigt vitale gamling, som aldrig er hjemme og til at træffe, fordi der er så meget andet i gang. Godt nok for dem, og så længe helbredet holder, så er det kun en berigelse for dem selv, skønt idealbilledet vel nogle gange kan være svært at leve op til.

Når alt det så er sagt, og der ikke er flere lovord at sige om en generation, der lever efter modellen, at livet aldrig er for sent, og som tonser af sted til seniorkurser, svømning og salsa, så er der dog et lille men. For hvor er de stuer og hjem, som vi som børn satte os ind i? Hvor møder vore børn gamle, som erkender, at de er gamle og som i en mørkningsstund har tid og lyst til at sidde og fortælle om et langt liv? Hvor er de ældre, som tør være trætte og lidt sære?

Jeg savner for de opvoksende børn i landsbyerne nogle gange det ”grå guld”, der ganske vist ikke længere på arbejdsmarkedet kan gøre lige for en dagløn, men som er guld værd i en opdragelsesfase, hvor det for et barn og et ungt menneske er livet om at gøre at høre historierne og få fortællingerne.

Jeg er helt på det rene med, at det er en berigelse, at de gamle ikke som i min barndom er dømt til en passiv rolle. Men igen, det er et tab, at så få giver sig selv lov til at blive gamle.

Nå, jeg skal nødig snakke. Til den tid håber også jeg, at der fortsat er gang i den. For det er jo det, det handler om. Eller hvad?

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Loading...