|

Aldrig mere ”En 9 april”

Af Herluf Nydam Jensen

Herluf Nydam Jensen

 

a

For 78 år siden blev Danmark besat af nazi-Tyskland tidligt om morgenen.

Der var hårde kampe i Sønderjylland imellem danske tropper og den overvældende tyske arme. Og resultatet var givet på forhånd. Overmagten var for stor.

Den danske regering gav ordre til at indstille kampene, og besættelsen var en realitet for hele landet i løbet af samme dag.

Regeringen manede til besindighed og opfordrede befolkningen til at optræde værdigt og roligt, uden at genere besættelsestropperne.

Det var en mærkelig situation, når man tænker på hvordan tyskerne væltede ind i Polen og tromlede hele landet ned og bombede Hovedstaden sønder og sammen. I Danmark gik livet stille og meget roligt videre, biografen i Hadsten spillede Rasmines bryllup.

Den største udfordring var at skaffe mørklægningsgardiner hurtig nok, man kunne også få de normale gardiner farvet sorte, så der ingen lys slap ud.

 

På arkivet har vi Hadsten og Omegns Folkeblad fra 1905 og frem, og altså også aviserne fra april 1940, og der står forbavsende lidt om krigen og besættelsen. Vi ved at der ret hurtigt kom rationering på mange ting og det var forbudt at køre i private biler, på grund af benzinrationering.

Mange gik rundt med indestængt raseri over besættelsen af Danmark, men det var først efter et par år, at der opstod en modstandsbevægelse og en væbnet modstand i form af sabotager, især imod virksomheder der leverede varer til tyskerne, jeg har egentlig aldrig hørt om sabotager mod den store landbrugseksport der foregik til Tyskland.

Senere kom jernbanesabotagerne, der skulle sinke troppetransporter ned igennem Jylland. I slutningen af krigen var samtaleemnet at vores forsvar havde været for ringe, og ud af den snak kom holdningen at vi skulle være i stand til at forsvare vores grænser og udtrykket kom ” Aldrig mere en 9 april ”

Dette resulterede i at Danmark kom med i Nato og værnepligten for unge mennesker kom op på 16 mdr. Hvilket varede i 20 år, jeg prøvede det selv.

Herluf Nydam

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...