|

Aldrig mere ”En 9 april”

Af Herluf Nydam Jensen

Herluf Nydam Jensen

 

a

For 78 år siden blev Danmark besat af nazi-Tyskland tidligt om morgenen.

Der var hårde kampe i Sønderjylland imellem danske tropper og den overvældende tyske arme. Og resultatet var givet på forhånd. Overmagten var for stor.

Den danske regering gav ordre til at indstille kampene, og besættelsen var en realitet for hele landet i løbet af samme dag.

Regeringen manede til besindighed og opfordrede befolkningen til at optræde værdigt og roligt, uden at genere besættelsestropperne.

Det var en mærkelig situation, når man tænker på hvordan tyskerne væltede ind i Polen og tromlede hele landet ned og bombede Hovedstaden sønder og sammen. I Danmark gik livet stille og meget roligt videre, biografen i Hadsten spillede Rasmines bryllup.

Den største udfordring var at skaffe mørklægningsgardiner hurtig nok, man kunne også få de normale gardiner farvet sorte, så der ingen lys slap ud.

 

På arkivet har vi Hadsten og Omegns Folkeblad fra 1905 og frem, og altså også aviserne fra april 1940, og der står forbavsende lidt om krigen og besættelsen. Vi ved at der ret hurtigt kom rationering på mange ting og det var forbudt at køre i private biler, på grund af benzinrationering.

Mange gik rundt med indestængt raseri over besættelsen af Danmark, men det var først efter et par år, at der opstod en modstandsbevægelse og en væbnet modstand i form af sabotager, især imod virksomheder der leverede varer til tyskerne, jeg har egentlig aldrig hørt om sabotager mod den store landbrugseksport der foregik til Tyskland.

Senere kom jernbanesabotagerne, der skulle sinke troppetransporter ned igennem Jylland. I slutningen af krigen var samtaleemnet at vores forsvar havde været for ringe, og ud af den snak kom holdningen at vi skulle være i stand til at forsvare vores grænser og udtrykket kom ” Aldrig mere en 9 april ”

Dette resulterede i at Danmark kom med i Nato og værnepligten for unge mennesker kom op på 16 mdr. Hvilket varede i 20 år, jeg prøvede det selv.

Herluf Nydam

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

For mange kræftpatienter venter for længe på behandling ... læs mere
Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Haveselskabet, Hadsten Kredsen arrangerer en tur til Rhododendron haven i Langå d. 22. maj. Der arrangeres fælleskørsel syd for banenkl. 18.30 ... læs mere
Masser af nye talenter til Hadsten Hånboldklub

Masser af nye talenter til Hadsten Hånboldklub

Tirsdag, blev der på et pressemøde hos Dansk Revision på Vesselbjergvej i Hadsten, åbnet op for hvem de nye spillere er - der er noget at glæde sig til ... læs mere
Hadsten Mesterskabet i Golf

Hadsten Mesterskabet i Golf

Igen i år afholdes Hadsten mesterskabet i golf, som denne gang er i Hammel Golf Klub ... læs mere
VILLAERNE "VESTA" OG "STENTEN"

VILLAERNE “VESTA” OG “STENTEN”

Det kan ærgre, at mange gamle villanavne gennem tiden er forsvundet. Kurt Villy har fået hjælp til at opsnuse nogle af dem ... læs mere
HØSTDAGENEs overskud sendes videre

HØSTDAGENEs overskud sendes videre

Arrangementet VETERAN HØSTDAGENE på HOLKJÆRGÅRD afleverer årets overskud til HOSPITALSKLOVNENE ... læs mere
Sorteper til Favrskov Kommune

Sorteper til Favrskov Kommune

af Christian Møller-Nielsen Landsbækvej 90A 8450 Hammel (V), medlem af regionsrådet i Region Midtjylland ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Årets Stafet er den største nogensinde ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gærvækst i økologisk skyr ... læs mere
Frokostjazz i Café Sløjfen

Frokostjazz i Café Sløjfen

Lørdag d. 26. maj kl. 12 er der frokostjazz med ét af de mest kendte og rutinerede orkestre i Danmark, nemlig The Spirit of New Orleans ... læs mere
Loading...