|

Alle fortjener en god pensionstid

Af Daniel Toft Jakobsen, MF for Socialdemokratiet

Daniel Toft Jakobsen

 

Vi ser i dag en systematisk ulighed i adgangen til en god og frisk pensionstid efter et langt arbejdsliv. Man har langt ringere mulighed for at få en god pensionstilværelse med et godt helbred, hvis man er faglært eller ufaglært arbejder med mange år på arbejdsmarkedet, end hvis man eksempelvis – som jeg – er akademiker med færre år på arbejdsmarkedet.

Det er den uretfærdighed, som vi i Socialdemokratiet prøver at rette op på med vores forslag om en ret til tidlig pension for dem, der har været flest år på arbejdsmarkedet. At man, hvis man har været på arbejdsmarkedet siden 17, 18 eller 19 års alderen, kan trække sig 3, 2 eller 1 år tidligere tilbage.

I Favrskov Kommune vil mange mennesker kunne trække sig tilbage en lille smule tidligere, hvis ordningen bliver gennemført. Favrskov er faktisk blandt de kommuner i landet, hvor relativt flest vil kunne få gavn af ordningen. Forhåbentlig vil det give flere mulighed for at få en værdig pensionstid, hvor der stadig er kræfter til at lege med børnebørnene.

Debatten om vores udspil er i fuld gang. Mange bakker heldigvis op om vores forslag. Andre er mere kritiske.

Nogle ærgrer sig over, at de selv umiddelbart falder uden for kriterierne og derfor ikke får adgang til tidlig pension. Den ærgrelse kan jeg godt forstå. Men når der er tale om en ret for nogle og ikke andre på baggrund af objektive kriterier, er det umuligt at undgå, at nogle lige akkurat vil falde udenfor.

Der er også nogle, der finder det urimeligt eller økonomisk uansvarligt, at der fremover vil være en gruppe, der kan trække sig tilbage lidt tidligere, uden at en læge først skal dokumentere, at de er syge eller nedslidte. ”Vi har da ikke råd til at sende raske mennesker på pension før tid”, lyder argumentet. Til det vil jeg sige: For det første er der rigtig mange i gruppen, som vitterligt er nedslidte. For det andet: Jeg håber i den grad, at vi har råd til at sende mennesker på pension, mens de stadig er nogenlunde friske og raske. Sådan er det jo allerede i dag for rigtig mange – heldigvis. Der er bare en bestemt gruppe – nemlig dem med de længste og hårdeste arbejdsliv – hvor chancen for at kunne gå rask og rørig på pension er mindre end for de fleste af os andre. Dem vil vi nu lade stoppe lidt tidligere end os andre, hvis de vil. Forhåbentlig betyder det, at der fremover er flere, som kan forlade arbejdsmarkedet, inden de skal bæres derfra.

Som statsministeren har sagt: ”Nu vil vi kæmpe for at få aftalen i hus. Det er Arnes tur. Men det er også vores andres tur til at være solidariske”.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Velgørende stafet satte liv i fællesskabsfølelsen    

Foreningsidrætten er fortsat på standby, og det giver store afsavn. Søndag genskabte HOG-fodbold fællesskabsfølelsen i en velgørende ”sammen-hver-for-sig-stafet”.  ... læs mere
PRESSEMEDDELELSE Naturvidenskabernes Hus

PRESSEMEDDELELSE Naturvidenskabernes Hus

Danmarks største naturfagskonkurrence rykker hjem eleverne i Favrskov Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Årsregnskab 2020 . Tilfredsstillende udvikling ... læs mere
VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Loading...