|

Alle fortjener en god pensionstid

Af Daniel Toft Jakobsen, MF for Socialdemokratiet

Daniel Toft Jakobsen

 

Vi ser i dag en systematisk ulighed i adgangen til en god og frisk pensionstid efter et langt arbejdsliv. Man har langt ringere mulighed for at få en god pensionstilværelse med et godt helbred, hvis man er faglært eller ufaglært arbejder med mange år på arbejdsmarkedet, end hvis man eksempelvis – som jeg – er akademiker med færre år på arbejdsmarkedet.

Det er den uretfærdighed, som vi i Socialdemokratiet prøver at rette op på med vores forslag om en ret til tidlig pension for dem, der har været flest år på arbejdsmarkedet. At man, hvis man har været på arbejdsmarkedet siden 17, 18 eller 19 års alderen, kan trække sig 3, 2 eller 1 år tidligere tilbage.

I Favrskov Kommune vil mange mennesker kunne trække sig tilbage en lille smule tidligere, hvis ordningen bliver gennemført. Favrskov er faktisk blandt de kommuner i landet, hvor relativt flest vil kunne få gavn af ordningen. Forhåbentlig vil det give flere mulighed for at få en værdig pensionstid, hvor der stadig er kræfter til at lege med børnebørnene.

Debatten om vores udspil er i fuld gang. Mange bakker heldigvis op om vores forslag. Andre er mere kritiske.

Nogle ærgrer sig over, at de selv umiddelbart falder uden for kriterierne og derfor ikke får adgang til tidlig pension. Den ærgrelse kan jeg godt forstå. Men når der er tale om en ret for nogle og ikke andre på baggrund af objektive kriterier, er det umuligt at undgå, at nogle lige akkurat vil falde udenfor.

Der er også nogle, der finder det urimeligt eller økonomisk uansvarligt, at der fremover vil være en gruppe, der kan trække sig tilbage lidt tidligere, uden at en læge først skal dokumentere, at de er syge eller nedslidte. ”Vi har da ikke råd til at sende raske mennesker på pension før tid”, lyder argumentet. Til det vil jeg sige: For det første er der rigtig mange i gruppen, som vitterligt er nedslidte. For det andet: Jeg håber i den grad, at vi har råd til at sende mennesker på pension, mens de stadig er nogenlunde friske og raske. Sådan er det jo allerede i dag for rigtig mange – heldigvis. Der er bare en bestemt gruppe – nemlig dem med de længste og hårdeste arbejdsliv – hvor chancen for at kunne gå rask og rørig på pension er mindre end for de fleste af os andre. Dem vil vi nu lade stoppe lidt tidligere end os andre, hvis de vil. Forhåbentlig betyder det, at der fremover er flere, som kan forlade arbejdsmarkedet, inden de skal bæres derfra.

Som statsministeren har sagt: ”Nu vil vi kæmpe for at få aftalen i hus. Det er Arnes tur. Men det er også vores andres tur til at være solidariske”.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sådan vasker du coronavirus ud af vasketøjet

Sådan vasker du coronavirus ud af vasketøjet

Korrekt vask af tøj, sengetøj og håndklæder er afgørende for at slippe af med virus og bakterier i hjemmet. Det er særligt vigtigt i en tid hvor risikoen for at blive smittet med corona-virus er øget ... læs mere
Mistænkes for narkohandel: Har du set disse mænd?

Mistænkes for narkohandel: Har du set disse mænd?

Østjyllands Politi efterlyser to navngivne mænd, som mistænkes for at have været involveret i en stor hashhandel, der kædes sammen med drabet på en 25-årig mand ... læs mere
Jeg mødte Jesus

Jeg mødte Jesus

Med Inge Bugge Christiansen i Sognehuset i Thorsø ... læs mere
Foto, grafik og strik

Foto, grafik og strik

Fra d. 1. september udstiller Ulla Skov Jensen et udvalg af sine arbejder i Hadsten Kulturhus Sløjfen ... læs mere
Sten på Hadsten Bibliotek

Sten på Hadsten Bibliotek

Fra d. 28. august kan besøgende på Hadsten Bibliotek se nærmere på stenskulpturer fremstillet af Hans Frørup ... læs mere
Gratis mundbind til socialt udsatte borgere

Gratis mundbind til socialt udsatte borgere

Fra mandag den 24. august 2020, kan socialt udsatte borgere få udleveret ti mundbind ... læs mere
MTB er et hit i Favrskov

MTB er et hit i Favrskov

Af Morten Bang Venstre ... læs mere
Tak til Hans Jørgen Buchberg

Tak til Hans Jørgen Buchberg

Hans Jørgen Buchberg har bidraget med mange dejlige digte på "Ugens naturbilleder" gennem de seneste år. Efteråret er på vej og der skal lyde en stor tak til H. J. Buchberg herfra Pingvinnyt. 😊👍😊 ... læs mere
Narkokørsel og indbrud i Hammel

Narkokørsel og indbrud i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Til Grethe Villadsen – (A)

Til Grethe Villadsen – (A)

Fra Eva Bonke Damsgaard ... læs mere
Loading...