|

ALT HAR SIN PRIS

Når de gamle lukker butikken – eller går
på pension – mister vi noget…

ALT HAR SIN PRIS

 

Af Ole Juul

Foto: Rudi Daugsch

       

 

Allerede på cykelturen hen langs stranden kan jeg begynde at fornemme denne særlige smag af nytillavet sild og den veltilberedte lage, hvad enten fisken er marineret eller stegt. Ganske vist står der et par glas i køleskabet, og de burde efter datomærkningen snart åbnes. Men der er nu ikke noget som min fiskemands sild, så jeg trodser blæst og regn og tager turen på min gamle skærveknuser af en sommerhuscykel. Men det skal vise sig at blive sidste gang. Da jeg våd og forblæst når frem, er døre og vinduer skoddet til, og et skilt fortæller, at fiskemanden har lukket. Med venlige ord takker han sine kunder gennem årene for god handel, men nu er han gået i land, har stillet sine vaders og drejet nøglen.

 

Ak ja, så har også han besluttet sig for at gå på pension. Forrige år var det købmanden, og det bliver aldrig det samme igen. Selv om der dog endnu er en fiskemand i området og vi beholder Brugsen, som efter sigende klarer sig forrygende godt, så burde man kunne sætte ind her og med lidt egnsudviklingsstøtte eller iværksætterydelse sikre sig, at disse småhandlende kan fortsætte deres næring, om ikke for andres, så for vores skyld. Men jeg ved, at slaget er tabt, og at også de nu er fortid.

 

Som så mange andre handlende i ferieparadiset har de, når de nåede en alder, hvor de har kunnet trække sig tilbage, lukket biksen, og ingen nye har magtet at løfte arven. Og vel er de da søde og venlige i Brugsen, hvor de taler tysk lige så godt som de taler jysk, men de kan ikke det min fiskemand og især min købmand kunne, og de lærer det aldrig.

 

Ganske vist var priserne hos min daværende købmand efterhånden skruet op i et aldeles uholdbart niveau, og hvis min bankrådgiver dengang havde fået nys om, at jeg handlede dér, ville jeg være blevet indkaldt til en ganske alvorlig samtale. Men min købmand kunne med sindsro lægge ekstra på det sparsomme varesortiment, for han ydede en service, som ingen andre kan yde. Han kunne fortælle, og han kunne lytte. Han vidste alt om områdets historie og om de fastboende i sommerhusene, og da han i forfjor drejede nøglen, så lukkede han tillige for en skatkiste af gode historier. De historier har vi brug for, men de koster. Ikke mindst tid.

 

Og tiden skulle man have, når man om morgenen gik efter morgenbrød og avisen, for det kunne let blive op ad formiddagen inden man vendte tilbage. Men så var man også blevet opdateret, som det hedder på godt computerdansk, og så var der nok at øse af til resten af familien, som bar over med, at det tog lidt tid, for man havde altid fortællinger med tilbage. Det var det ene, det andet var, at man i fuld tillid og fortrolighed kunne deponere sin egen fortælling i den lille hyggelige butik, og være tryg ved det. Selvfølgelig kostede det, det kan man sige sig selv, når man så, hvordan utålmodige kunder hovedrystende måtte vente på, at der var snakket færdig. De kom ikke igen.

 

Men nu har de lukket, købmanden og fiskemanden. Der er ganske vist ingen i ferieparadiset, der kommer til at mangle noget af den grund, hollænderne og tyskerne er ligeglade, og vi andre overlever nok også. Men fortællingen dør ud, og historierne har ikke længere et fælles samlingssted, fordi andre ikke vil betale, hvad det koster. Alt har sin pris.

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Ugens naturbilleder nr. 454.

Ugens naturbilleder nr. 454.

Det er som om, at vinteren fortsat er aflyst og at vi bare har forlænget efterår med regn og blæst i rigelige mængder. Lad dog ikke vejret stoppe dig - der er altid en oplevelse derude ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ældre kvinde vågnede og opdagede tyv

Ældre kvinde vågnede og opdagede tyv

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Den 26. Februar 19.00 holder HSK Fodbold ekstraordnær generalforsamling.

Den 26. Februar 19.00 holder HSK Fodbold ekstraordnær generalforsamling.

Sted: NMT-BYENS ARENA, Klubhuset, Skovvangsvej 20, Hadsten ... læs mere
Regulering af satser for tabt arbejdsfortjeneste

Regulering af satser for tabt arbejdsfortjeneste

På grund af fejl i enkelte satser orienterer KL nu om muligheden for at få ens sag behandlet på ny ... læs mere
annonce : 14. februar er det VALENTINSDAG

annonce : 14. februar er det VALENTINSDAG

PØT MØLLE - Frijsenborg Slotskro gør selvfølgelig noget ekstra ud af denne mærkedag ... læs mere
S straffer Favrskov

S straffer Favrskov

af Ken Richter, Hejrevej 12, 8382 Hinnerup ... læs mere
Indbrud i Ulstrup

Indbrud i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...