|

Arbejdsgivere skal ikke have adgang til fortrolige helbredsoplysninger

Kræftens Bekæmpelse har sammen med Danske Patienter henvendt sig til justitsminister Søren Pind (V) for at få ændret lovgivningen, så arbejdsgivere ikke uden videre kan få indsigt i en medarbejders fortrolige helbredsoplysninger. – Vi skal sikre, at patienter får ret til selv at bestemme, hvad andre må få at vide om deres helbred og private forhold, siger Laila Walther afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

 

 

– Det er helt uhørt, at ens arbejdesgiver uden videre kan få aktindsigt i ens fortrolige helbredsoplysninger. Det mener chef i Kræftens Bekæmpelse, Laila Walther, der vil have lovgivningen ændret.

Flere medier har de seneste uger fortalt, hvordan en langtidssygemeldt kvinde blev fyret efter at hendes arbejdsgiver havde fået aktindsigt i hendes sag hos kommunen. Er man sygemeldt, kan ens arbejdsgiver i nogle tilfælde få aktindsigt i din statusattest hos kommunen. Reelt betyder det, at arbejdsgiveren kan se, hvad man har talt med sin læge, psykolog eller andre behandlere om, og få indsigt i, hvilken behandling eller medicin, man får. 

Det er helt uhørt, mener Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse. Hun mener, at patienter selv skal bestemme, hvem der må få adgang til oplysninger om deres helbred. 

– Hvad en patient taler med sin læge om, det er fortroligt og skal blive mellem patient og læge. Det skal en arbejdsgiver under ingen omstændigheder have fri adgang til, understreger Laila Walther. 

Sammen med Danske Patienter opfordrer Kræftens Bekæmpelse justitsminister Søren Pind (V), til at ændre lovgivningen, så patienter altid skal spørges, inden en arbejdsgiver og andre får indsigt i deres helbredsoplysninger. 

– Hvis en arbejdsgiver frit kan få adgang til alle oplysninger, risikerer vi, at patienter i fremtiden ikke vil tale åbent med lægen om, hvordan de har det.I sidste ende kan det her få indflydelse på patientsikkerheden, da patienterne i fremtiden vil vælge deres ord med omhu, og det betyder, at de måske ikke får den rette behandling og hjælp til at vende tilbage til arbejdet, siger Laila Walther, der også vil henvende sig til de faglige organisationer for at få deres opbakning til sagen.

Patienters ret vejer tungere end arbejdsgiverens

Hvis du bliver sygemeldt fra dit arbejde, og din arbejdsgiver betaler dig løn under sygdommen, kan arbejdsgiveren søge om refusion fra kommunen for det, der svarer til sygedagpenge. Men hvis kommunen ikke længere mener, at du har ret til sygedagpenge, kan din arbejdsgiver søge om aktindsigt i din sag for bedre at kunne argumentere for fortsat at få penge fra kommunen. Den ret skal arbejdsgiveren fortsat have, mener Kræftens Bekæmpelse, men ikke uden at patienten giver lov:

– Patienten skal have ret til at bestemme, hvilke oplysninger arbejdsgiveren kan få indsigt i, og den ret skal altid prioriteres højere end en arbejdsgivers ret til aktindsigt. Vi har forståelse for, at det kan være nødvendigt for arbejdsgiveren at få nogle oplysninger, men kun de oplysninger, der er relevante for sagen, og som patienten har givet lov til, siger Laila Walther.

Brevet er også sendt sig til sundhedsminister Sophie Løhde (V) og beskæftigelsesminister Jørn Nergaard Larsen (V), da både sundhedslovgivningen og beskæftigelseslovgivningen tilstræber, at en medarbejdes helbredsoplysninger skal være fortrolige.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
Loading...