|

Arkivernes Dag lørdag den. 8. November 2014 klokken 10-14.

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune fortæller Lise Nicolaisen fra Lokalarkivet og fortsætter

 

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune.

For at sætte nutiden i perspektiv kan det være en god ide at se både bagud og fremad. De fleste har måske hørt om Malala Yausadzai (født1997). En pakistansk skoleelev, blogger og børneaktivist, der igennem sin blog har kæmpet for rettigheder til Pakistanske kvinder og pigers ret til skoleuddannelse.  

Malala blev skudt i hovedet, da hun var på vej hjem i skolebussen ved et attentat begået af Taleban.  Hun overlevede heldigvis, og kæmper videre for retten til uddannelse. Senest har hun modtaget Nobels Fredspris for sin kamp for pigers ret til at gå i skole.

Sammenligner man med danske børns muligheder for skolegang, må man prise sig lykkelig for den lovgivning, der gennem de sidste 200 år har sikret vores børns rettigheder for skolegang og uddannelse, og dermed også chancen for en god tilværelse med indflydelse på eget liv efter endt skolegang.

Der har været skoleundervisning af forskellig art i Danmark gennem tiden, men i 1814 kommer de første rigtige skolelove under Christian den 6.s underskrivelse af love, der sikrer børn ret og pligt undervisning i 7 år.

I 1814 var mange børn stadigvæk en del af produktionen, så der har været modstand i begyndelsen mod direktivet om skolegang, så selv om man historisk kan tale om at folkeskolen nu har eksisteret i 200 år, har den fra lovene kom i 1814 og frem til i dag ændret sig en hel del.  Formålsparagrafferne har ændret sig gennem tiden fra ” at børn skulle blive gode kristne mennesker” og til ” børn skulle blive frie og lykkelige mennesker”.  Seneste ændring er den store skolereform, der blev besluttet i 2013 og betyder, at børn blandt andet skal have ret til mere undervisning.

Skolen afspejler tiden i samfundet og det kan man få en oplevelse af ved at kigge forbi Hadsten Lokalarkiv. Vi har fundet forskelligt materiale, billede, protokoller og meget andet frem. Der vil blive rigtig meget at kigge på.  

Så vi vil gerne invitere til at bruge nogle hyggelige timer hvor man kan drikke en kop kaffe med personalet og de øvrige gæster.

Billederne der ledsager artiklen er fra Vinterslevs Skoles årlige fest  på Hadsten Kro  i 1961.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SAT PÅ SPIDSEN

SAT PÅ SPIDSEN

Er de politiske partier valgparate ... læs mere
STØT BRYSTERNE

STØT BRYSTERNE

Hele oktober måned laver vi her i Favrskov Kommune forskellige Events ... læs mere
Få din bil gjort klar til vinter

Få din bil gjort klar til vinter

Hos NYMANN-AUTOPARTS A/S på Kirkevej 65 i Hadsten har de alt det du skal bruge for at din bil er sikker at køre hele vinteren. Pingvinnyt har besøgt forretningen - se her ... læs mere
Tag med AMORSEN i byen

Tag med AMORSEN i byen

Pingvinnyts fotograf har været på farten - se her ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Brødprodukter med fejl i allergenmærkning ... læs mere
Pladebørs i Kuturhuset Sløjfen i Hadsten

Pladebørs i Kuturhuset Sløjfen i Hadsten

Lørdagens brugt pladebørs nåede ikke det besøgstal, som forårets pladebørs havde fortæller en af arrangørerne Rudi Daugsch og fortsætter ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse om fejl i tarmkræftscreening: Fejl der ikke må ske ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Mørbradgryde med manglende allergenmærkning ... læs mere
2 indbrud i Hammel i privat beboelse

2 indbrud i Hammel i privat beboelse

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
3.november 2017

3.november 2017

Natteravnene klar til snestorm på J-dag ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Handlingen foregår i London ... læs mere
Loading...