|

Arkivernes Dag lørdag den. 8. November 2014 klokken 10-14.

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune fortæller Lise Nicolaisen fra Lokalarkivet og fortsætter

 

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune.

For at sætte nutiden i perspektiv kan det være en god ide at se både bagud og fremad. De fleste har måske hørt om Malala Yausadzai (født1997). En pakistansk skoleelev, blogger og børneaktivist, der igennem sin blog har kæmpet for rettigheder til Pakistanske kvinder og pigers ret til skoleuddannelse.  

Malala blev skudt i hovedet, da hun var på vej hjem i skolebussen ved et attentat begået af Taleban.  Hun overlevede heldigvis, og kæmper videre for retten til uddannelse. Senest har hun modtaget Nobels Fredspris for sin kamp for pigers ret til at gå i skole.

Sammenligner man med danske børns muligheder for skolegang, må man prise sig lykkelig for den lovgivning, der gennem de sidste 200 år har sikret vores børns rettigheder for skolegang og uddannelse, og dermed også chancen for en god tilværelse med indflydelse på eget liv efter endt skolegang.

Der har været skoleundervisning af forskellig art i Danmark gennem tiden, men i 1814 kommer de første rigtige skolelove under Christian den 6.s underskrivelse af love, der sikrer børn ret og pligt undervisning i 7 år.

I 1814 var mange børn stadigvæk en del af produktionen, så der har været modstand i begyndelsen mod direktivet om skolegang, så selv om man historisk kan tale om at folkeskolen nu har eksisteret i 200 år, har den fra lovene kom i 1814 og frem til i dag ændret sig en hel del.  Formålsparagrafferne har ændret sig gennem tiden fra ” at børn skulle blive gode kristne mennesker” og til ” børn skulle blive frie og lykkelige mennesker”.  Seneste ændring er den store skolereform, der blev besluttet i 2013 og betyder, at børn blandt andet skal have ret til mere undervisning.

Skolen afspejler tiden i samfundet og det kan man få en oplevelse af ved at kigge forbi Hadsten Lokalarkiv. Vi har fundet forskelligt materiale, billede, protokoller og meget andet frem. Der vil blive rigtig meget at kigge på.  

Så vi vil gerne invitere til at bruge nogle hyggelige timer hvor man kan drikke en kop kaffe med personalet og de øvrige gæster.

Billederne der ledsager artiklen er fra Vinterslevs Skoles årlige fest  på Hadsten Kro  i 1961.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.vv

vv

vv ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Anden variant mysli i Budget Mysli Morgenknas pakninger ... læs mere
Nyhedsbrev fra Wineboutique

Nyhedsbrev fra Wineboutique

Vi har nu fået vores nye hjemmeside/webshop online fortæller Flemming og Rikke og fortsætter ... læs mere
Åbne Haver

Åbne Haver

Som fast tradition har Haveselskabet Hadsten Kreds igen arrangement "Åbne haver". Kom og se og oplev, de forskellige haver ... læs mere
Kandidatliste for partiet VENSTRE til KV17

Kandidatliste for partiet VENSTRE til KV17

16 kandidater opstiller og måske kommer der flere hen ad vejen ... læs mere
Venstre er klar til kampen om borgmesterposten

Venstre er klar til kampen om borgmesterposten

Venstre i Favrskov Kommune har ét klart mål med den valgkamp, partiet skød i gang i aftes i InSide i Hammel, nemlig at tilbageerobre den borgmesterpost, som Socialdemokratiet har siddet på i to byrådsperioder ... læs mere
Ny klub vil redde, hvad der reddes kan!

Ny klub vil redde, hvad der reddes kan!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nu kan kræftsyge børn af asbestarbejdere søge kompensation ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Danske mænd bryder tabu ... læs mere
Serie 2 Vigtig sejr i Randers

Serie 2 Vigtig sejr i Randers

Herrer Serie 2 - Forår 2017 Pulje 16 Spillested: Nr. Borup Stadion ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Risiko for søm i kapers på glas ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Risiko for gæring i Irmas Økologiske appelsinjuice med hindbær ... læs mere
Loading...