|

Arkivernes Dag lørdag den. 8. November 2014 klokken 10-14.

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune fortæller Lise Nicolaisen fra Lokalarkivet og fortsætter

 

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune.

For at sætte nutiden i perspektiv kan det være en god ide at se både bagud og fremad. De fleste har måske hørt om Malala Yausadzai (født1997). En pakistansk skoleelev, blogger og børneaktivist, der igennem sin blog har kæmpet for rettigheder til Pakistanske kvinder og pigers ret til skoleuddannelse.  

Malala blev skudt i hovedet, da hun var på vej hjem i skolebussen ved et attentat begået af Taleban.  Hun overlevede heldigvis, og kæmper videre for retten til uddannelse. Senest har hun modtaget Nobels Fredspris for sin kamp for pigers ret til at gå i skole.

Sammenligner man med danske børns muligheder for skolegang, må man prise sig lykkelig for den lovgivning, der gennem de sidste 200 år har sikret vores børns rettigheder for skolegang og uddannelse, og dermed også chancen for en god tilværelse med indflydelse på eget liv efter endt skolegang.

Der har været skoleundervisning af forskellig art i Danmark gennem tiden, men i 1814 kommer de første rigtige skolelove under Christian den 6.s underskrivelse af love, der sikrer børn ret og pligt undervisning i 7 år.

I 1814 var mange børn stadigvæk en del af produktionen, så der har været modstand i begyndelsen mod direktivet om skolegang, så selv om man historisk kan tale om at folkeskolen nu har eksisteret i 200 år, har den fra lovene kom i 1814 og frem til i dag ændret sig en hel del.  Formålsparagrafferne har ændret sig gennem tiden fra ” at børn skulle blive gode kristne mennesker” og til ” børn skulle blive frie og lykkelige mennesker”.  Seneste ændring er den store skolereform, der blev besluttet i 2013 og betyder, at børn blandt andet skal have ret til mere undervisning.

Skolen afspejler tiden i samfundet og det kan man få en oplevelse af ved at kigge forbi Hadsten Lokalarkiv. Vi har fundet forskelligt materiale, billede, protokoller og meget andet frem. Der vil blive rigtig meget at kigge på.  

Så vi vil gerne invitere til at bruge nogle hyggelige timer hvor man kan drikke en kop kaffe med personalet og de øvrige gæster.

Billederne der ledsager artiklen er fra Vinterslevs Skoles årlige fest  på Hadsten Kro  i 1961.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

(no title)

Visionsløse udvalgsformænd…   I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov. Det var deprimerende læsning... INGEN af de 4 udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Loading...