|

Arkivernes Dag lørdag den. 8. November 2014 klokken 10-14.

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune fortæller Lise Nicolaisen fra Lokalarkivet og fortsætter

 

På Hadsten Lokalarkiv markerer vi Arkivernes Dag med en fremvisning af arkivmateriale om skoler gennem tiden i Hadsten Kommune.

For at sætte nutiden i perspektiv kan det være en god ide at se både bagud og fremad. De fleste har måske hørt om Malala Yausadzai (født1997). En pakistansk skoleelev, blogger og børneaktivist, der igennem sin blog har kæmpet for rettigheder til Pakistanske kvinder og pigers ret til skoleuddannelse.  

Malala blev skudt i hovedet, da hun var på vej hjem i skolebussen ved et attentat begået af Taleban.  Hun overlevede heldigvis, og kæmper videre for retten til uddannelse. Senest har hun modtaget Nobels Fredspris for sin kamp for pigers ret til at gå i skole.

Sammenligner man med danske børns muligheder for skolegang, må man prise sig lykkelig for den lovgivning, der gennem de sidste 200 år har sikret vores børns rettigheder for skolegang og uddannelse, og dermed også chancen for en god tilværelse med indflydelse på eget liv efter endt skolegang.

Der har været skoleundervisning af forskellig art i Danmark gennem tiden, men i 1814 kommer de første rigtige skolelove under Christian den 6.s underskrivelse af love, der sikrer børn ret og pligt undervisning i 7 år.

I 1814 var mange børn stadigvæk en del af produktionen, så der har været modstand i begyndelsen mod direktivet om skolegang, så selv om man historisk kan tale om at folkeskolen nu har eksisteret i 200 år, har den fra lovene kom i 1814 og frem til i dag ændret sig en hel del.  Formålsparagrafferne har ændret sig gennem tiden fra ” at børn skulle blive gode kristne mennesker” og til ” børn skulle blive frie og lykkelige mennesker”.  Seneste ændring er den store skolereform, der blev besluttet i 2013 og betyder, at børn blandt andet skal have ret til mere undervisning.

Skolen afspejler tiden i samfundet og det kan man få en oplevelse af ved at kigge forbi Hadsten Lokalarkiv. Vi har fundet forskelligt materiale, billede, protokoller og meget andet frem. Der vil blive rigtig meget at kigge på.  

Så vi vil gerne invitere til at bruge nogle hyggelige timer hvor man kan drikke en kop kaffe med personalet og de øvrige gæster.

Billederne der ledsager artiklen er fra Vinterslevs Skoles årlige fest  på Hadsten Kro  i 1961.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Campylobacter i kyllingelår ... læs mere
Pressemeddelelse fra HSK-Håndbold

Pressemeddelelse fra HSK-Håndbold

Mia Skov tager hul på sin 5. sæson i Hadsten ... læs mere
NMT BYENS CUP på NMT - ARENA i weekenden

NMT BYENS CUP på NMT – ARENA i weekenden

Pingvin-Nyt bringer glimt herfra ... læs mere
Lions Clubs Sct. Hans bål - uden regn

Lions Clubs Sct. Hans bål – uden regn

Klubben have et godt arrangement - men der kunne godt have været flere til stede ... læs mere
Spejderne begyndt tidligt med et lille bål

Spejderne begyndt tidligt med et lille bål

For derefter at fortsætte senere med det store og meget veltilrettelagt bål ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Falafel mangler allergenmærkning ... læs mere
Lions Club Hadsten donation til Skolepatruljen

Lions Club Hadsten donation til Skolepatruljen

Lions Club Hadsten har i år doneret 10.000. kr. til Østervangskolens og Hadsten Skoles skolepatruljer ... læs mere
Kendiseffekten udeblev på ny klassikerauktion

Kendiseffekten udeblev på ny klassikerauktion

af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
STU-LØBET - Hadsten

STU-LØBET – Hadsten

STU, der står for en Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse og henvender sig til unge, som har krav på et tilbud om ungdomsuddannelse. STU Favrskov er sådan et tilbud ... læs mere
BREAKING NEWS i Hadsten

BREAKING NEWS i Hadsten

10-årig pige befølt af ukendt mand i Hadsten ... læs mere
Loading...