|

Ase: Ny aftale giver grobund for at flytte hele jobindsatsen til a-kasserne

Et vigtigt skridt på vejen mod et mere helstøbt, forenklet og økonomisk effektiv beskæftigelsesforløb med større fokus på med fuld metodefrihed og digitale samtaler at sikre en individorienteret indsats

Sådan betegner Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør, Ase, den politiske aftale om, at a-kasserne fra 1. januar 2024 skal overtage ansvaret for de dagpengeforsikrede ledige i de første tre måneder af ledighedsperioden.

Det er evident, at a-kasserne løser opgaven bedre, billigere og med langt højere tilfredshed end de kommunale jobcentre.
Det har adskillige analyser og undersøgelser vist gennem de seneste år, senest midtvejsevalueringen af forsøget med mere ansvar til a-kasserne. Det er også argumentet for at flytte opgaven i den nye aftale.
Men hvorfor så sende de ledige tilbage i de kommunale jobcentre til en indsats, som ikke er bedre end den a-kasserne leverer? Netop det argument taler for at flytte beskæftigelsesindsatsen til a-kasserne i hele ledighedsperioden, pointerer Karsten Mølgaard Jensen.

”Ingen dagpengeforsikrede burde nogensinde sætte sine ben på et kommunalt jobcenter. De ledige har længe efterspurgt et enstreget system og ønsket indsatsen samlet i a-kassen, så de ikke skal pendle mellem a-kasse og jobcenter. Derfor er det et afgørende skridt, der nu er taget med dagens aftale, som vil give de nyledige bedre muligheder for at komme hurtigere tilbage i job.

Næste skridt bliver forhåbentlig at samle hele indsatsen for de dagpengeforsikrede ledige i a-kassen, så jobcentrene kan bruge kræfterne på at støtte de ledige kontanthjælpsmodtagere og andre ydelsesgrupper, som ofte har andre udfordringer end ledigheden,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Siden 2020 har der været et forsøg i gang, hvor ni a-kasser har overtaget kontaktforløbet i de første tre måneder. Tidligere på ugen viste midtvejsevalueringen, at to ud af tre ledige har været glade for ordningen, der i store træk nu bliver permanent.
Derudover reduceres antallet af samtaler for dagpengemodtagere i de første seks måneders ledighed fra ni til seks. Heraf skal a-kassen holde de første tre i løbet af de tre første måneder og jobcenteret de sidste. Det forenkler kontaktforløbet for de ledige hos a-kasse og jobcentre, men det giver ikke den ønskede metodefrihed til en individuel jobindsats, som især Ase har peget på ville styrke beskæftigelsesindsatsen.

”Rammerne for selve indsatsen er stadig temmelig rigide, hvor alle ledige stort set skal tilbydes nøjagtig samme indsats i stedet for, at a-kasserne havde fået fuld metodefrihed og dermed mulighed for at målrette kontaktforløbet langt mere individuelt og afhængigt af den enkelte lediges situation og baggrund.
Samtidig kan det undre, at aftalen først træder i kraft om halvandet år, når det alt for lange fireårige forsøg slutter. Når politikerne har besluttet sig for en model allerede nu på baggrund af de gode resultater, så lad os da komme i gang i stedet for at stå i venteposition i yderligere halvandet år,”
siger Karsten Mølgaard Jensen.

Den nye aftale åbner mulighed for, at de nuværende lovpligtige jobsamtaler med fysisk fremmøde erstattes af digitale fra den anden samtale. Den første samtale forbliver med fysisk fremmøde.
”Det er godt, at man endelig tager de digitale samtaleformer i brug. Men vi havde gerne set en fuldstændig digitalisering af kontaktforløbet. Danmark må være det eneste sted i verden, hvor en regering mener, at digitalisering af samtaler med fysisk fremmøde med alt, hvad det kræver af tid og ressourcer, er en omkostning fremfor en gevinst i form af økonomisk effektivisering, mindre klimabelastning ved mindre transport samt sundhedsmæssige gevinster i form af mindre smittespredning ved afskaffelse af de fysiske møder,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Forsikringsselskab: Nu er det virkelig farligt!

Forsikringsselskab: Nu er det virkelig farligt!

Haveejerne ved det alt for godt! Ukrudtet pibler frem i denne tid, hvis man bare kigger væk en uges tid. Men pas på hvordan du bekæmper det, for brandfaren er overhængende efter flere ugers tørke ... læs mere
Nu etableres de hastighedsdæmpende bump i Lyngå

Nu etableres de hastighedsdæmpende bump i Lyngå

Et længe næret ønske fra Lyngå-borgerne om øget trafiksikkerhed for skolebørnene går nu i opfyldelse ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 29

UGENS NATURBILLEDER nr. 29

Velkommen til juni og du danske sommer☀️ ... læs mere
Forvaltningen overså høringsfrist til ”Trafikplan for den statslige jernbane 2023” med frist for høringssvar 10. maj 2023

Forvaltningen overså høringsfrist til ”Trafikplan for den statslige jernbane 2023” med frist for høringssvar 10. maj 2023

Hverken Laurbjerg, Hinnerup eller Søften indgår i ”Trafikplan for den statslige jernbane” ... læs mere
Byrødder i egen ret eller politiske lemminger?

Byrødder i egen ret eller politiske lemminger?

Den genopblussede debat omkring etableringen af et trinbræt i Laurbjerg har medført politiske dønninger ... læs mere
Mande yoga i Hadsten Motionsforening

Mande yoga i Hadsten Motionsforening

Som noget helt ny tilbydes et yoga hold kun for mænd 4 torsdage i juni ... læs mere
”AN APPLE A DAY, KEEPS THE DOCTOR AWAY”

”AN APPLE A DAY, KEEPS THE DOCTOR AWAY”

Over min seng i starten af 1950’erne hang der et skilt: ”An apple a day, keeps the doctor away!” ... læs mere
Hadsten Mesterskabet i golf UDSOLGT!

Hadsten Mesterskabet i golf UDSOLGT!

Der er sat et max. deltagerantal på 78 spillere, og sædvanen tro melder arrangørerne udsolgt ... læs mere
”Far Pingvin” tager et par fridage...

”Far Pingvin” tager et par fridage…

Helt undtagelsesvis er redaktionen på PingvinNyt.dk lukket 26. - 29. maj ... læs mere
Krea Kids er startet op for midler fra Landsbyrådets kulturpulje

Krea Kids er startet op for midler fra Landsbyrådets kulturpulje

Formålet med Krea Kids er, at børn i alle aldre fra fortrinsvis Lyngå kan udfolde sig kreativt og dermed være med til, at Lyngå bliver sjovere at gå på opdagelse i ... læs mere
Stærk kritik af regionsdirektør og koncernledelsesmedlemmer

Stærk kritik af regionsdirektør og koncernledelsesmedlemmer

Beslutning fra møde i forretningsudvalget 24. maj ... læs mere
Loading...