|

Auto Jumble med traditioner

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Træffet i Gjern var en succes fra dag et! Det første år deltog mere end 200 biler fra 39 forskellige klubber.

 Jørgen Kjær

Kigger man på årets righoldige udbud af træf og andre arrangementer i blandt andet VeteranPostens arrangementskalender vil man støde på både helt nye arrangementer, for eksempel de mange populære træfpunkter, der efterhånden afholdes i næsten hver en afkrog af landet, og så arrangementer, der har været afholdt i så mange år, at de næsten er blevet en uundværlig tradition.


Mogens Hempel tog initiativet til Jydsk Fynsk Classic Auto Jumble en vinterdag i 1988. Flere mærkeklubber med MG-klubben i spidsen har gennem årene benyttet træffet som deres forårsåbner.

Således har ejere af klassiske biler nu gennem de sidste 28 år kunnet køre til ”forårsåbneren” Jydsk Fynsk Classic Auto Jumble ved Jysk Automobilmuseum i Gjern. Altid på Store Bededag, og uanset vejr og vind og måske konfirmation i den nærmeste familie har dette været stedet, hvor den første forårssol skulle nydes i den gamle bil. Stedet hvor man måske skulle vise resultatet af vinterens anstrengelser i garagen – der var nemlig en gang, hvor de fleste ejere af klassiske køretøjer selv restaurerede og vedligeholdt deres biler.

For mange er træffet i Gjern på Store Bededag køresæsonens første – og der hygges igennem.

Trods det lidt lange og ikke særlige mundrette navn på træffet blev det hurtigt en succes. Det var et af de første ”sparke-dæk-træf”, hvor man bare mødte op og blev så længe, man nu havde lyst til. Var vejret lidt dårlig kunne man enten udfordre vejrguderne eller blive hjemme. Her var ikke noget med tilmeldinger eller lignende forpligtende.

-Den er ide fortsætter vi med. Konceptet er gennem alle årene helt uændret, fortæller den nuværende ankermand på arrangementet Søren M. Sørensen.

-Dog har vi ændret det en lille smule, så også gamle motorcykler og knallerter er meget velkomne. Interessen for sidstnævnte er nemlig steget meget de senere, fortsætter Søren M. Sørensen. Han har nu gennem de sidste 21 år sørget for, at der blev sendt indbydelser ud til de mange klubber, der kunne tænkes at deltage, men han understreger, at træffet er for ejerne af de gamle køretøjer, der kommer for at hygge sig i hinandens selskab og måske nyde den medbragte madkurv.

Aston Martin DBS 1968, 6 cyl.274 hk. 3 Su karburatorer var rejsekongen Simon Spies fra ny og kom derefter til Vejle i 11 år og senere solgt til Aarhus hvor den stadig kører. 

Det har aldrig været meningen, at træffet skulle være for den brede offentlighed, derfor omtales træffet hovedsagelig i relevante klubblade, understreger Søren M. Sørensen, der også har været med til at indføre de populære publikumsafstemninger om flotteste bil med mere i forskellige kategorier. En anden ændring i det oprindelige koncept er også en let forøget entre for deltagerne, som dog så giver fri adgang til automobilmuseet.

 

-Det kan vi se, at mange benytter sig af, forklarer Søren M. Sørensen, der synes at alle gæsterne bør besøge det flotte museum, som Aage Louring skabte.

Inspiration fra København til ”Jydsk Fynsk Classic Auto Jumble”

Men hvordan startede egentlig traditionen med et af landets første ”sparke-dæk-træf” i Gjern i 1988. Det kan aarhusianske Mogens Hempel, der dengang også var medlem af MG Car Club Danish Centre West, nu MG Car Club Denmark, fortælle lidt mere om:

-I det københavnske MG blad havde de den gang nogle artikler/indbydelser til noget meget stort ude ved Klampenborg Væddeløbsbane ved navn ”Copenhagen Classic Auto jumble“, som var blevet arrangeret af to brødre fra MG Car Club Danish Centre: Kim Polte og broder.  som skulle foregå en weekend i foråret 1985-1986-1987. Så var det at jeg gik i tænketank? Hvor kunne sådan et oldtimer- automobil-veteran- træf så foregå i det jyske en forårsdag i 1988, husker Mogens Hempel, der derfor kørte ud til Aage Louring på Jysk Automobilmuseum i Gjern en lørdag eftermiddag i januar 1988 og fortalte lidt om sine planer, om hvordan de fem klasser af køretøjer skulle parkeres og toiletforhold og mange andre ting kunne være.

Mogens Hempel kørte selv MGB fra 1967 til 2004. Bilen købte han som ny i 1967.

-Aage Louring var straks med på ideen, så jeg håbede på det bedste og gik straks i gang med den store bilblade-eftersøgning i “Bil, Motor og Sport” for at finde navne og adresser på de cirka 100 bilklubber, der skulle have en invitation til 12. maj 1988. Der blev indbudt køretøjer til følgende 5 grupper: Engelske, europæiske, USA -biler, Veteranklubber og hele 5 off-Roaderklubber.

-Så var det med at få invitationerne sendt af sted, og der kom rigtig mange tilbagemeldinger, om at de gerne ville komme. Sjovt var det nok at “LLOYD Alexander 400 TS” ville komme med 50% af den hjemmmehørende flåde fra Mors, så de  kom så med  2 stk Lloyd, smiler Mogens Hempel, der sammen med de mange gæster og is/pølsemanden havde en virkelig god dag i cirka 20 graders varme og solskin.

I alt kom der cirka 270-280 køretøjer og successen fortsatte de 5 næste år, hvor vejret også brillerede med solskin og cirka 20 grader.

-Efter 7 år med Gjern Autojumble var man efterhånden kørt “træt” og Søren M. Sørensen fra vores klub overtog dette med indbydelser ved hjælp af fruen. Herfra mange gange tak for hjælpen, sukker Mogens Hempel, der alligevel altid har været at finde ved indgangen til træffet gennem alle årene.


Alle typer køretøjer deltager på Jydsk Fynsk Classic Auto Jumble – dog hovedsagelig personbiler.

-Hvor mange køretøjer er det så blevet til gennem årene? Det er egentlig et meget godt spørgsmål, skal vi skyde cirka mellem 6.000 og 8.000, mener Mogens Hempel.

-Her skal lige nævnes at bortset fra få gange med små regnbyger, har vi haft godt vejr hele tiden, nogle gange med for meget blæst og nogle gange for lidt solskin.

-Men alt i alt var træffet noget, der faldt i Aage Lourings smag med de mange gamle bilminder, slutter Mogens Hempel, der er glad for at traditionen med Jydsk Fynsk Classic Auto Jumble føres videre.

Fald i deltagerantallet

De senere år er antallet af deltagere til Jydsk Fynsk Classic Auto Jumble faldet en anelse. Det har nok sin helt naturlige forklaring, mener Søren M. Sørensen.

-Antallet af deltagere toppede nok for omkring 7-8 siden, men de sidste 3-4 år er det faldet noget. Det skyldes nok de mange konkurrerende træf, der også afholdes på Store Bededag, men også at der i dag er masser af de såkaldte ”sparke-dæk-træf”, hvor man bare møder op. Der er jo næsten et til hver dag i ugens løb, smiler Søren M. Sørensen, der ikke af den grund har tænkt sig at lave om på konceptet i Gjern.

-Så længe folk gider komme, er vi også på pletten. Det kører jo næsten af sig selv, der skal jo bare sendes invitationer ud og bedes om godt vejr. Jeg har indtrykket af, at deltagerne hygger sig uanset deltagerantallet, og selv om en stor del af bilerne er MG`er, kommer der stadig mange forskellige biler lige fra Lloyd til Rolls Royce, slutter Søren M. Sørensen, der alle årene selv har deltaget i sin egen MG V8, han har ejet de sidste 30 år.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Byrådsmøde foregår via Skype

Byrådsmøde foregår via Skype

På grund af den aktuelle corona-situation bliver byrådsmødet tirsdag 26. januar 2021 kl. 19 i Favrskov Kommune afviklet som et Skype-møde ... læs mere
Taget for narkokørsel m.m.

Taget for narkokørsel m.m.

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi leger fortsat

Vi leger fortsat

Fortæller Hadsten Håndbold ... læs mere
Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Loading...