|

BÅLTALE

Af byådskandidat for Det Konservative Folkeparti Rene Schneider, Rækkevej i Hadsten

Rene `Schneider`s båltale i Lyngå

 

Hvor stammer traditionen med at holde Skt. Hans aften egentlig fra?

Ja, ligesom så mange andre fejringer – f.eks. juleaften – så har traditionen sit udspring i den hedenske kultur.

De gamle missionærer var såmænd snu nok. Næsten lige så snu som nutidens politikere. De lurede hurtigt, at hvis de skulle sælge deres kristne budskab, så var de nødt til at lirke det ind, så de populære hedenske skikke ikke helt blev afskaffet.

Skt. Hans blev således dansk for Johannes Døberen.

Og ret fikst, så fastsatte man Johannes Døberens fødselsdag til den 24. juni – præcis 6 måneder før Jesus fødselsdag. Og lige som juleaften er dagen før Jesus fødselsdag, så fejrer vi Skt. Hans aften dagen før Johannes Døberens fødselsdag nemlig i aften den 23. juni.

Skikken med at tænde bål og brænde en heks af kendes fra mange lande. I Sverige og til dels i Norge er midsommeraften en større begivenhed end nytårsaften. Begivenheden blev også fejret godt og grundigt før kristendommens indtog.

Men nede i Flanderen i Belgien var der dog en missionær, Sankt Eligius, der i det 7. århundrede advarede mod at slå gækken alt for meget løs på denne aften idet han tordnede:

 

”Ingen kristen udfører ved Johannes Døberens fest eller ved nogen anden helgens fest solhvervsritualer, danseri, hopperi eller djævelske sange”

 

 

Det tænker I så lige på, mens I spiser pølser, drikker øl og ikke mindst når I synger Midsommervisen… Det djævelske hopperi skal I nok også være lidt varsomme med…

Mange tror, at hekseafbrændingen har noget at gøre med de faktiske heksebrændinger i Middelalderen. Det er ikke rigtigt.

I gamle dage var det frygt for hekse og andet djævelskab, der fik folk til at brænde en symbolsk heks af, for at sende hende til Bloksbjerg. Det var altså overtro og ikke mindst frygt, der lå bagved afbrændingen.

Og netop frygten har vi alle sammen haft tæt inde på livet det seneste halvandet års tid. Nemlig frygten for Corona eller Covid-19, som vi har lært at kalde den. Den verdensomspændende pandemi, der har pint mennesker overalt på vores klode.

Heldigvis ser vi nu et lys i mørket for enden af tunnelen, nemlig at vaccineindsatsen er ved at bære frugt og at alle over 16 år snart er blevet tilbudt vaccinen.

I aften – hvor vi fejrer Skt. Hans, og hvor vi sender heksene til Bloksbjerg – synes jeg, at det vil være passende, at vi sender heksen Corona ad Hekkenfeldt til!

Rigtig god Skt. Hans. Og rigtig god sommer.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hinnerup Garden træder an

Hinnerup Garden træder an

Stafet for Livet får besøg på lørdag den 28.august ... læs mere
Ugens anmeldelse

Ugens anmeldelse

Tema: Når forsiden snyder ... læs mere
Venstre: Behov for en ny udbudspolitik

Venstre: Behov for en ny udbudspolitik

Af Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Valg til Favrskov Byråd 16. november 2021

Valg til Favrskov Byråd 16. november 2021

Tirsdag 16. november 2021 er der valg til Favrskov Byråd, hvor der skal vælges 25 medlemmer. Der er samtidigt valg til regionsrådet i Region Midtjylland ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Poiliti oplyser ... læs mere
76-årig debuterer som romanforfatter

76-årig debuterer som romanforfatter

Torben Jensen - Hadsten debuterer, som forfatter ... læs mere
Indbrud i Hammel

Indbrud i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...