|

Badevægten – ven eller fjende? – Del 3

3. del af føljetonnen om Eigil Jacobsen`s SLANKEKUR kommer her:

billede : Eigil Jacobsen – Hadsten

 

Opfølgningsartikel 3:
 
Badevægten – ven eller fjende? – Del 3
 
Det var i begyndelsen af oktober – helt nøjagtigt tirsdag den 9. oktober- at jeg besluttede jeg mig for at blive overvægtig… Og jeg ville være det før juleaften. Det betød, at vægten skulle ned med mere end 6,5 kg på 10 uger.
 
Til min ægteviede ‘vægtvogters’ store fortrydelse havde jeg i al for lang tid ignoreret ‘glasdimsen’ på badeværelsesgulvet. Jeg rørte den kun, når det var min tur til at gøre rent på badeværelset – og kun fordi den stod i vejen for støvsugeren og gulvskrubben.
 
Nå, men man kan jo ikke gå på kur uden at vide, hvor slemt det står til, når man starter med at gå på skrump, og hvor meget – eller hvor lidt…, der undervejs forsvinder af ens luksuslegeme.
 
Body Mass Index (BMI)
Så der var altså ikke nogen vej udenom. Op på ‘glasdimsen’, som våndede sig under belastningen og ondskabsfuldt meddelte, at vægten var 106,5 kg.
Jeg havde også fundet en BMI-kalkulator på nettet, og med min højde betød det, at jeg slet og var fed med et BMI på 32,7. For at blive overvægtig skulle jeg ned på 29,9. Eller ned under 100 kg. Eller gro omkring 8-10 cm i højden, hvilket er lidt svært, når man er 64 år gammel…
 
Starten var nem
Min strategi var i starten at undgå kulhydrater og motionere så meget som muligt.
Resultat efter uge 1: Minus 2,5 kg.
Så fulgte der en mindre krise i uge 2, hvor ‘glasdimsen’ forvandlede sig til et ‘glasmonster’
og var på vej til at blive smidt i skraldespanden, fordi den hånede mig med sine grimme digitaltal og fortalte, at jeg på trods af alle mine afsavn (nul pasta, ris, brød og alkohol) kun havde smidt yderligere 500 g.
 
Venner igen
Vi blev imidlertid fine venner igen, ‘glasdimsen’ og mig. Efter 3 ugers kamp var BMI-tallet på 30,8 og det samlede vægttab omkring 4 kg.
Da jeg nåede 5 kg, mente jeg nok, at jeg havde fortjent en præmie, hvorfor jeg købte mig en ny cykel med 7 fremadgående gear. Hidtil havde jeg okset rundt på min gamle 3-gears ‘havelåge’, men efter den 7-gears er kommet til, er det blevet til rigtig mange kilometre i det bakkede og skovklædte terræn, der omgiver vores bopæl. Desuden har jeg været en artig dreng og hyppigt vist mig i vores lokale motionscenter.
 
Faldgruber
Dem er der masser af. Der er altid en anledning til at slække lidt (eller meget…) på ens selvbeherskelse omkring kalorieindtaget. Lige fra fødselsdage i familien til mere almindelige sammenkomster med venner og bekendte. Jeg har i forløbet gjort det til et princip kun at indtage alkohol i beskedne mængder fredage og lørdage. De øvrige ugedage har været ren alkohol-afholdenhed. Samme princip har jeg fulgt mht. søde fristelser. Hvis der har været budt på f.eks. æblekage (som jeg holder rigtig meget af), så har jeg enten holdt munden lukket og drejet hovedet fra højre til venstre og modsat, eller kun tilladt mig en mikroskopisk lille mundfuld af herlighederne. Man kommer ganske enkelt ikke uden om det: Det kræver afsavn at være på kur.
 
KRAM
Jeg ved ikke hvorfor, men lige pludselig fandt jeg en bog fra biblioteket på sofabordet.
Jeg havde ikke lånt den, så det kunne kun være hende i husstanden, jeg har været gift med i snart 42 år, der havde listet bogen ind i huset. Bogens titel er ”Sandheden om sundhed”, og den er skrevet af professor Bente Klarlund Pedersen.
Den alt andet end grafisk smukke forside si’r også ”Få styr på dit KRAM” (Kost, Rygning, Alkohol, Motion) og ”Sund livsstil, der gør dig 14 år yngre”.
Jeg kan kun sige: LÆS DEN!
 
Med en baggrund som overlæge på Rigshospitalet og forsker i motionens betydning for helbredet, ved Bente Klarlund Pedersen om nogen, hvordan man skal føre en sund livsstil, og deler i bogen ud af alle de gode råd med særligt fokus på betydningen af kost og motion. Hun afliver alle myterne og giver viden om, hvad der reelt er sundt og usundt, gode eksempler og masser af tip til, hvordan du kan bleve mere sund og aktiv i hverdagen.
Så hvis du er klar til at tabe dig efter nytår, så KØB DEN!
Hvis du kender en, der bør tabe sig efter nytår, så køb den til vedkommende i julegave.
 
Kom jeg i mål?
Ja, det gjorde jeg faktisk. Jeg blev overvægtig 2 uger før planlagt. ‘Glasdimsens’ digitale talt er pludselig ikke så grimme mere efter at den er begyndt at vise min kampvægt med ‘kun’ to cifre…
 
Og vores lokale tøjhandlende er begyndt at smile huldsagligt til mig på gaden. De øjner en snarlig god kunde, da det eneste i min garderobe, jeg efterhånden kan passe, er min paraply…
 
Hva’ nu?
Tjae… først og fremmest vil jeg prøve at undgå de værste skader på min nyvundne overvægt omkring jul og nytår med alt, hvad denne periode fører med sig af kaloriemæssig overflod.
Dernæst har jeg besluttet, at jeg ikke vil vise mig offentligt i badebukser og med bar overkrop, før jeg er kommet ned på 95 kg.
 
Så er jeg ganske vist stadigvæk overvægtig, men vil så samlet ha’ tabt 11,5 kg.
Det bli’r nok først en realitet omkring 1. maj.
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

PingvinNyt har modtaget dette fra Michael Nedersøe, byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat i Favrskov for Dansk Folkeparti Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens Mobil 25388281 ... læs mere
Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania ... læs mere
Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Favrskov Kommune gennemfører anden budrunde frem til 12. marts 2019 ... læs mere
Loading...