|

BÆRFRUGT PÅ POSTHUSET

Der var engang et Postvæsen. Kurt Villy kigger med over skranken og møder Postmester Lytjohan…

Frugtsmagning og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

BÆRFRUGT PÅ POSTHUSET

De fleste danskere elsker bær. Om sommeren naturligvis de søde jordbær og hindbær, men også solbær, ribs og stikkelsbær gør godt i saftflaskerne eller som lækker gelé til julens måltider. Alene tanken om, at der af råvarerne kan fremtrylles det herligste syltetøj til en velsmagende pandekage, får denne skribents tænder til at løbe i vand.

I 1939 var vejrguderne frugtavlerne venligt stemt – også i Hadsten og omegn. Dette nød blandt andet postbudene godt af, når de kom rundt på ruterne.

Min moster sprang en dag af rutebilen og gik ind til isenkræmmer Staack i Søndergade for at købe nye sylteglas, pergamentpapir og en pose elastikker. Da hun alligevel var på de kanter, købte hun sukker med hjem fra købmand Krogh på den anden side af gaden.

Frugthaven var velsignet med en helt fantastisk avl denne sommer, hvor alt endnu åndede fred og idyl, selv om en verdenskrig lurede lige om hjørnet.

Efter sine indkøb kom moster i tanker om, at hun ville sende bær og frugt med postvæsenet, så hun henvendte sig på posthuset i Østergade.

-God dag, sagde hun ved skranken. -Jeg vil gerne tale med postmesteren.

Kort efter dukkede Ludvig Lytjohan op i døren til baglokalet. -Hvad kan jeg hjælpe fruen med, spurgte postmesteren, som kort forinden var tiltrådt stillingen efter Terkelsen.

-Jeg vil sende bær og frugt med posten til min familie i Vestjylland, svarede moster og tilføjede: -Men jeg synes ikke, I behandler det lige godt hver gang. Hvordan kan jeg være sikker på, at det når frem i hel tilstand, så pakken ikke bliver ødelagt?

-Det skal jeg sige Dem, kære frue, for vi er nemlig heller ikke interesseret i at få de øvrige pakker svinet til med saft, buldrede Lytjohan og fortsatte:

-Indpakningen af Deres bærfrugt skal være tæt og solid, så indholdet ikke kan trænge ud. De skal anskaffe Dem nogle blikbeholdere, for eksempel spande, som kan klare trykket fra andre postpakker. De kan såmænd også godt bruge svært afstivede trækasser eller særligt solide og hårde papæsker, men disse kræver en ekstra indpakning. Den kan De selv lave af bølgepap, svært karton eller træuld og for den sags skyld klude. Det er i øvrigt så enkelt: Hvis De ikke opfylder disse krav, vil vi slet ikke modtage Deres frugtpakker!

Det var den dag – på Hadsten Posthus – at moster lærte at pakke sit frugt ordentligt ind, så hun tog hjem og syltede.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Sommerkirke søndag d. 30. juni kl. 19.00 ... læs mere
Glædelig midsommer-jul

Glædelig midsommer-jul

I dag den 24. juni er vi nøjagtig lige langt fra juleaften 2018 og juleaften 2019. Man kan med andre ord ikke komme på længere afstand af julen. Men i Hadsten har julen varet helt frem til ugen før Sankthans ... læs mere
Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Loading...