|

BÆRFRUGT PÅ POSTHUSET

Der var engang et Postvæsen. Kurt Villy kigger med over skranken og møder Postmester Lytjohan…

Frugtsmagning og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

BÆRFRUGT PÅ POSTHUSET

De fleste danskere elsker bær. Om sommeren naturligvis de søde jordbær og hindbær, men også solbær, ribs og stikkelsbær gør godt i saftflaskerne eller som lækker gelé til julens måltider. Alene tanken om, at der af råvarerne kan fremtrylles det herligste syltetøj til en velsmagende pandekage, får denne skribents tænder til at løbe i vand.

I 1939 var vejrguderne frugtavlerne venligt stemt – også i Hadsten og omegn. Dette nød blandt andet postbudene godt af, når de kom rundt på ruterne.

Min moster sprang en dag af rutebilen og gik ind til isenkræmmer Staack i Søndergade for at købe nye sylteglas, pergamentpapir og en pose elastikker. Da hun alligevel var på de kanter, købte hun sukker med hjem fra købmand Krogh på den anden side af gaden.

Frugthaven var velsignet med en helt fantastisk avl denne sommer, hvor alt endnu åndede fred og idyl, selv om en verdenskrig lurede lige om hjørnet.

Efter sine indkøb kom moster i tanker om, at hun ville sende bær og frugt med postvæsenet, så hun henvendte sig på posthuset i Østergade.

-God dag, sagde hun ved skranken. -Jeg vil gerne tale med postmesteren.

Kort efter dukkede Ludvig Lytjohan op i døren til baglokalet. -Hvad kan jeg hjælpe fruen med, spurgte postmesteren, som kort forinden var tiltrådt stillingen efter Terkelsen.

-Jeg vil sende bær og frugt med posten til min familie i Vestjylland, svarede moster og tilføjede: -Men jeg synes ikke, I behandler det lige godt hver gang. Hvordan kan jeg være sikker på, at det når frem i hel tilstand, så pakken ikke bliver ødelagt?

-Det skal jeg sige Dem, kære frue, for vi er nemlig heller ikke interesseret i at få de øvrige pakker svinet til med saft, buldrede Lytjohan og fortsatte:

-Indpakningen af Deres bærfrugt skal være tæt og solid, så indholdet ikke kan trænge ud. De skal anskaffe Dem nogle blikbeholdere, for eksempel spande, som kan klare trykket fra andre postpakker. De kan såmænd også godt bruge svært afstivede trækasser eller særligt solide og hårde papæsker, men disse kræver en ekstra indpakning. Den kan De selv lave af bølgepap, svært karton eller træuld og for den sags skyld klude. Det er i øvrigt så enkelt: Hvis De ikke opfylder disse krav, vil vi slet ikke modtage Deres frugtpakker!

Det var den dag – på Hadsten Posthus – at moster lærte at pakke sit frugt ordentligt ind, så hun tog hjem og syltede.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...