|

BÆRFRUGT PÅ POSTHUSET

Der var engang et Postvæsen. Kurt Villy kigger med over skranken og møder Postmester Lytjohan…

Frugtsmagning og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

BÆRFRUGT PÅ POSTHUSET

De fleste danskere elsker bær. Om sommeren naturligvis de søde jordbær og hindbær, men også solbær, ribs og stikkelsbær gør godt i saftflaskerne eller som lækker gelé til julens måltider. Alene tanken om, at der af råvarerne kan fremtrylles det herligste syltetøj til en velsmagende pandekage, får denne skribents tænder til at løbe i vand.

I 1939 var vejrguderne frugtavlerne venligt stemt – også i Hadsten og omegn. Dette nød blandt andet postbudene godt af, når de kom rundt på ruterne.

Min moster sprang en dag af rutebilen og gik ind til isenkræmmer Staack i Søndergade for at købe nye sylteglas, pergamentpapir og en pose elastikker. Da hun alligevel var på de kanter, købte hun sukker med hjem fra købmand Krogh på den anden side af gaden.

Frugthaven var velsignet med en helt fantastisk avl denne sommer, hvor alt endnu åndede fred og idyl, selv om en verdenskrig lurede lige om hjørnet.

Efter sine indkøb kom moster i tanker om, at hun ville sende bær og frugt med postvæsenet, så hun henvendte sig på posthuset i Østergade.

-God dag, sagde hun ved skranken. -Jeg vil gerne tale med postmesteren.

Kort efter dukkede Ludvig Lytjohan op i døren til baglokalet. -Hvad kan jeg hjælpe fruen med, spurgte postmesteren, som kort forinden var tiltrådt stillingen efter Terkelsen.

-Jeg vil sende bær og frugt med posten til min familie i Vestjylland, svarede moster og tilføjede: -Men jeg synes ikke, I behandler det lige godt hver gang. Hvordan kan jeg være sikker på, at det når frem i hel tilstand, så pakken ikke bliver ødelagt?

-Det skal jeg sige Dem, kære frue, for vi er nemlig heller ikke interesseret i at få de øvrige pakker svinet til med saft, buldrede Lytjohan og fortsatte:

-Indpakningen af Deres bærfrugt skal være tæt og solid, så indholdet ikke kan trænge ud. De skal anskaffe Dem nogle blikbeholdere, for eksempel spande, som kan klare trykket fra andre postpakker. De kan såmænd også godt bruge svært afstivede trækasser eller særligt solide og hårde papæsker, men disse kræver en ekstra indpakning. Den kan De selv lave af bølgepap, svært karton eller træuld og for den sags skyld klude. Det er i øvrigt så enkelt: Hvis De ikke opfylder disse krav, vil vi slet ikke modtage Deres frugtpakker!

Det var den dag – på Hadsten Posthus – at moster lærte at pakke sit frugt ordentligt ind, så hun tog hjem og syltede.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Mester Jacob flytter

Mester Jacob flytter

Byens eneste bagerforretning flytter til Sundhedshuset ... læs mere
Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
Loading...