|

BARNDOMMENS LANDSKABER

-Vi skal farve mørke decemberdage lyse, skriver Ole Juul i årets 3. adventsklumme og kalder herlige barndomsglæder frem

BARNDOMMENS LANDSKABER

Af pastor emeritus Ole Juul

Jeg samler på gode ord og udsagn som kan farve mørke decemberdage lyse. Måske er det fordi tiden efterhånden er så fattig på dem, at de er så dyrebare, hvem ved, men jeg fik engang et udsagn foræret, som hensatte én i gode eftertanker fra ens egen barndom.

Vi havde dengang besøg af en af kusinerne, og der er åbenbart noget helt særligt over adventsdage i en præstegård på landet. For der gik ikke lang tid, så var de, skønt snart voksne, tilbage i barndommens lege. I grunden er de vokset fra dem, og i det daglige er det en helt anden dagsorden, der banker på.

Men denne solfyldte, frostklare eftermiddag opsøgte de de gamle steder, skråningerne, hvor de som børn havde kælket, de åbne vidder, hvor de ofte for vild, så nervøse forældre måtte ud med lys og lygte for at lede, og adspurgt af os ”gamle”, som sad og holdt mørkning, hvor de havde været, svarede de som med en mund: ”I barndommens landskaber”.

Dagene er korte, og landskabet ligger hen i et grålig mørke, der kalder på solhverv. Som fyldte kloakker flyder aviserne og fjernsynet over med nyheder og reportager om ulykker og meningsløse hændelser, som man skal være ganske forhærdet for overhovedet at kapere. Da er det, man selv i en efterhånden overmoden alder kalder ”barndommens landskaber” frem. Da er det, man finder ”barnet” herinde frem og husker verden, som den var engang, før den gik af lave.

Vel er erindringsglimtene præget af fortrængningens nådegave, hvor vi kun husker, at alt var såre godt, men alligevel, lykkeligt det menneske, der har disse erindringer med i rygsækken.

Og dér sidder vi så en sen aftentime og lader erindringerne blive til fortællinger, og i sit stille sind glæder man sig over, at man selv var med dengang, da fortællingerne for disse store børn var levet virkelighed. Glemt er bekymringerne, glemt er de skæld ud, de fik, når de kom hjem efter en dag på kælkebakken med tøjet i laser. Tilbage står minderne om dage, hvor spirerne til voksenlivets håb og forventninger blev plantet.

Der er skeptikere og samfundsanalytikere, der med skarpe analyser af unge menneskers liv og færden i dag hensætter forældre i en tilstand af permanent dårlig samvittighed og sikker fornemmelse af åbenlys svigt.

Vel havde vi travlt, og vel var der situationer, hvor vi kunne og burde have valgt anderledes, og intet er set så skarpt som i bagklogskabens klare lys. Da er det en lise for sjælen at blive mindet om, at vi dog var der engang, ren balsam for øregangen at lytte til, at også vi befolkede disse ”barndommens landskaber”.

Det var næppe pædagogiske overvejelser, der gjorde det, ej heller de store beslutninger om ansvarlighed (dem henlagde vi til arbejdslivet), men det traf sig, og andet og mere er der ikke at sige om det. Det traf sig.

Så mens dagene er korte, og alt for korte til det, vi skal nå, inden det for alvor bryder løs, så kan vi med voksne børns udsagn om genfundne ”barndommens landskaber” glæde os over, at det, der skaber fortrøstning og forventning, ikke var det, vi som travle voksne nåede, men det, som gennem barnet nåede os.

Og da bliver dagene lange og uudtømmelige.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Vi har stort udvalg i Vine, spiritus, Chocolader, blade, lotto og lotteri m.m ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
UD I NATUREN (14)

UD I NATUREN (14)

Vi har passeret forårsjævndøgn, så nu er der virkelig lys forude med forårstegn på programmet ... læs mere
NYT fra KE EL installation i Ødum

NYT fra KE EL installation i Ødum

TÆT på at komme i fjernsynet ... læs mere
Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Efter sommerferien vil der for første gang være en erhvervsfaglig 10. klasse på Den jydske Haandværkerskole ... læs mere
Gå til GADEBERG XL i Påsken

Gå til GADEBERG XL i Påsken

Kæmpeudvalg af f.eks. havemøbler ... læs mere
Loading...