|

Bedre strålebehandling til patienter med lymfeknudekræft

Et nyt forskningsprojekt skal forbedre behandlingen af de hyppigste former for lymfeknudekræft som eksempelvis Hodgkin lymfom.

 

 Målet er at udvikle den mest optimale strålebehandling til hver enkel kræftpatient – og med færrest mulige senfølger. Kræftens Bekæmpelse støtter projektet med 1,5 mio. kr.

– Vores mål er at udvikle den mest optimale strålebehandling til patienter med lymfeknudekræft og med færrest mulige senfølger, siger professor Lena Specht fra Rigshospitalet

Hvert år får flere end 1.200 danskere diagnosen lymfeknudekræft, og mange af dem er unge. Behandlingsforløbet er vidt forskelligt for de forskellige typer af lymfeknudekræft, men stort set alle behandles med strålebehandling eller kemoterapi.

I mange år er patienter med lymfeknudekræft blevet behandlet med strålebehandling med et godt resultat, og siden hen har kemoterapien også vist sit værd. 

Behandlingen virker, og flere og flere overlever. I dag er overlevelsesprocenten for patienter med Hodgkin lymfom over 90 pct.

Men nogle af patienterne får følgevirkninger – også kaldet senfølger – på grund af kræftbehandlingen, og derfor er professor, overlæge Lena Specht fra Rigshospitalet gået i gang med et nyt forskningsprojekt, der skal medvirke til at sikre den mest optimale strålebehandling med færrest mulige senfølger for patienter med lymfeknudekræft. Forskningen støttes af Kræftens Bekæmpelse.

Behandlingen er moderniseret

– Vi har i de seneste 50 år behandlet patienterne med strålebehandling. I starten strålede man patienten på et langt større felt på kroppen og med større doser, end vi gør i dag. Og det har for mange patienter betydet, at de har fået senfølger som for eksempel en ny kræftsygdom, hjertesygdomme og lungekomplikationer, fortæller Lena Specht. 

I dag er strålebehandlingen langt mere præcis, og man stråler kun, hvor der er ’syge’ lymfeknuder – altså på et lille og afgrænset område på patientens krop. Det betyder, at strålebehandlingen er blevet mere skånsom, og at de senfølger, som patienterne kan få, vil blive mindre. 

Ikke to patienter er ens

En stor udfordring for behandlingen af lymfeknudekræft er, at sygdommen varierer fra patient til patient i forhold til, hvor kræften sidder, og hvilket stadie sygdommen er i, når den bliver diagnosticeret. Derfor får alle patienter lavet en såkaldt PET-CT-scanning, Det er de informationer, man kan få ud af disse scanninger, som Lena Specht og forskerholdet skal studere, så man fra start kan sætte den rette behandling i gang. 

– Vi ved, at jo mere sygdommen har spredt sig, desto dårlige går det patienterne. Vi vil nu undersøge, om vi ved at analysere PET-billederne nærmere kan finde en metode til at afgøre, hvilken kemoterapi patienten skal have, og hvor der skal gives strålebehandling, siger professoren. 

Forskningsprojektet skal også undersøge de patienter, der får tilbagefald. Her vil man undersøge, hvor sygdommen kommer igen, og om der er givet strålebehandling på området eller ej. Herved vil man så kunne afgøre mere præcist, hvornår strålebehandling skal anvendes, og hvilket område på kroppen, der fra starten skal strålebehandles, så man kan undgå tilbagefald. 

Sidste del af projektet handler om at analysere risikoen for senfølger. Man vil blandt andet udvikle en metode, som lægerne kan bruge i det daglige arbejde. Den skal kunne afgøre, hvilken strålebehandlingsplan og -teknik, der alt i alt giver den mindste risiko for alvorlige senfølger og uden, at den høje helbredelsesprocent sættes over styr. 

Projektet er i gang og forventes afsluttet i februar 2019.

Strålebehandling

Sidst ændret 21.03.2016

Af Jytte Dreier

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.”Der er ingen vej udenom – det kommende kommunalvalgs helt store tema bliver lokal udvikling her i Favrskov.

”Der er ingen vej udenom – det kommende kommunalvalgs helt store tema bliver lokal udvikling her i Favrskov.

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten, Byrådskandidat for Det konservative Folkepari ... læs mere
Havde hash i lejligheden

Havde hash i lejligheden

Østjyllands p0liti oplyser ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Så kommer Kim Larsen til Hadsten

Så kommer Kim Larsen til Hadsten

Så er billetsalget til Kim Larsen Tribute Nigth startet ... læs mere
To alt for hurtige knallerter beslaglagt

To alt for hurtige knallerter beslaglagt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få dit sundhedskort på mobilen

Få dit sundhedskort på mobilen

Du kan allerede få dit kørekort på mobilen, og nu er det også muligt at få dit sundhedskort samme sted ... læs mere
UD I NATUREN (24)

UD I NATUREN (24)

Velkommen til juni og dermed sommer og sol🌞Kom med på tur - bl.a. til Pøt Mølle Sø ... læs mere
Fuldstændigt uacceptabelt, at Favrskov Gymnasium ikke fik lov til at optage alle elever fra Favrskov

Fuldstændigt uacceptabelt, at Favrskov Gymnasium ikke fik lov til at optage alle elever fra Favrskov

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Skal du bygge nyt ?

Skal du bygge nyt ?

Hos Gadeberg har vi det du har brug for ... læs mere
Loading...