|

Luften vi indånder

Livestreaming af offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Af kemiker Marianne Glasius og miljømediciner Torben Sigsgaard.

Man kan med det blotte øje, under særligt meteorologiske forhold, tydeligt se luftforureningen i vores byer. Det sker, når varmere luft højere oppe i atmosfæren som en dyne lægger sig over koldere, forurenet luft ved jordoverfladen. Fænomenet kaldes inversion da temperaturen øges med højden i stedet for at mindskes. Inversionen holder på tågen, forurenende partikler og gasser, fordi de nedre luftlag ikke bliver udskiftet med frisk luft fra højere luftlag. Det øverste foto viser en højtryksinversion, der lægger et låg over Vejle by og ådal. Under det ses et foto fra juni måned, 2018, hvor luftforureningen over Paris var så voldsom, at man måtte lukke den mest trafikerede færdselsåre – Rive Droite – gennem Paris for al trafik. (Fotos: Torben Sigsgaard og Isabella Annesi-Maesano)

Detaljer om arrangementet:

  • Hvornår:

Foredragene bringes i Den jydske Haandværkerskoles auditorie, Ellemosevej 36 fra kl. 19.00 – 21.00. Mødetid kl. 18.45.

På grund af luftforurening dør hvert år omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler. Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte- karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme – herunder diabetes og Alzheimers.

Men hvor kommer de forurenende partikler og gasser fra, i hvor store mængder og hvilke er værst? Mennesket har altid produceret og udsat sig selv for luftforurening – især fra forbrænding; fra for eksempel bål, brændeovne eller bilmotorer, men også via landbrugets udslip af ammoniak. Blæsten transporterer forureningen i atmosfæren tusinder af kilometer, og en stor del af luftforureningen i Danmark kommer derfor fra udlandet, på samme vis eksporterer vi vores luftforurening til vores nabolande. Naturen selv producerer også forurenende partikler og gasser som vi påvirkes af. De kommer for eksempel fra skovbrande, vulkanudbrud, ørkenstøv og saltpartikler fra havet.

Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes eksempelvis cellulose til sukkerstoffer, som bliver en del af partiklerne i røgen. Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften – selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirkes fremtiden af klimaforandringer og luftforureningen? Få svarene fra en kemiker og en læge der forsker i luftforurening, og hvordan den påvirker vores sundhed?  

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: Fra børnebibliotekets hylder ... læs mere
Fokus på konflikter i Hammel

Fokus på konflikter i Hammel

I den seneste tid har en gruppe unge skabt uro og udøvet hærværk i Hammel. Favrskov Kommune har sammen med politiet, SSP-konsulenterne og de berørte skoler sat gang i flere tiltag for at løse konflikten og skabe tryghed ... læs mere
Succes med idrætslinjen på Skovvangskolen

Succes med idrætslinjen på Skovvangskolen

Idrætslinjen på Skovvangskolen i Hammel har lige fejret fem års jubilæum ... læs mere
Ikke meget at komme efter i Favrskov?

Ikke meget at komme efter i Favrskov?

Ifølge ”GUIDE TIL AARHUSREGIONEN” er det ikke rigtigt ulejligheden værd at tage til Favrskov ... læs mere
Flere penge på vej til de frivillige

Flere penge på vej til de frivillige

Af Charlotte Green Byrådsmedlem for Det konservative Folkeparti ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

I 1950'erne blev dette billede taget af chauffører og medarbejder hos A. Gadeberg,  Hadsten, ... læs mere
Rigspolitichef: Reglerne er til for vores alle sammens skyld

Rigspolitichef: Reglerne er til for vores alle sammens skyld

Vi har vist før, at vi som samfund kan bremse smitten. Og det er stadigt vigtigt at holde afstand og holde fast i gode vaner, siger Thorkild Fogde ... læs mere
Listeria i frisk økologiske salater

Listeria i frisk økologiske salater

Coop Danmark A/S tilbagekalder tre partier frisk økologiske salater, da der er risiko for listeria i produkterne ... læs mere
Borgmester Nils Borrings svar til indlæg i ”SAT PÅ SPIDSEN” fredag den 7. august:

Borgmester Nils Borrings svar til indlæg i ”SAT PÅ SPIDSEN” fredag den 7. august:

Byrådet besluttede 26. november 2019 at tilslutte sig turismedestinationsselskabet VisitAarhus ... læs mere
Loading...