|

Luften vi indånder

Livestreaming af offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Af kemiker Marianne Glasius og miljømediciner Torben Sigsgaard.

Man kan med det blotte øje, under særligt meteorologiske forhold, tydeligt se luftforureningen i vores byer. Det sker, når varmere luft højere oppe i atmosfæren som en dyne lægger sig over koldere, forurenet luft ved jordoverfladen. Fænomenet kaldes inversion da temperaturen øges med højden i stedet for at mindskes. Inversionen holder på tågen, forurenende partikler og gasser, fordi de nedre luftlag ikke bliver udskiftet med frisk luft fra højere luftlag. Det øverste foto viser en højtryksinversion, der lægger et låg over Vejle by og ådal. Under det ses et foto fra juni måned, 2018, hvor luftforureningen over Paris var så voldsom, at man måtte lukke den mest trafikerede færdselsåre – Rive Droite – gennem Paris for al trafik. (Fotos: Torben Sigsgaard og Isabella Annesi-Maesano)

Detaljer om arrangementet:

  • Hvornår:

Foredragene bringes i Den jydske Haandværkerskoles auditorie, Ellemosevej 36 fra kl. 19.00 – 21.00. Mødetid kl. 18.45.

På grund af luftforurening dør hvert år omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler. Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte- karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme – herunder diabetes og Alzheimers.

Men hvor kommer de forurenende partikler og gasser fra, i hvor store mængder og hvilke er værst? Mennesket har altid produceret og udsat sig selv for luftforurening – især fra forbrænding; fra for eksempel bål, brændeovne eller bilmotorer, men også via landbrugets udslip af ammoniak. Blæsten transporterer forureningen i atmosfæren tusinder af kilometer, og en stor del af luftforureningen i Danmark kommer derfor fra udlandet, på samme vis eksporterer vi vores luftforurening til vores nabolande. Naturen selv producerer også forurenende partikler og gasser som vi påvirkes af. De kommer for eksempel fra skovbrande, vulkanudbrud, ørkenstøv og saltpartikler fra havet.

Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes eksempelvis cellulose til sukkerstoffer, som bliver en del af partiklerne i røgen. Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften – selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirkes fremtiden af klimaforandringer og luftforureningen? Få svarene fra en kemiker og en læge der forsker i luftforurening, og hvordan den påvirker vores sundhed?  

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

OMKRING SØNDERGADE 12...

OMKRING SØNDERGADE 12…

Ved at bladre lidt i hedearkivet fandt Kurt Villy frem til et fornemt gademotiv, som fortjener at blive vist ... læs mere
Længe leve middelmådigheden

Længe leve middelmådigheden

”Hvad alle ikke kan lære, skal ingen lære...” ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Familiedrama på spansk ... læs mere
DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Håndbold i mørke

Håndbold i mørke

af Simon Olsen ... læs mere
Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Natteravnene er en frivillig social forening med 150 lokalforeninger, - i alt 3500 personer på landsplan ... læs mere
Spritbilist i Hammel

Spritbilist i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...