|

Videnskaben bag godt øl

Livestreaming på Den jydske Haandværkerskole af offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredrag handler om øl. Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Foredraget fortæller, hvordan bryggerne gennem naturvidenskaben fik bedre indsigt i processerne bag ølbrygning. Undervejs får du serveret smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter – derfor er der en lille entré på 30 kr, som betales ved indgangen.

Foredraget forklarer hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkoholen ethanol.

Detaljer om arrangementet:

  • Hvornår:

Foredragene bringes i DjH’s auditorie, Ellemosevej 36 fra kl. 19.00 – 21.00. Mødetid kl. 18.45.

I pausen er der mulighed for at købe en forfriskning. I aften serveres der smagsprøver af øl, og der er derfor en entré på 30 kr, der betales ved indgangen.

Aftenens foredragsholder er seniorforsker i biologi og kemi  Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Videnskaben bag godt øl

Mennesket har brygget og drukket øl lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. I lang tid var det rent hokuspokus at brygge øl, hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er man blevet klogere på styring af processen.

Vand, malt (det vil sige spiret og tørret korn), humle og gær er hovedingredienserne i øl. Men ingen kendte til gær, før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev, hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, grundlæggeren af Carlsberg, et laboratorium hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær. 

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer, og kunne nu med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Det gav også adgang til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren regulere temperaturen og derved bestemme hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker, der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer, og hvordan malt fremstilles. Vi får en forklaring på, hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker, og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkohol.

Under foredraget får du serveret smagsprøver på et udvalg af malt og humle og små smagsprøver af seks forskellige ølsorter. Øllene smager du én efter én efterhånden som der fortælles om dem i foredraget.

 


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Svømmehal

Svømmehal

Kan vi ikke få en svømmehal i Hadsten? ... læs mere
Vellykket stævne

Vellykket stævne

Vejret og humøret var i top ved petanqueklubbens sommerstævne ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Hemmelige selskaber ... læs mere
Favrskov kommer til at danne skole

Favrskov kommer til at danne skole

Indlæg af Mette Nøhr, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov ... læs mere
Godt nyt fra HSK håndbold

Godt nyt fra HSK håndbold

Ditte Aaen er kommet for at blive! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Broccolisalat med fejl i allergenmærkning ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Husk skygge, solhat og solcreme på solferien – ellers får du hjælp af de lokale ... læs mere
Nu må forældrene træde i karakter

Nu må forældrene træde i karakter

Hvor er forældrene til de unge mennesker, der ustandselig ødelægger og smadrer vores pæne klubhus ved petanquebanerne. Der bliver røget, drukket, smadret møbler, vinduer og tag samt tændt bål på bordene, som de går fra. Vi har tilladt, at de ... læs mere
Hærværk i petanqueklubben

Hærværk i petanqueklubben

Uønskede gæster fester voldsomt, ryger hash og efterlader sig spor, som klubbens faste rengøringshold flere gange om ugen må rydde op og rengøre efter ... læs mere
Flere tricktyve på spil i Østjylland

Flere tricktyve på spil i Østjylland

Østjyllands Politi advarer ... læs mere
Sjældent besøg fra Australien

Sjældent besøg fra Australien

Af Anette Nørskov Jensen, Favrskov kommune. Artiklen er bragt i Favrskov kommunes interne info blad ... læs mere
Shorts eller støvregn i dag

Shorts eller støvregn i dag

DMI øger præcisionen i prognoserne ... læs mere
Loading...