|

Videnskaben bag godt øl

Livestreaming på Den jydske Haandværkerskole af offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredrag handler om øl. Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Foredraget fortæller, hvordan bryggerne gennem naturvidenskaben fik bedre indsigt i processerne bag ølbrygning. Undervejs får du serveret smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter – derfor er der en lille entré på 30 kr, som betales ved indgangen.

Foredraget forklarer hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkoholen ethanol.

Detaljer om arrangementet:

  • Hvornår:

Foredragene bringes i DjH’s auditorie, Ellemosevej 36 fra kl. 19.00 – 21.00. Mødetid kl. 18.45.

I pausen er der mulighed for at købe en forfriskning. I aften serveres der smagsprøver af øl, og der er derfor en entré på 30 kr, der betales ved indgangen.

Aftenens foredragsholder er seniorforsker i biologi og kemi  Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Videnskaben bag godt øl

Mennesket har brygget og drukket øl lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. I lang tid var det rent hokuspokus at brygge øl, hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er man blevet klogere på styring af processen.

Vand, malt (det vil sige spiret og tørret korn), humle og gær er hovedingredienserne i øl. Men ingen kendte til gær, før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev, hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, grundlæggeren af Carlsberg, et laboratorium hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær. 

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer, og kunne nu med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Det gav også adgang til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren regulere temperaturen og derved bestemme hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker, der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer, og hvordan malt fremstilles. Vi får en forklaring på, hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker, og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkohol.

Under foredraget får du serveret smagsprøver på et udvalg af malt og humle og små smagsprøver af seks forskellige ølsorter. Øllene smager du én efter én efterhånden som der fortælles om dem i foredraget.

 


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Ny handlende

Ny handlende

Så er der åbnet en mindre butik med GRØNT i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Grønt forslag fra DF og Venstre

Grønt forslag fra DF og Venstre

PingvinNyt har modtaget følgende fra Eva Damsgaard, Dansk Folkeparti ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Kyllinge Brystfilet fra De 5 Gaarde med forkert holdbarhedsangivelse ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser følgende

Østjyllands Politi oplyser følgende

Undgå at blive snydt, når du leder efter bolig ... læs mere
Venstre ser lyst på økonomien i Favrskov

Venstre ser lyst på økonomien i Favrskov

Regeringen gør det letter at lave et nyt budget i Favrskov kommune ... læs mere
Optakt til håndboldsæsonen

Optakt til håndboldsæsonen

STOR-kamp i Søften Kultur og Idrætscenter ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

LMO SVIN: Pas på nyhøstet korn! ... læs mere
Hadsten Computer runder 100 iPhone reparationer

Hadsten Computer runder 100 iPhone reparationer

Folk og firmaer flokkes til Hadsten for at få lavet deres iPhones og iPads ... læs mere
Rejsegilde på Hadsten Kultur og Idrætscenter/vestjyskBANK Arena

Rejsegilde på Hadsten Kultur og Idrætscenter/vestjyskBANK Arena

En stor dag for kultur og idrætslivet i Hadsten ... læs mere
SAT på SPIDSEN

SAT på SPIDSEN

Personer før politik… ... læs mere
Loading...