|

Videnskaben bag godt øl

Livestreaming på Den jydske Haandværkerskole af offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredrag handler om øl. Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Foredraget fortæller, hvordan bryggerne gennem naturvidenskaben fik bedre indsigt i processerne bag ølbrygning. Undervejs får du serveret smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter – derfor er der en lille entré på 30 kr, som betales ved indgangen.

Foredraget forklarer hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkoholen ethanol.

Detaljer om arrangementet:

  • Hvornår:

Foredragene bringes i DjH’s auditorie, Ellemosevej 36 fra kl. 19.00 – 21.00. Mødetid kl. 18.45.

I pausen er der mulighed for at købe en forfriskning. I aften serveres der smagsprøver af øl, og der er derfor en entré på 30 kr, der betales ved indgangen.

Aftenens foredragsholder er seniorforsker i biologi og kemi  Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Videnskaben bag godt øl

Mennesket har brygget og drukket øl lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. I lang tid var det rent hokuspokus at brygge øl, hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er man blevet klogere på styring af processen.

Vand, malt (det vil sige spiret og tørret korn), humle og gær er hovedingredienserne i øl. Men ingen kendte til gær, før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev, hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, grundlæggeren af Carlsberg, et laboratorium hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær. 

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer, og kunne nu med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Det gav også adgang til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren regulere temperaturen og derved bestemme hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker, der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer, og hvordan malt fremstilles. Vi får en forklaring på, hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker, og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkohol.

Under foredraget får du serveret smagsprøver på et udvalg af malt og humle og små smagsprøver af seks forskellige ølsorter. Øllene smager du én efter én efterhånden som der fortælles om dem i foredraget.

 


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Gang i Kvickly i Hadsten

Gang i Kvickly i Hadsten

Stort arrangement med masser af smagsprøver og interessante tilbud ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

STOR færdselskontrol i Østjyllands Politikreds ... læs mere
Tricktyveri

Tricktyveri

Østjyllands Politi advarer kraftigt ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Anden variant mysli i Budget Mysli Morgenknas pakninger ... læs mere
Selskabsskrukning

Selskabsskrukning

Af Konni Silkjær, Hadsten ... læs mere
Favrskov Musikskole flyttede ind i Sløjfen i Hadsten

Favrskov Musikskole flyttede ind i Sløjfen i Hadsten

Fredag den 19.maj fejrede Sløjfen, at Musikskolens administration er flyttet ind og at 2 omklædningsrum i stueplan er blevet forvandlet til kreative lokaler -se billeder fra receptionen ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Anden variant mysli i Budget Mysli Morgenknas pakninger ... læs mere
Åbne Haver

Åbne Haver

Som fast tradition har Haveselskabet Hadsten Kreds igen arrangement "Åbne haver". Kom og se og oplev, de forskellige haver ... læs mere
Kandidatliste for partiet VENSTRE til KV17

Kandidatliste for partiet VENSTRE til KV17

16 kandidater opstiller og måske kommer der flere hen ad vejen ... læs mere
Venstre er klar til kampen om borgmesterposten

Venstre er klar til kampen om borgmesterposten

Venstre i Favrskov Kommune har ét klart mål med den valgkamp, partiet skød i gang i aftes i InSide i Hammel, nemlig at tilbageerobre den borgmesterpost, som Socialdemokratiet har siddet på i to byrådsperioder ... læs mere
Ny klub vil redde, hvad der reddes kan!

Ny klub vil redde, hvad der reddes kan!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nu kan kræftsyge børn af asbestarbejdere søge kompensation ... læs mere
Loading...