|

Videnskaben bag godt øl

Livestreaming på Den jydske Haandværkerskole af offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredrag handler om øl. Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Foredraget fortæller, hvordan bryggerne gennem naturvidenskaben fik bedre indsigt i processerne bag ølbrygning. Undervejs får du serveret smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter – derfor er der en lille entré på 30 kr, som betales ved indgangen.

Foredraget forklarer hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkoholen ethanol.

Detaljer om arrangementet:

  • Hvornår:

Foredragene bringes i DjH’s auditorie, Ellemosevej 36 fra kl. 19.00 – 21.00. Mødetid kl. 18.45.

I pausen er der mulighed for at købe en forfriskning. I aften serveres der smagsprøver af øl, og der er derfor en entré på 30 kr, der betales ved indgangen.

Aftenens foredragsholder er seniorforsker i biologi og kemi  Henrik Fossing, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Videnskaben bag godt øl

Mennesket har brygget og drukket øl lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. I lang tid var det rent hokuspokus at brygge øl, hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er man blevet klogere på styring af processen.

Vand, malt (det vil sige spiret og tørret korn), humle og gær er hovedingredienserne i øl. Men ingen kendte til gær, før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev, hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, grundlæggeren af Carlsberg, et laboratorium hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær. 

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer, og kunne nu med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Det gav også adgang til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren regulere temperaturen og derved bestemme hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker, der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer, og hvordan malt fremstilles. Vi får en forklaring på, hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker, og hvordan gærceller omsætter sukkeret til alkohol.

Under foredraget får du serveret smagsprøver på et udvalg af malt og humle og små smagsprøver af seks forskellige ølsorter. Øllene smager du én efter én efterhånden som der fortælles om dem i foredraget.

 


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Halvering i antallet af påskeindbrud

Halvering i antallet af påskeindbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK : Vi missede en gylden mulighed!

HSK : Vi missede en gylden mulighed!

Hadsten SK - Ringkøbing Håndbold (8-8) 18-28 ... læs mere
Plantemarkedet – Favrskovs egen forårsklassiker

Plantemarkedet – Favrskovs egen forårsklassiker

Solen er på vej, og alt det grønne begynder at spire frem. Det betyder naturligvis, at det er blevet tid til en ægte Favrskov-forårsklassiker – nemlig Haveselskabets Plantemarked. I år foregår det 29. april, og der er spændende nyt på ... læs mere
BREAKING NEWS

BREAKING NEWS

FACEBOOK LIVESTREAM AFYST IAFTEN fra håndboldkampen i vestjyskBANK Arena i Hadsten ... læs mere
Serie 2 Kampreferat. Flot comeback 2. påskedag

Serie 2 Kampreferat. Flot comeback 2. påskedag

Serie 2. Mandag 17. april 2017. 13:00. NMT Arena ... læs mere
Venstre anbefaler forsøg med kortere skoledag

Venstre anbefaler forsøg med kortere skoledag

Indlæg fra borgmesterkandidat Flemming Nørgaard ( V) og kandidat til byrådsvalget Birgit Liin ... læs mere
Fantastisk 2. påskedag på NMT Arena

Fantastisk 2. påskedag på NMT Arena

Så hjælper det med 4 sejre. Det syder af energi og optimisme i HSK Fodbolds seniorafdeling. Fantastisk af alle hold. Serie 5.2 ude i en hård kamp mod nogle ambitiøse Aarhus-gutter ... læs mere
Fælles spejderdag for spejderne i Favrskov kommune.

Fælles spejderdag for spejderne i Favrskov kommune.

Fælles spejderdag for spejderne i Favrskov kommune ... læs mere
En skamplet på vort samfund:

En skamplet på vort samfund:

Psykisk syge dør cirka 10 – 20 år før almindelige mennesker på grund af systemets svigt fortæller Bente Carstens, tidligere Hadsten ... læs mere
SPÆNDENDE BOGUDGIVELSE I VENTE...

SPÆNDENDE BOGUDGIVELSE I VENTE…

Husker I Lars Boelskifte og historierne om Willy i kolonihaven? Glæd jer - snart udkommer Boelskiftes bedste anekdoter som bog ... læs mere
Fu Silkjærs megamange øjeblikke

Fu Silkjærs megamange øjeblikke

“Nedslag fra mine 100 dages taknemmelighedsrejse hen over vinteren.” ... læs mere
SAT PÅ SPIDSEN

SAT PÅ SPIDSEN

”Rigtige landmænd” sviner på vejene! ... læs mere
Loading...