|

Besøgsledere har selv mærket tomrummet

Lederne af Ældre Sagens og Røde Kors’ besøgstjenester i Hinnerup mærkede selv et socialt tomrum, da de gik på pension. Nu hjælper de andre med at få kontakt til besøgsvenner.

Da Gitte Eibye for fem år siden stoppede som sygeplejerske og underviser på kræftafdelingen i Århus, var det ikke for at sætte sig hjem i sofaen og slappe af. Tværtimod.
– Der var så mange ting, jeg gerne ville lave. Men efter seks måneder, havde jeg nået alt det, jeg havde sat mig for, og så kunne jeg pludselig mærke, at jeg savnede mine kolleger og at få lov til at blande mig i nogle ting, siger Gitte Eibye, der er leder af Ældre Sagens besøgstjeneste i Hinnerup.
Samme følelse oplevede Annemarie Jensen, der er leder af Røde Kors’ besøgstjeneste i Hinnerup.
– Jeg havde travlt i mit arbejdsliv og fik ikke taget mig sammen til at forberede det nye liv, der ventede lige om hjørnet, når jeg blev pensionist. På et tidspunkt var ferien forbi, og så mærkede jeg tomrummet og greb hurtigt fat i noget, der kunne beskæftige mig – og det blev at hjælpe til hos Røde Kors, siger Annemarie Jensen.
De to besøgsledere er ansvarlige for at knytte kontakt mellem ensomme personer og besøgsvenner, og den opgave kan godt give udfordringer. Hos Ældre Sagen er efterspørgslen efter en besøgsven større, end Gitte Eibye kan efterkomme, mens det går nogenlunde op hos kollegaen hos Røde Kors. For at udnytte ressourcerne bedst muligt har de to besøgsledere indgået et samarbejde, hvor man ringer til hinanden, hvis man får en forespørgsel på en besøgsven, men ikke kan levere en.
– Det vigtige er jo at hjælpe de mennesker, der har brug for en besøgsven. Det er en succes, hver gang det lykkes. Det er så dejligt, når vi kan hjælpe hinanden, siger Annemarie Jensen.
Gitte Eibye fortsætter:
– Jeg ringer gerne til Annemarie, og vi vil også gerne hjælpe den anden vej. Selv om vi sidder forskellige steder, har vi de samme værdier, og så er der jo kun fordele ved at samarbejde om opgaven.
De to besøgsledere har en fælles pjece om besøgsven-ordningen, lige som de hvert år også har en fælles temadag for besøgsvennerne i de to foreninger. Derudover sidder de også begge med i en af arbejdsgrupperne i projektet Sammen mod ensomhed, der går ud på at lave en model, som kommunen og de frivillige organisationer sammen kan bruge til at afhjælpe ensomhed. Og de mener begge, at der er brug for at sætte fokus på ensomhed.
– Jeg tror, at det er rigtig svært at komme på banen og sige, at man er ensom. Med alle de tilbud og muligheder, der er i dag, kan nogle måske tænke, at man selv er ude om det, hvis man bliver ensom. Men for nogle kan det jo handle om, at de har mistet en ægtefælle efter et langt liv sammen. Så kan sorgen have fået så meget fat i en, at man ikke kan overskue den nye situation, og så kan man ende med at sidde ensom tilbage. Det må vi ikke være ligeglade med, siger Annemarie Jensen.
At nye besøgsvenner ikke hænger på træerne, kan ifølge de to besøgsledere hænge sammen med, at man i nutidens samfund i stigende grad bruger mere energi på egne interesser. Og det gælder alle aldersgrupper.
– Jeg tror, at vi for hver generation bliver lidt mere optaget af vores eget liv. Vi har travlt, og så fokuserer vi på vores nærmeste og deltager i børnenes og vores egne aktiviteter. Men derudover giver vi ikke så meget af os selv som tidligere, siger Gitte Eibye, og Annemarie Jensen fortsætter:
– Mange af dem, der stopper på arbejdsmarkedet, har ressourcer og overskud. Men der er mange tilbud og mange ting, de har lyst til, og jeg tror, at de er tilbageholdende med at sige ja til ting, der binder alt for meget, siger Annemarie Jensen, der samtidig glæder sig over, at de frivillige står i kø for at hjælpe, når der arrangeres café-arrangementer i Røde Kors.
Begge kvinder oplever, at det er en positiv oplevelse for begge parter, når det lykkes at lave et godt match mellem en besøgsven og en person, der savner en at snakke med.
– Vi har hos os en dame, der er blevet blind. Hun er højt begavet, og hendes største ønske er at få læst højt af avisen. Man kan godt få nyheder på lydbånd, men lydbånd er jo ikke menneskelig kontakt, og så er der jo også tale om gamle nyheder. Hende fandt vi en besøgsven til, og det viste sig, at de tidligere har arbejdet samme sted, og nu har de så meget at snakke om. Og hun får selvfølgelig læst højt fra avisen – det er så dejligt, og det viser, at man også selv får noget ud af det, når man giver noget af sig selv som besøgsven, siger Gitte Eibye.

Brug for flere besøgsvenner
Der er i hele Favrskov Kommune brug for flere besøgsvenner. Det fortæller projektleder i Sammen mod ensomhed, Lone Ilsøe Nielsen.
– Vi har i forbindelse med projektet erfaret, at nogle borgere vil have glæde af en besøgsven først på aftenen. Det kunne sagtens være studerende eller folk, som stadig er på arbejdsmarkedet, hvis de kunne tænke sig at være med til at gøre en forskel. Jeg håber, folk vil overveje, om de kunne bidrage på den måde – det er en vigtig opgave, som også giver noget tilbage igen, siger Lone Ilsøe Nielsen.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...