|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Essayet – den glemte genre?

På bibliotekernes hylder gemmer der sig en fantastisk litteraturgenre med en lang og stolt tradition: essayet. Ordet essay kommer fra fransk – at prøve eller forsøge. Essayet er en kortere tekst, hvor forfatteren koncentrerer sig om et enkelt emne, ofte subjektivt og fabulerende. Essays kan handle om alle mulige ting: erindringer, politik, kunst, litteratur, naturoplevelser – kun fantasien sætter grænser. Her er tre bud på nyere essaysamlinger.

 

FACETTER AF LIVET

ESSAYS Den amerikanske forfatter Jonathan Franzen har fået et stort dansk publikum i tale med sin seneste roman ”Frihed”. Siden da har han udgivet ”Længere væk” med essays skrevet fra 1998-2011. Her er der tekster om litteratur og politik, om venskab og savn, kærlighed og kommunikationsteknologi. Franzen er en fremragende skribent og et tænksomt menneske. Når man læser ”Længere væk”, er det som at trække stikket ud af den rablende nyhedsstrøm for at koncentrere sig om ting af mere blivende værdi.

Længere væk. Af Jonathan Franzen

 

TANKEVÆKKENDE KNAUSGÅRD

ESSAYS Også Karl Ove Knausgård er mest kendt som romanforfatter, men har ved siden af storværket ”Min kamp” skrevet en række glimrende essays, nu samlet i ”Sjælens Amerika”. Knausgård er en alvorlig mand, der ikke er bange for at gå i clinch med både sig selv og sin omverden. Jeg må indrømme, at jeg straks kastede mig over hans essay om Anders Behring Breivik, men der er masser af andre interessante, ofte stærkt personlige essays.

Sjælens Amerika. Af Karl Ove Knausgård

 

EN DIGTERS BETRAGTNINGER

ESSAYS/DIGTE Til slut skal vi naturligvis en tur omkring Danmark. Søren Ulrik Thomsen er først og fremmest kendt som en af landets største nulevende lyrikere, men han er også en flittig leverandør af artikler og essays. For nylig udkom ”Samlede Thomsen”, som med få undtagelser indeholder alt, hvad han nogensinde har skrevet. I bogen finder man også essaysamlingen ”Repremiere i mit indre mørke” fra 2012. Blandt højdepunkterne er der en kærlighedserklæring til København før byfornyelse og andelsforeninger tog over, en morsom beskrivelse af Thomsens afsked med tobakken og en hyldest til koldkrigstidens spionromaner.

Samlede Thomsen. Af Søren UIrik Thomsen

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbibliotekerne.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens cocktail består af motiver fra Julsø i Ry, gråænder, dådyr og sommerfugle, krydret med lidt blomster ... læs mere
Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: MELLEMKRIGSTIDENS BERLIN ... læs mere
Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Vi skulle have haft det varmt her i juli iflg. DMI’s langtidsprognose ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...