|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Essayet – den glemte genre?

På bibliotekernes hylder gemmer der sig en fantastisk litteraturgenre med en lang og stolt tradition: essayet. Ordet essay kommer fra fransk – at prøve eller forsøge. Essayet er en kortere tekst, hvor forfatteren koncentrerer sig om et enkelt emne, ofte subjektivt og fabulerende. Essays kan handle om alle mulige ting: erindringer, politik, kunst, litteratur, naturoplevelser – kun fantasien sætter grænser. Her er tre bud på nyere essaysamlinger.

 

FACETTER AF LIVET

ESSAYS Den amerikanske forfatter Jonathan Franzen har fået et stort dansk publikum i tale med sin seneste roman ”Frihed”. Siden da har han udgivet ”Længere væk” med essays skrevet fra 1998-2011. Her er der tekster om litteratur og politik, om venskab og savn, kærlighed og kommunikationsteknologi. Franzen er en fremragende skribent og et tænksomt menneske. Når man læser ”Længere væk”, er det som at trække stikket ud af den rablende nyhedsstrøm for at koncentrere sig om ting af mere blivende værdi.

Længere væk. Af Jonathan Franzen

 

TANKEVÆKKENDE KNAUSGÅRD

ESSAYS Også Karl Ove Knausgård er mest kendt som romanforfatter, men har ved siden af storværket ”Min kamp” skrevet en række glimrende essays, nu samlet i ”Sjælens Amerika”. Knausgård er en alvorlig mand, der ikke er bange for at gå i clinch med både sig selv og sin omverden. Jeg må indrømme, at jeg straks kastede mig over hans essay om Anders Behring Breivik, men der er masser af andre interessante, ofte stærkt personlige essays.

Sjælens Amerika. Af Karl Ove Knausgård

 

EN DIGTERS BETRAGTNINGER

ESSAYS/DIGTE Til slut skal vi naturligvis en tur omkring Danmark. Søren Ulrik Thomsen er først og fremmest kendt som en af landets største nulevende lyrikere, men han er også en flittig leverandør af artikler og essays. For nylig udkom ”Samlede Thomsen”, som med få undtagelser indeholder alt, hvad han nogensinde har skrevet. I bogen finder man også essaysamlingen ”Repremiere i mit indre mørke” fra 2012. Blandt højdepunkterne er der en kærlighedserklæring til København før byfornyelse og andelsforeninger tog over, en morsom beskrivelse af Thomsens afsked med tobakken og en hyldest til koldkrigstidens spionromaner.

Samlede Thomsen. Af Søren UIrik Thomsen

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbibliotekerne.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

S straffer Favrskov

S straffer Favrskov

af Ken Richter, Hejrevej 12, 8382 Hinnerup ... læs mere
Indbrud i Ulstrup

Indbrud i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
VENSTRE HAR FREMGANG

VENSTRE HAR FREMGANG

Af formand for Venstre i Favrskov, Michael Jensen ... læs mere
Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Af Simon Olsen, Salgs- & Eventchefen i Hadsten Håndbold ... læs mere
Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...