|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Mænd i krise

FRIT FALD

ROMAN Jeg må indrømme at Kim Karmarks ”Toyotanotaterne” (2016)­ i første omgang fangede min interesse på grund af den spøjse titel. Romanen er dog alt andet end spøjs eller munter. Ewan fortæller om sit liv efter at hans kone har forladt ham og taget deres ene barn med. Det andet barn har mistet livet, men det er først langsomt at historien trævles op og vi får at vide hvad der virkelig er sket. Karmark skriver godt og formidler indtrykket af en psyke der er ved at gå helt op i limningen. Det eneste der holder sammen på Ewans liv er en overdreven regelmæssighed der også kommer til udtryk i hans optagethed af en mystisk Toyota han iagttager fra sin lejlighed.

Toyotanotaterne. Af Kim Karmark

 

KATASTROFE-LÆNGSEL

ROMAN Den klassiske mand-i-krise-roman i dansk litteratur er Tom Kristensens monumentale ”Hærværk” (1930). Ole Jastrau er en falleret digter der tjener til livet som kunstanmelder ved Dagbladet. Han opsøges af et par gamle venner der snart lokker ham ind i drikkeriet og ud over afgrunden. ”Hærværk” er en slags nøgleroman hvor de fleste af bogens figurer har forbilleder i 1920’ernes københavnske blad- og litteraturverden. Men den er også et fornemt konstrueret modernistisk hovedværk i tråd med – uden at være så kompleks som – James Joyces ”Ulysses”. Klaus Rifbjerg har skrevet om den at den er ”et bevis på, at det morbide kan indbyde til stor oplagthed, at humor, vitalitet, skaberkraft opstår af fornedrelsen, af kaos”.

Hærværk. Af Tom Kristensen

 

UD I VILDMARKEN

DVD Norsk litteratur er også fyldt med mænd i krise, mænd der forsøger at finde ud af hvor de hører hjemme, hvilken rolle de skal udfylde – Karl Ove Knausgaards forfatterskab er det mest iøjnefaldende, men ikke eneste eksempel. Ole Giævers film ”Mod naturen” (2014) lægger sig i samme spor. Tilværelsen kører ikke længere for Martin, hverken med familie eller job, han savner en form for gennemslagskraft i sit eget liv. På en weekend-lang løbetur i den storslåede norske natur bliver vi vidner til hans tanker der strækker sig fra det banale til det dybsindige. ”Mod naturen” er en morsom, knugende, kejtet og smukt fotograferet filmfortælling.

Mod naturen. Instr. af Ole Giævers

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbib.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Temacentret tænker nyt

Temacentret tænker nyt

- bolden er nu hos politikerne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse udvalgsformænd… ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glem tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
Loading...