|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Opdagelsesrejser.

HVEM OPDAGEDE HVEM?

ROMAN Hvad nu hvis det ikke var Columbus der først opdagede Amerika, men en amerikaner, nærmere bestemt en azteker, der opdagede Europa? Det er den snurrige, kontrafaktiske tanke argentinske Federico Andahazi udfolder i romanen ” Conquistadoren” (2009). Hovedpersonen Quetza undslipper med nød og næppe at blive ofret til guderne og senere krydser han det store hav for at gå i land i Cuauhtollotlan – kendt af os som Europa. Det er de mest utrolige ting der møder den unge Quetza i en verden hvor det meste af det han kender, er vendt på hovedet. Andahazi krydser ”Gullivers rejser” med ”Abernes planet”, og det er der kommet en farverig, tankevækkende, om end ikke dybsindig roman ud af.

Conquistadoren. Af Federico Andahazi

 

TITANERNES MØDE

ROMAN ”Opmålingen af verden” (2007) blev en kæmpesucces i Tyskland og var Daniel Kehlmanns første roman på dansk. Den fortæller om de to genier Alexander von Humboldt (1769-1859) og Carl Friedrich Gauss (1777-1855) og deres (fiktive) møde i Berlin. De er polære modsætninger: Humboldt er den asketiske, systematiske opdagelsesrejsende, Gauss den dvaske, livsnydende matematiker hvis opdagelser sker i hans egen hjerne. Det der alligevel forener de to mænd, er deres tro på videnskaben og fremskridtet. Men i det personlige liv kommer de alligevel til kort, og med en blanding og sympati og ironi viser forfatteren alle de forhold i verden der alligevel ikke kan opmåles. En lærd og tænksom, men også underholdende og morsom roman.

Opmålingen af verden. Af Daniel Kehlmann

 

HELVEDE PÅ JORD

ROMAN Antarktis er koldt, så koldt at mennesker ikke kan leve der. Hvad er det driver nogle til at udforske det, hvad er det de håber at finde? Det spørgsmål stiller Hanne Marie Svendsen i ”Nilaus under isen” (2007). Romanen handler om Nilaus der i slutningen af 1800-tallet rejser til sin mystiske, dæmoniske onkel i Sydamerika. Onklen sender ham videre på en ekspedition til Antarktis, en rejse der også bliver en mytisk, filosofisk og eksistentiel færd. Svendsen blander flot disse dybere lag med en malende realisme i skildringen af ekspeditionens strabadser i den grænseløse, fjendtligt stemte natur og de lidelser mennesker påfører hinanden i ren griskhed og ondskab.

Nilaus under isen. Af Hanne Marie Svendsen

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbib.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Dreng truede jævnaldrende med kniv

Dreng truede jævnaldrende med kniv

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Besked fra Favrskov Revyen

Besked fra Favrskov Revyen

ang. aflysning og ny tid ... læs mere
Nyt fra VELAS

Nyt fra VELAS

Besætninger søges til test af forlænget laktation ... læs mere
Nyt fra BLÅ KORS

Nyt fra BLÅ KORS

Blå Kors forlænger lukningen ... læs mere
På vej hjem fra månen?

På vej hjem fra månen?

De Radikales leder, Morten Østergaard, åbner for at udskyde deadline for en klimaaftale i lyset af corona-epidemien ... læs mere
Situationen hos Tandlægerne i Ågade i Hadsten

Situationen hos Tandlægerne i Ågade i Hadsten

Tandlæge Hanne Lillelund Olsen fortæller til PingvinNyt følgende ... læs mere
Færdselsuheld vedHammel

Færdselsuheld vedHammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
To mænd anholdt: Kan du kende kosterne?

To mænd anholdt: Kan du kende kosterne?

Østjyllands Politi efterlyser ... læs mere
Loading...