|

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Opdagelsesrejser.

HVEM OPDAGEDE HVEM?

ROMAN Hvad nu hvis det ikke var Columbus der først opdagede Amerika, men en amerikaner, nærmere bestemt en azteker, der opdagede Europa? Det er den snurrige, kontrafaktiske tanke argentinske Federico Andahazi udfolder i romanen ” Conquistadoren” (2009). Hovedpersonen Quetza undslipper med nød og næppe at blive ofret til guderne og senere krydser han det store hav for at gå i land i Cuauhtollotlan – kendt af os som Europa. Det er de mest utrolige ting der møder den unge Quetza i en verden hvor det meste af det han kender, er vendt på hovedet. Andahazi krydser ”Gullivers rejser” med ”Abernes planet”, og det er der kommet en farverig, tankevækkende, om end ikke dybsindig roman ud af.

Conquistadoren. Af Federico Andahazi

 

TITANERNES MØDE

ROMAN ”Opmålingen af verden” (2007) blev en kæmpesucces i Tyskland og var Daniel Kehlmanns første roman på dansk. Den fortæller om de to genier Alexander von Humboldt (1769-1859) og Carl Friedrich Gauss (1777-1855) og deres (fiktive) møde i Berlin. De er polære modsætninger: Humboldt er den asketiske, systematiske opdagelsesrejsende, Gauss den dvaske, livsnydende matematiker hvis opdagelser sker i hans egen hjerne. Det der alligevel forener de to mænd, er deres tro på videnskaben og fremskridtet. Men i det personlige liv kommer de alligevel til kort, og med en blanding og sympati og ironi viser forfatteren alle de forhold i verden der alligevel ikke kan opmåles. En lærd og tænksom, men også underholdende og morsom roman.

Opmålingen af verden. Af Daniel Kehlmann

 

HELVEDE PÅ JORD

ROMAN Antarktis er koldt, så koldt at mennesker ikke kan leve der. Hvad er det driver nogle til at udforske det, hvad er det de håber at finde? Det spørgsmål stiller Hanne Marie Svendsen i ”Nilaus under isen” (2007). Romanen handler om Nilaus der i slutningen af 1800-tallet rejser til sin mystiske, dæmoniske onkel i Sydamerika. Onklen sender ham videre på en ekspedition til Antarktis, en rejse der også bliver en mytisk, filosofisk og eksistentiel færd. Svendsen blander flot disse dybere lag med en malende realisme i skildringen af ekspeditionens strabadser i den grænseløse, fjendtligt stemte natur og de lidelser mennesker påfører hinanden i ren griskhed og ondskab.

Nilaus under isen. Af Hanne Marie Svendsen

 

Denne uges anbefalinger er skrevet af Thomas Damm, Hadsten Bibliotek. Du kan finde flere tips på www.favrskovbib.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
Loading...