|

Bilen kom med på postkortet til VALENTINSDAG

Af motorredaktør Jørgen Kjær

I USA har Valentins kortet med bilen som motiv været populært i mere end 100 år.

 

Jørgen Kjær

 

Valentines Day eller Valentinsdag, som den kaldes i Danmark fejres 14. februar, og datoen er kendt som “de elskendes helligdag“. På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver. Den er opkaldt efter Sankt Valentin og er en forholdsvis ny tradition i Danmark.

lentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med en gammel romerske højtid, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til ære for en af de romerske guder, Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Kan det siges tydeligere

 

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i år 496, og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var, er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.

 

 

Afholdelse af valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny tradition, hvor det mest går på blomster, smykker og andre gaver til den udkårne. I Danmark sendes der i det hele taget ikke længere så mange postkort, og traditionen med at sende et kort til den udkårne på Valentins Dag er ikke rigtig slået igennem i Danmark på samme niveau som i andre lande. I Finland, hvor dagen har været fejret siden 1989, er det den næst vigtigste sæson for afsendelse af postkort med mere end 5 millioner valentinskortUSA må siges at være foregangsland for helligdagen. Der sendes hvert år 192 millioner valentinskort. Valentinskortene har i specielt USA været en tradition siden bilernes barndom, og på mange af disse kort har den hjertens udkårne måttet konkurrere med en anden af mandens kærligheder – afsenderen har ved valget af kortet nemlig ikke undladt at gøre opmærksom på automobilet. Det har ikke været muligt at finde ældre danske kort fremstillet i anledning af Valentins dag, men der findes flere ældre med engelsk tekst, hvor automobilet indgår i motivet. 

I USA har Valentins kortet med bilen som motiv været populært i mere end 100 år.

 

Bilen var et brugt motiv på Valentins kortene.

 

 

Under militærtjenesten – måske under krigen fik Valentins kortene en ekstra betydning, når tankerne gik til den udkårne derhjemmme.

 

Tænkte manden mere på bilen end den udkårne?

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Baglandet skal med, fremtidens fællesskaber skal diskuteres og de trafikale udfordringer kortlægges ... læs mere
Hadstens diplomat er gået bort

Hadstens diplomat er gået bort

En af Hadstens store erhvervsledere direktør Hans Gadeberg, er død kort tid før han blev 93 år ... læs mere
Kirken nytænker struktur

Kirken nytænker struktur

Af Erik Berthelsen, Thorsø ... læs mere
Hash i Hinnerup

Hash i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Region Midtjylland opretter i starten af marts et fast vaccinationssted i Hammel Idrætscenter, der skal fungere, indtil vaccinationerne er gennemført ... læs mere
Loading...