|

Bliv røgfri i det nye år – og bliv gladere

Flere end 300.000 danskere har de seneste fem år kvittet tobakken.

 

Når det bliver nytår, er der ekstra mange, der søger ind i ikke-rygernes klub. Det kan kræve et vist tilløb, og mange er bange for at miste den glæde, de oplever ved at ryge. Men undersøgelser viser, at eksrygere er både glade, stolte og lettede, når det det lykkes dem at lægge tobakken fra sig.

Man bliver simpelthen så glad og stolt, siger Liv Nielsen om sit rygestop, der nu har varet i over 200 dage.

Rygere føler glæde og stimulans, når de ryger. Derfor er det oplagt at tro, at livet bliver mere trist, hvis man skal undvære cigaretterne. Men faktisk er det modsat. Det viser et stort engelsk studie fra British Medical Journal. Her har man sammenfattet resultaterne fra 26 forskellige undersøgelser, som alle handler om mental sundhed efter rygestop.

Konklusionen er klar: Eksrygerne har bedre humør, bedre livskvalitet, færre depressioner, mindre angst og mindre stress end dem, der fortsat ryger.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan være en hurdle at skulle igennem et rygestopforløb, men det bliver bedre på den anden side. Sådan var det også for Liv Nielsen fra Køge, da hun og hendes mand stoppede med at ryge i sommer.

– Jeg hørte en eksryger sige, at det ikke var så slemt at stoppe, at det faktisk mere var en lettelse. Så tænkte jeg, at sådan ville jeg også prøve at angribe det. Der var lige en periode, hvor det var lidt svært, men den kommer man jo igennem, siger Liv Nielsen.

Fik hjælp til rygestop

Liv fik hjælp til at blive røgfri på et hold med andre og med en rygestoprådgiver. Det havde Køge Kommune tilbudt på hendes arbejdsplads. Ægtefæller og partnere var velkomne til at deltage. Holdet aftalte en fælles stopdato, og de aftalte desuden, at de skulle kontakte rådgiveren, hvis de fik rygetrang eller var kommet til at ryge efter den aftalte stopdato.

– Det ville jeg godt nok ikke, det med at ringe til den søde rådgiver og sige, at jeg havde røget efter stopdatoen. Så det var med til at holde mig på sporet. Desuden var det en kæmpe støtte, at min mand og jeg var sammen om det. Vi gjorde det også for vores børns skyld, og man bliver jo simpelthen så stolt og glad, når det lykkes, siger Liv, der er mor til to drenge på 6 og 10 år.

Derudover brugte de app’en e-kvit som supplement. E-kvit sender bl.a. sms’er som opmuntring og viser, hvor mange kroner der er sparet. Liv Nielsen og hendes mand har nu været røgfri i 230 dage ifølge beskederne fra e-kvit.

­Nytårsforsætter

Flere end halvdelen af alle rygere ønsker at stoppe, og mange benytter årsskiftet og januar måned til at lægge tobakken på hylden. I de seneste fem år er det i Danmark lykkedes for over 300.000 at blive røgfri. Ifølge Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, er der ikke nogen enkelt opskrift på at blive røgfri, der passer til alle.

– Der er mange gode måder at blive røgfri på. Nogle foretrækker at forsøge på egen hånd, andre opsøger hjælp på apoteket, hos lægen, hos Stoplinien eller med en app. Og nogle foretrækker at tale om deres rygestop og gå i gang sammen med andre, hvor de også kan få støtte fra fællesskabet. Det handler om at finde den måde, som passer den enkelte – og give det et alvorligt forsøg. Falder man i, så er det op på hesten igen. Det kan lykkes. Og så kommer glæden og stoltheden bagefter, siger Niels Them Kjær.

Læs artiklen i British Medical Journal 

Kom godt i gang med dit rygestop

Det er almindeligt, at der skal flere stopforsøg til, før det lykkes

Hjælp til rygestop øger succesraten

 • Alle kommuner tilbyder gratis hjælp til rygestop
   
   
 • Ring til 80 31 31 31 og få professionel og gratis hjælp hos Stoplinien

  Se filmspot om e-kvit

 • Gå til e-kvit.dk

  GODT NYTÅR

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Loading...