|

Bønnemøder i forsamlingshusene

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Af Jørgen Kjær

 

Den grå Ferguson traktor får en stor del af æren for mekaniseringen af det danske landbrug. Og det er helt fortjent, på et tidspunkt var hver anden traktor en grå Ferguson. Det skyldes både den geniale konstruktion, trepunktsophænget, den var let at betjene – det kunne alle lære, det var næsten som at køre bil. Den kom på det rigtige tidspunkt til den rigtige pris, og så havde Ferguson med Nordisk Diesel/Nordisk Tractor Company A/S en engageret og udfarende salgsorganisation, der tog næsten alle midler i brug for at udbrede det glade budskab om den lille grå frelser.

Der blev sat annoncer i landets landbrugsblade, man havde store udstillinger på landets dyrskuer og maskinudstillinger, og så forstod man værdien af anbefalinger fra mund til mund. De lokale Ferguson-forhandlere, der nærmest havde delt landet mellem sig, forstod også værdien af tilfredse kunder og kundepleje.

I Voldum deltog 109 interesserede i mødet den 17. januar 1956.

 

”Slut op om Ferguson-Systemet” var valgsproget, der blev lagt til grund for de mange Fergusonmøder, der på baggrund af denne strategi blev afholdt rundt i landet i midten af 1950`erne.

Nordisk Tractor Company A/S var overbevist om, at den tætte kontakt med landmanden, der allerede ejede en Ferguson, var den sikre vej til at sælge flere traktorer. Og der var ikke tvivl om, at disse Ferguson-møder, at nogle kaldt Ferguson ”bønnemøder” gav mange kontakter, og var med til at skabe landmandens samhørighed med Ferguson.

Der var kaffe og kage til de traktorinteresserede i Voldum den 17. januar 1956. I 1956 var æraen for de grå Ferguson iøvrigt ved at rinde ud. Ferguson 35 – først den grå og senere efterfølgeren, den røde Massey-Ferguson 35 var på vej.

 

Programmet for sådan et møde stod ofte på den sidste nye store farvefilm, der viste fremstillingen af Ferguson traktorerne på fabrikken i England. Så var der efterfølgende foredrag. Ofte med en af landbrugets maskinkonsulenter efterfulgt af spørgetime og fremvisning af lysbilleder, hvor traktorens teknik og mange anvendelsesmuligheder blev præsenteret. Her var vor lokale, nu afdøde maskinkonsulent Poul Bildsøe Hansen et af trækplastrene.

Ved Ferguson-mødet i Galten den 16. januar 1956 deltog 111 interesserede

Og selvfølgelig sluttede aftenen med kaffe og kage.

Fergusonmøderne blev oftest afholdt lokalt, hvor man kendte hinanden, og Ferguson ejeren kunne invitere en nabo med, der endnu ikke havde købt en Ferguson. Der blev afholdt møder med op til 3.000 deltagere, men også de små forsamlingshuse i oplandsbyerne fik besøg. Firmaet Søby & Nielsen, der havde forhandlingen af Ferguson i Randers-området, afholdt således 24 møder i januar-februar 1956, hvor ikke mindre end 2.268 traktorinteresserede deltog.

Den 16. januar var man i Galten forsamlingshus ved Hadsten. Her deltog 111 personer, og dagen efter var man i Voldum, hvor 109 interesserede landmænd var mødt op. Forud for møderne blev der annonceret i avisen. Fra mødet i Galten fortalte nu afdøde tidligere borgmester i Hadsten Niels Pape, at han husker mødet, og at bønderne lystigt og begejstret kørte rundt på den nye traktor ved forsamlingshuset, selv om de aldrig have prøvet at køre traktor før.

Man var også i blandt andet Værum, Langå, Øster Alling, Søby, Sønderbæk og Askildrup. Sidstnævnte sted var der snestorm på aftenen, derfor dukkede der kun 41 deltagere op.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Første udgave af ”Lokalavisen” er knap så lokal ... læs mere
Loading...