|

Bønnemøder i forsamlingshusene

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Af Jørgen Kjær

 

Den grå Ferguson traktor får en stor del af æren for mekaniseringen af det danske landbrug. Og det er helt fortjent, på et tidspunkt var hver anden traktor en grå Ferguson. Det skyldes både den geniale konstruktion, trepunktsophænget, den var let at betjene – det kunne alle lære, det var næsten som at køre bil. Den kom på det rigtige tidspunkt til den rigtige pris, og så havde Ferguson med Nordisk Diesel/Nordisk Tractor Company A/S en engageret og udfarende salgsorganisation, der tog næsten alle midler i brug for at udbrede det glade budskab om den lille grå frelser.

Der blev sat annoncer i landets landbrugsblade, man havde store udstillinger på landets dyrskuer og maskinudstillinger, og så forstod man værdien af anbefalinger fra mund til mund. De lokale Ferguson-forhandlere, der nærmest havde delt landet mellem sig, forstod også værdien af tilfredse kunder og kundepleje.

I Voldum deltog 109 interesserede i mødet den 17. januar 1956.

 

”Slut op om Ferguson-Systemet” var valgsproget, der blev lagt til grund for de mange Fergusonmøder, der på baggrund af denne strategi blev afholdt rundt i landet i midten af 1950`erne.

Nordisk Tractor Company A/S var overbevist om, at den tætte kontakt med landmanden, der allerede ejede en Ferguson, var den sikre vej til at sælge flere traktorer. Og der var ikke tvivl om, at disse Ferguson-møder, at nogle kaldt Ferguson ”bønnemøder” gav mange kontakter, og var med til at skabe landmandens samhørighed med Ferguson.

Der var kaffe og kage til de traktorinteresserede i Voldum den 17. januar 1956. I 1956 var æraen for de grå Ferguson iøvrigt ved at rinde ud. Ferguson 35 – først den grå og senere efterfølgeren, den røde Massey-Ferguson 35 var på vej.

 

Programmet for sådan et møde stod ofte på den sidste nye store farvefilm, der viste fremstillingen af Ferguson traktorerne på fabrikken i England. Så var der efterfølgende foredrag. Ofte med en af landbrugets maskinkonsulenter efterfulgt af spørgetime og fremvisning af lysbilleder, hvor traktorens teknik og mange anvendelsesmuligheder blev præsenteret. Her var vor lokale, nu afdøde maskinkonsulent Poul Bildsøe Hansen et af trækplastrene.

Ved Ferguson-mødet i Galten den 16. januar 1956 deltog 111 interesserede

Og selvfølgelig sluttede aftenen med kaffe og kage.

Fergusonmøderne blev oftest afholdt lokalt, hvor man kendte hinanden, og Ferguson ejeren kunne invitere en nabo med, der endnu ikke havde købt en Ferguson. Der blev afholdt møder med op til 3.000 deltagere, men også de små forsamlingshuse i oplandsbyerne fik besøg. Firmaet Søby & Nielsen, der havde forhandlingen af Ferguson i Randers-området, afholdt således 24 møder i januar-februar 1956, hvor ikke mindre end 2.268 traktorinteresserede deltog.

Den 16. januar var man i Galten forsamlingshus ved Hadsten. Her deltog 111 personer, og dagen efter var man i Voldum, hvor 109 interesserede landmænd var mødt op. Forud for møderne blev der annonceret i avisen. Fra mødet i Galten fortalte nu afdøde tidligere borgmester i Hadsten Niels Pape, at han husker mødet, og at bønderne lystigt og begejstret kørte rundt på den nye traktor ved forsamlingshuset, selv om de aldrig have prøvet at køre traktor før.

Man var også i blandt andet Værum, Langå, Øster Alling, Søby, Sønderbæk og Askildrup. Sidstnævnte sted var der snestorm på aftenen, derfor dukkede der kun 41 deltagere op.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...