|

Bønnemøder i forsamlingshusene

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Af Jørgen Kjær

 

Den grå Ferguson traktor får en stor del af æren for mekaniseringen af det danske landbrug. Og det er helt fortjent, på et tidspunkt var hver anden traktor en grå Ferguson. Det skyldes både den geniale konstruktion, trepunktsophænget, den var let at betjene – det kunne alle lære, det var næsten som at køre bil. Den kom på det rigtige tidspunkt til den rigtige pris, og så havde Ferguson med Nordisk Diesel/Nordisk Tractor Company A/S en engageret og udfarende salgsorganisation, der tog næsten alle midler i brug for at udbrede det glade budskab om den lille grå frelser.

Der blev sat annoncer i landets landbrugsblade, man havde store udstillinger på landets dyrskuer og maskinudstillinger, og så forstod man værdien af anbefalinger fra mund til mund. De lokale Ferguson-forhandlere, der nærmest havde delt landet mellem sig, forstod også værdien af tilfredse kunder og kundepleje.

I Voldum deltog 109 interesserede i mødet den 17. januar 1956.

 

”Slut op om Ferguson-Systemet” var valgsproget, der blev lagt til grund for de mange Fergusonmøder, der på baggrund af denne strategi blev afholdt rundt i landet i midten af 1950`erne.

Nordisk Tractor Company A/S var overbevist om, at den tætte kontakt med landmanden, der allerede ejede en Ferguson, var den sikre vej til at sælge flere traktorer. Og der var ikke tvivl om, at disse Ferguson-møder, at nogle kaldt Ferguson ”bønnemøder” gav mange kontakter, og var med til at skabe landmandens samhørighed med Ferguson.

Der var kaffe og kage til de traktorinteresserede i Voldum den 17. januar 1956. I 1956 var æraen for de grå Ferguson iøvrigt ved at rinde ud. Ferguson 35 – først den grå og senere efterfølgeren, den røde Massey-Ferguson 35 var på vej.

 

Programmet for sådan et møde stod ofte på den sidste nye store farvefilm, der viste fremstillingen af Ferguson traktorerne på fabrikken i England. Så var der efterfølgende foredrag. Ofte med en af landbrugets maskinkonsulenter efterfulgt af spørgetime og fremvisning af lysbilleder, hvor traktorens teknik og mange anvendelsesmuligheder blev præsenteret. Her var vor lokale, nu afdøde maskinkonsulent Poul Bildsøe Hansen et af trækplastrene.

Ved Ferguson-mødet i Galten den 16. januar 1956 deltog 111 interesserede

Og selvfølgelig sluttede aftenen med kaffe og kage.

Fergusonmøderne blev oftest afholdt lokalt, hvor man kendte hinanden, og Ferguson ejeren kunne invitere en nabo med, der endnu ikke havde købt en Ferguson. Der blev afholdt møder med op til 3.000 deltagere, men også de små forsamlingshuse i oplandsbyerne fik besøg. Firmaet Søby & Nielsen, der havde forhandlingen af Ferguson i Randers-området, afholdt således 24 møder i januar-februar 1956, hvor ikke mindre end 2.268 traktorinteresserede deltog.

Den 16. januar var man i Galten forsamlingshus ved Hadsten. Her deltog 111 personer, og dagen efter var man i Voldum, hvor 109 interesserede landmænd var mødt op. Forud for møderne blev der annonceret i avisen. Fra mødet i Galten fortalte nu afdøde tidligere borgmester i Hadsten Niels Pape, at han husker mødet, og at bønderne lystigt og begejstret kørte rundt på den nye traktor ved forsamlingshuset, selv om de aldrig have prøvet at køre traktor før.

Man var også i blandt andet Værum, Langå, Øster Alling, Søby, Sønderbæk og Askildrup. Sidstnævnte sted var der snestorm på aftenen, derfor dukkede der kun 41 deltagere op.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN…

Den 8. december må Gammelnissen en tur i "Tugthuset", men det var ganske "Wunderbar", som salig Cæsar sang i sin tid ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Loading...