|

BOKSNINGENS ÆDLE KUNST

Et par gamle postkort blev til en lille historie, som fortæller Kurt Villy, at det altid er godt at kunne slå fra sig.
Hermed et højrehåndskryds til fredagen…

BOKSNINGENS ÆDLE KUNST

Af Kurt Villy Svendsen

Det var i 1909, at blandt andet et par unge sønderjyder mødte op på Hadsten Højskole for at gennemføre et kursus som gymnastikinstruktør, for dengang – under det tyske overherredømme – var det nødvendigt, at man også på sportens område gjorde en indsats for at samle de unge dansksindede i grænselandet.

De to unge karle hed Hans Christian Brink og Morten Kamphøvener, og Morten Kamphøvener, som senere blev journalist og udgav flere velskrevne bøger, fortæller her om det, den unge mand kalder ”et sørgeligt minde”:

”Ja, det var i morges, at Forstander Vedde holdt en tale til os, der om aftenen havde aflagt et besøg på Hadsten Kro og var blevet fulgt hjem af byens politibetjent, som bekendtgjorde sin nærværelse ved at ringe med Højskolens klokke.

Tjah – vi havde jo foretaget en lille udflugt, og under vort ophold på kroen var der en slagsbroder – en lokal smedesvend – der så sig gal på os højskoleelever og bød os på klø, om end vi var en halv snes stykker. Jeg havde egentligt tænkt mig at tage mod udfordringen, skønt kromandens datter så inderligt bad mig lade være, idet smeden var kendt i sognet som meget farlig.

Inden vi så os om, havde imidlertid en lille, bredskuldret gymnast taget affære og tilbød at gå med smedesvenden udenfor ganske alene.

Smeden kunne ikke vide, at denne lille brede mand havde været amerikansk soldat og i den egenskab foruden de øvrige soldatermæssige færdigheder havde lært boksehåndværkets ædle kunst.

Smeden opdagede først sin fejltagelse, da han fandt sig selv grædende på den anden side af fortovet. Det hjalp ikke, at to af hans kammerater kom ham til hjælp. De fik en lignende medfart, og Højskolen havde sejret.

Det syntes vi da selv, men vi kom på andre tanker, da Forstander Vedde stod på talerstolen og talte til os på en sådan måde, at det sved i hjertet. Ih, hvor jeg skammede mig, og jeg skammer mig stadig, og især vil jeg aldrig glemme, at jeg var med til at bedrøve Hadsten Højskoles gode forstander”.

Såvel Brink som Kamphøvener blev nogle år efter opholdet i Hadsten indkaldt til den tyske hær som soldater i 1. Verdenskrig. Brink blev dræbt i Frankrig, medens Kamphøvener overlevede helvedet ved Verdun, som han senere beskrev i bogen ”Det slesvigske Regiment”.

De to flotte postkortmotiver fra Hadsten Højskole årgang 1909 kan vi takke byens kendte fotograf Peder Olsen for.

Desværre er det ikke angivet, hvor på elevbilledet vi finder Kamphøvener og Brink.

Begge kort afsendt og luksusstemplede Hadsten 1909.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...