|

Borgmesterduel og speedpløjning på Landbrugsmuseet

Moderne og traditionelle pløjediscipliner mødes, når Landbrugsmuseet på Gl. Estrup i samarbejde med Motor- og Traktor Klubben Jylland afholder pløjestævne den 22. september fortæller Jørgen Kjær, traktoreksperten fra Hadsten og fortsætter

Billedtekst : Niels Balle fra Søften har et tidligere verdensmesterskab i rygsækken, når der skal konkurreres om udtagelse til at deltage i årets danmarksmester i veterantraktorpløjning.

 

Borgmester Kirstine Bille fra Syddjurs Kommune og borgmester Jan Petersen fra Norddjurs Kommune udfordrer nemlig hinanden i en venskabelig pløjedyst, som også bliver en slags kønnenes kamp.

De er begge gået i skarp træning forud for dysten. Selv om det nok er kommunalvalget i november, der i øjeblikket fylder mest for de to borgmestre og borgmesterkandidater, er de begge opsat på at vinde disciplinen, hvor de hver især står i spidsen for et hold på fire personer. Kirstine Bille leder kvindeholdet, der ligesom mandeholdet byder på både hestepløjer, juniorpløjer og veteranpløjer. De skal dyste i pløjningens ædle kunst, og da ingen af de to borgmestre i forvejen har større erfaring fra landbruget, er der lagt op til, at det bliver en fair og lige kamp, de mange gæster kan følge.

Stævnet afholdes sammen med Motor- og Traktor Klubben Jyllands udtagelsespløjning til efterårets danmarksmesterskab. Omkring 60 pløjere med veterantraktorer med blandt andet en- og to-furede plove skal holde tungen lige i munden og trække helt lige furer på markerne ved Landbrugsmuseet Gl. Estrup.

Ved stævnet på Landbrugsmuseet konkurreres der også i en af de helt nye pløjediscipliner – speedpløjning! Speedpløjning blev første gang vist i Danmark sidste år, hvor store traktorer, der normalt kører traktortræk, skal konkurrere om at pløje for eksempel en halv hektar jord på hurtigste tid. Den hurtigste kunne sidste år klare dette på cirka 7,5 minutter.

For at sætte de mekaniske hestekræfter lidt i perspektiv ved pløjestævnet på Landbrugsmuseet vises der også god gammeldags pløjning med firebenede hestekræfter, så der bliver noget at se på for både ung og ældre.

 herover Jens Anker Gjesing der er en af de lokale veteranpløjere, der deltager i stævnet på Gl. Estrup den 22. september.

Nærmere oplysninger kan fås ved museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum Jens Aage Søndergaard tlf  87951531/ 20803124 eller Frede Langdahl på tlf 20121135.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
45 nye boliggrunde er klar

45 nye boliggrunde er klar

Favrskov Kommune tilbyder nye grunde ... læs mere
Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Af Niels Kallehave, Tåsingevej 22 8370 Hadsten Tlf.: 28495571 ... læs mere
Loading...