|

BUTIKKEN MED DEN HØJE STANDARD

Den 4. december må Gammelnissen sande, at velklædte damer i mærkevarer kan mødes i Søndergade…

HØJ STANDARD

Gammelnissens julehjerte løb helt af med ham, da han tilbage i tiden erfarede, at Hadsten råder over en dametøjs- og modebutik, som har ligget på samme sted i stationsbyen længere, end noget menneske kan huske. Faktisk fejrede forretningen for nogle år siden et stort rundt jubilæum.

Det er både flot og stabilt gået, og gennem alle årene har det været muligt at indkøbe kærkomne julegaver i butikken på Søndergade 18, som omkring forrige århundredes begyndelse blandt andet fremhævede sine hjemmesyede forklæder og de velkendte Moiréskørter til en julepris af 3 kr.

Næsten lige siden ”Standard” åbnede, har de forskellige indehavere gjort meget ud af julereklamerne, som det sig hør og bør for en af byens førende butikker.

Alligevel kan vi på et smukt postkort konstatere, at en vis frøken Misse Christensen den 10. oktober 1916 skriver til sin veninde Marie Nielsen: -Ja, nu er jeg flyttet til Hadsten, men hvor jeg dog længes efter Odense. Jeg vender nok snart tilbage til Fyn igen.

Den unge fynbo slutter af med, at hun som bekendt er ansat i modeforretningen ”Standard”, men hun lider afsavn og føler sig lidt bedrøvet i det jyske. Misse savner sikkert sin hjemlige nisse.

Forleden var Gammelnissen jo netop på julebesøg hos slagter Miethe ved siden af møllen, så i dag stikker han træskoene indenfor hos ”Standards” grundlægger, Jensine Miethe. Som tidligere nævnt var Jensine slagterens ægtefælle.

Fruen grundlagde sin trikotagehandel en anelse norden for ægtemandens slagteriudsalg i det daværende Storegade. Byens driftige og gæve forretningskvinde slår navnet ”Standard” helt fast i kundernes bevidsthed med en iøjnefaldende annonce i Hadsten og Omegns Folkeblad den 29. marts 1910, hvori hun introducerer butikken med eget maskinstrikkeri. Jensine Miethe havde lagt et guldæg, men vælger alligevel at sælge successen til Ejner Jensen i 1914.

Mange borgere i Hadsten og omegn husker også den velrenommerede butik, da Heinrich Petersen fra 1934 stod bag disken i 35 år. Denne rekord er dog slået eftertrykkeligt af Beth og Lars Pedersen, som med dygtighed har ført forretningen videre fra 1969 og til i dag.

En forretning, som på mere end 100 år blot har haft fire indehavere, bekræfter dens høje standard, og Gammelnissen har indtryk af, at ikke blot ejerne og kunderne føler sig godt tilpas i butikken.

Det gælder også de ansatte. For eksempel kom Gammelnissen i tvivl om, hvorvidt Jonna Fisker stadig er at finde i butikken, og han spurgte derfor sin gamle ven, Anders Stig Berthelsen.

-Ja, uha uha uha, sagde Anders. -Det har Jonna gjort i omkring 40 år. Det siges, hun er kommet på inventarlisten…

Gammelnissen Uffe kom en dag forbi ”Standard” ved juletid. Det var en kold decemberdag, men vejret var klart og tørt, så et par nydelige stativer stod udenfor og fristede med lækre heluldne frakker og striktrøjer, hvilket fik et par damer til at stoppe op.

-Handler du altid i ”Standard”, spurgte den ene.

-Ja, og jeg løber KUN mærkevarer, råbte den anden.

-Gør du virkelig, spurgte veninden helt benovet.

-Ja – jeg mærker altid på varerne, før jeg køber dem…

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Hvornår bliver de to lokalaviser i Favrskov til én? ... læs mere
Nyt fra BOLIUS

Nyt fra BOLIUS

Rekord i legionellatilfælde – sådan undgår du bakterien ... læs mere
Loading...