|

C I R K U S

Sommeren byder på mange glæder. Et cirkusbesøg kan være en af dem.
Ole Juul fortæller om den herlige, helt specielle atmosfære under teltdugen…

CIRKUS

Af Ole Juul

Vi kommer til den gamle dyrskueplads i rigtig god tid, vi skal have det hele med. Det er næseborene, der først sanser, hvor vi er. Denne ramme lugt af dyr og frisk hø. Vi kommer tættere på, og nu kommer lydene. Mødre, der kalder på deres børn, mandsstemmer, der på gebrokkent dansk udstikker de sidste ordrer, hundeglam. Og så er vi der, og ret fremme knejser det store telt omgivet af lastbiler, amerikanske flydere og campingvogne så store som huse.

Biletterne er købt, så vi undgår køen og har i stedet tid til en tur i staldene. En staldkarl er i færd med at strigle hestene en sidste gang. De pragtfulde frieserhingste er urolige, de kan fornemme, at det varer ikke længe nu. Vi kan høre den tunge lyd af elefanterne fra vognen ved siden af, men vi er forment adgang. Det gør ikke noget, forventningens glæde er den største. Et program, det må vi have, og mens de små fylder sig med popcorn og cola får jeg et overblik over, hvad vi skal se i aften. Og nu kan de bare ikke vente længere, vi må ind.

En ung mand med den obligatoriske jakke tager biletterne og galant fører han os hen til de forreste stole, gode pladser med fint udsyn for børnene. Det her, det bliver stort. Oppe foran over det store todelte tæppe sidder orkesteret og varmer op og efterhånden fyldes teltet med forventningsfulde børn og barnlige sjæle. Det er savsmuld for sjælen. Og så endelig kommer hun, dronningen, på sin sorte hest, og annoncerer aftenens forestilling, og nu kan det omsider begynde.

Og alt imens hundene, hestene, jongløren, bugtaleren og klovnene på skift indtager manegen sidder jeg og betragter børnene. Det ene øjeblik er deres ansigter et stort latterbrøl, når de musikalske klovne for alvor folder sig ud, det næste øjeblik sidder de med åben mund og stirrer op mod teltloftet, hvor linedanseren er i færd med en utrolig graciøs øvelse. En holder begge hænder op for øjnene, da elefanterne kommer meget tæt på, en anden vipper uroligt på stolen og er bare helt væk i indtryk.

Og så kommer de, billederne på den indre skærm, en anden tid, et andet sted, et andet telt, en dreng på en bænk langt bagude, der strækker hals for at kunne se. Disse frydefulde øjeblikke, stjernestunder, når man selv var manden i trapezen, domptøren, jongløren.

Og mens jeg sidder der og drømmer mig tilbage, kommer jeg til at tænke på et gammelt Gnags-hit, ”Når jeg bliver gammel”. Og da slår tanken ned i en, og bliver til denne eftertanke, som følger en længe efter, at lyset er slukket og cirkus er rejst.

Er det ikke netop det, det handler om? Engang at få lov igen at være barn, gå i barndom i ordets dybeste forstand, sidde i ren selvforglemmelse og se livsunderet udfolde sig lige foran en, og glædes over, at der kræves intet andet af dig, end at du er der og tager imod. Og der i manegen udspilles det alt sammen, livet i al sin tilsyneladende enkelhed, som fornemmes så legende let, men som vi ved og erkender har taget timer, dage, uger, måneder, år at nå frem til.

Er det ikke det? Bare sidde der og være til stede i barnets måben og latter og vide, at derinde, dér er linedanseren og klovnen ligeværdige. Dér er der plads til dem begge, og ingen af dem kan undværes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NYT fraROSKILDE FESTIVAL

NYT fraROSKILDE FESTIVAL

Roskilde Festival bliver partner i Røgfri Fremtid ... læs mere
En forrygende GOLF-dag i Hammel

En forrygende GOLF-dag i Hammel

Hadsten-Mesteren blev kåret ... læs mere
Nyhedsbrev juli fra Idrætssamvirket

Nyhedsbrev juli fra Idrætssamvirket

Besøg af FrivilligCenter Favrskov ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Afbrændingsforbud i dele af Østjylland På baggrund af de seneste mange dages gode vejr er vegetationen blevet særdeles tør. Det betyder, at der er en væsentlig større risiko for brande i såvel haver, på marker, i skove m.v. Beredskab & ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Oppustede pakker med frikadellepølse ... læs mere
Hadsten Varmeværk underskriver kontrakt om stort solvarmeanlæg.

Hadsten Varmeværk underskriver kontrakt om stort solvarmeanlæg.

Bestyrelsen på Hadsten Varmeværk har indgået en aftale med Arcon-Sunmark om opførelse af et solvarmeanlæg på Toftegårdsvej 15 i Hadsten ... læs mere
Har du et yndlingsORD?

Har du et yndlingsORD?

Favrskov Bibliotekerne og Danmarks Biblioteker inviterer alle til at deltage i kampagnen om at kåre danskernes yndlingsord ... læs mere
Favrskov Kommunes åbeningstider i Ferien

Favrskov Kommunes åbeningstider i Ferien

Juli og første del af august er ferietid, og det har indflydelse på åbningstiderne og kontaktmulighederne. Se oversigten her ... læs mere
Hadsten Dinner har åbnet - se næste uges madplan

Hadsten Dinner har åbnet – se næste uges madplan

Restuarant DINNER er åbnet i det gamle GOGGEN i Hadsten-Centret ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MÅNEDENS KLUMME.

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge jour. emer ... læs mere
Loading...