|

C I R K U S

Sommeren byder på mange glæder. Et cirkusbesøg kan være en af dem.
Ole Juul fortæller om den herlige, helt specielle atmosfære under teltdugen…

CIRKUS

Af Ole Juul

Vi kommer til den gamle dyrskueplads i rigtig god tid, vi skal have det hele med. Det er næseborene, der først sanser, hvor vi er. Denne ramme lugt af dyr og frisk hø. Vi kommer tættere på, og nu kommer lydene. Mødre, der kalder på deres børn, mandsstemmer, der på gebrokkent dansk udstikker de sidste ordrer, hundeglam. Og så er vi der, og ret fremme knejser det store telt omgivet af lastbiler, amerikanske flydere og campingvogne så store som huse.

Biletterne er købt, så vi undgår køen og har i stedet tid til en tur i staldene. En staldkarl er i færd med at strigle hestene en sidste gang. De pragtfulde frieserhingste er urolige, de kan fornemme, at det varer ikke længe nu. Vi kan høre den tunge lyd af elefanterne fra vognen ved siden af, men vi er forment adgang. Det gør ikke noget, forventningens glæde er den største. Et program, det må vi have, og mens de små fylder sig med popcorn og cola får jeg et overblik over, hvad vi skal se i aften. Og nu kan de bare ikke vente længere, vi må ind.

En ung mand med den obligatoriske jakke tager biletterne og galant fører han os hen til de forreste stole, gode pladser med fint udsyn for børnene. Det her, det bliver stort. Oppe foran over det store todelte tæppe sidder orkesteret og varmer op og efterhånden fyldes teltet med forventningsfulde børn og barnlige sjæle. Det er savsmuld for sjælen. Og så endelig kommer hun, dronningen, på sin sorte hest, og annoncerer aftenens forestilling, og nu kan det omsider begynde.

Og alt imens hundene, hestene, jongløren, bugtaleren og klovnene på skift indtager manegen sidder jeg og betragter børnene. Det ene øjeblik er deres ansigter et stort latterbrøl, når de musikalske klovne for alvor folder sig ud, det næste øjeblik sidder de med åben mund og stirrer op mod teltloftet, hvor linedanseren er i færd med en utrolig graciøs øvelse. En holder begge hænder op for øjnene, da elefanterne kommer meget tæt på, en anden vipper uroligt på stolen og er bare helt væk i indtryk.

Og så kommer de, billederne på den indre skærm, en anden tid, et andet sted, et andet telt, en dreng på en bænk langt bagude, der strækker hals for at kunne se. Disse frydefulde øjeblikke, stjernestunder, når man selv var manden i trapezen, domptøren, jongløren.

Og mens jeg sidder der og drømmer mig tilbage, kommer jeg til at tænke på et gammelt Gnags-hit, ”Når jeg bliver gammel”. Og da slår tanken ned i en, og bliver til denne eftertanke, som følger en længe efter, at lyset er slukket og cirkus er rejst.

Er det ikke netop det, det handler om? Engang at få lov igen at være barn, gå i barndom i ordets dybeste forstand, sidde i ren selvforglemmelse og se livsunderet udfolde sig lige foran en, og glædes over, at der kræves intet andet af dig, end at du er der og tager imod. Og der i manegen udspilles det alt sammen, livet i al sin tilsyneladende enkelhed, som fornemmes så legende let, men som vi ved og erkender har taget timer, dage, uger, måneder, år at nå frem til.

Er det ikke det? Bare sidde der og være til stede i barnets måben og latter og vide, at derinde, dér er linedanseren og klovnen ligeværdige. Dér er der plads til dem begge, og ingen af dem kan undværes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Rapporten viser, at arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats for at sikre børns trivsel er på rette vej. Resultaterne er også med til at pege på tre nye indsatsområder ... læs mere
De levende billeder

De levende billeder

Den 1. marts bliver Hadsten Bio 80 år. Rejsebiografen i Østergades Hotel blev nu afløst af en rigtig biograf ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet ... læs mere
Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Det gamle indkøbscenter er godt på vej til at blive omdannet til et sundhedshus ... læs mere
Loading...