torsdag d. 23. juli 2020
|

Corona: Danskerne har plads nok til isolation

7 ud af 10 boligejere og andelshavere har gode muligheder for at isolere et familiemedlem, der bliver smittet med corona, viser ny undersøgelse.

 

 
 

Hvis du bliver ramt af COVID-19 og har dårlige muligheder for at isolere dig i dit eget hjem, kan du ifølge regeringens nye test- og smitteopsporingsstrategi få tilbudt isolation på fx et hotel eller et feriecenter. 

Men en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Videncentret Bolius blandt danskere, der bor i ejer- eller andelsbolig, viser, at de færreste vil få brug for det. 68 procent har et ekstra rum til isolation af et coronasygt familiemedlem – næsten halvdelen af dem kan endda tilbyde både eget rum og eget toilet til den isolerede.

Tallet kommer lidt bag på Henrik Sonne, senioranalytiker i Bolius.

– Jeg troede, flere ville have en udfordring her, især med de ekstra toiletter. Men det viser, at danskerne har ret store og velforsynede boliger. Der er dog færrest unge mellem 25 og 34 år, der kan isolere corona-smittede. De bor typisk i mindre boliger, eller også har de børn i husstanden, så det er sværere at finde isolationsmuligheder, forklarer han.

Danskerne bor på næstflest kvadratmeter i Europa

Danskerne har i mange år haft førertrøjen på i Europa, når det kommer til boligstørrelse. I Europa bor vi i gennemsnit på godt 40 kvadratmeter pr. person, men i Danmark har vi et boligareal på næsten 53 kvadratmeter pr. person. Derfor er Helle Søholt, arkitekt og CEO i Gehl Architects ikke så overrasket over danskernes isolationsmuligheder.

– Det er overraskende, at så mange også har to toiletter, men når det kommer til boligkvadratmeter pr. person, overgås vi kun af nordmændene i Europa. Så vi har til fulde de kvadratmeter, vi har behov for. Det kan faktisk være med til at understrege, at vi stadig har brug for flere mindre og billigere boliger – især i storbyerne, siger hun.

I corona-sammenhæng er det dog yderst positivt, at vi har så mange kvadratmeter. Mere plads giver mindre smitte.

– Vi kan se, at pandemien har ramt socialt skævt. Det har den i Danmark, men i høj grad også andre steder i verden. Og en af forklaringerne er jo faktisk, hvor tæt vi bor, lyder det fra Helle Søholt.

Bedre forberedt på kommende virus

Fremtidsforsker og direktør i Fremforsk, Jesper Bo Jensen. mener også, det er en fordel, at danskerne har så god plads. Også i forhold til eventuelt lignende pandemier i fremtiden.

– Vi har en høj boligstandard og et højt boligareal i Danmark, selvom der er langt til amerikanske forhold, hvor der stort set er et toilet til hvert soveværelse. Og vi har også set en stigning i, at flere og flere danskere har en nummer to bolig. En lejlighed i en anden by eller et sommerhus.

– At corona har øget vores opmærksomhed på, hvor vigtigt det er med god plads, god hygiejne og mulighed for at arbejde hjemme, tror jeg, vil gøre os mere modstandsdygtige i forhold til de eventuelle virusser, vi kan opleve i fremtiden, siger han.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Kirsten Marie Juel Jensen, journalist
  • Lars Andersen, illustrator

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Geia Food A/S tilbagekalder pitabrød grundet risiko for mug. Risiko for mug gør produktet uegnet til menneskeføde ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens cocktail består af motiver fra Julsø i Ry, gråænder, dådyr og sommerfugle, krydret med lidt blomster ... læs mere
Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: MELLEMKRIGSTIDENS BERLIN ... læs mere
Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Alle taler om vejret. DMI taler helt hen i vejret…

Vi skulle have haft det varmt her i juli iflg. DMI’s langtidsprognose ... læs mere
Loading...