|

Da krigen kom til Hadsten

I 1985 udgav ”Modstandsbevægelsens Venner” i Hadsten et hæfte, hvor beretninger fra tiden 1940/45 blev samlet fortæller Ove Rosenkvist og fortsætter

Danske soldater på vej på cykel

Overlærer Villy Jensen, der døde i 2012, havde med nogle kolleger fået elever på Hadstens skoler til at deltage, og til at få de ældre mennesker til at fortælle om tiden.

Den 9. april 1940, i år for 75 år siden, blev Danmark overfaldet af Tyskland. I disse dage viser Hadsten Bio en film om 9. april, som kan anbefales. Den er lige så god som filmen om Hvidstengruppen.

En af de der fortalte til heftet var gårdejer Børge Jensen, der var med til at grundlægge Hadsten Lokalarkiv.

Børge Jensen fortæller:” Hvis vi starter med, hvordan det var den 9. april kan jeg huske, at jeg dårlig nok i forvejen ville tro, at Danmark ville blive besat af tyskerne.

Jeg kunne huske 1. Verdenskrig fra min barndom, og der undgik vi at blive besat af tyskerne, og jeg tænkte det nok gik lige sådan den her gang.

Men så er der jo alligevel den morgen.

Vi bliver vækket tidligt af en masse flyverstøj, og lige i starten var vi vel knap nok klar over, hvad det kunne være, men det varede ikke så længe, inden vi i morgendæmringen kunne se, at det var tyske maskiner, og vi blev klar over situationens alvor.

Men det er da også det eneste håndgribelige, jeg kan huske fra dagen. Ja, så kom der den her meddelelse i radioen om, at Danmark er besat, og at der havde været korte kampe i Sønderjylland og i København, men at man fra regeringens side var blevet enig om at kapitulere, og at det måtte være sket i løbet af dagen.

Så blev vi klar over, hvordan vi skulle til at indrette os. Vi måtte mørkelægge, det alene var et stort problem for os, at få mørkelægningsgardiner, som vi kaldte det sorte papir. Vi hjalp også med forhåndenværende materialer, for man kunne jo ikke få mørklægningspapir til det hele.

Jeg husker, ude i kostalden skulle vi også have mørkelagt, vi havde nogle salpetersække, som vi sprættede op og hang for vinduerne.

Det er sådan, hvad jeg husker de første dage omkring den 9. april”.

De der oplevede 9.april som voksne, er i dag over 95 år, så der er ikke mange vidner tilbage. Godt vi samlet historien i tide.

Ove Rosenkvist

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Geia Food A/S tilbagekalder pitabrød grundet risiko for mug. Risiko for mug gør produktet uegnet til menneskeføde ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens cocktail består af motiver fra Julsø i Ry, gråænder, dådyr og sommerfugle, krydret med lidt blomster ... læs mere
Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: MELLEMKRIGSTIDENS BERLIN ... læs mere
Loading...