|

DA LÆNKEHUNDEN BED POSTEN…

Drak en landpost virkelig 11 kopper kaffe på samme tur i gamle dage, mens sneen dækkede cyklen mellem hver kop? Den 17. december får Carøe Posten en vis legemsdel på komedie…

Post igen: Kurt Villy Svendsen

LÆNKEHUNDEN SELV FIK DOBBELT SUL…

”En landpost går sin gang i vinterdagen lang,

han går den også støt i sneen, hvid og trang,

i frost og når det tø´r, sin taske ud han strø´r –

mens alle egnens køtere så ivrigt gø´r”…

Jo, man får lyst til at skråle med – ligesom når Hadstens kendte landpostbud Christian Ravn Carøe Christensen – populært kaldet ”Carøe-Posten” – istemte den gamle postsang på melodien ”I natten klam og kold”.

Sangen stammede fra en lille ”Vise- og Sangbog” fra 1914, som Carøe opbevarede i mange år.

Når landposten satte kurs mod Langskov i Hadsten Postdistrikts østlige hjørne, var humøret altid højt, for netop den kære, gamle Langskovrute var berømt for meget gæstfrie borgere.

Det fortælles, at rekorden på den rute på én omdeling sneg sig op på 11 kopper kaffe, og det beskedne antal skyldtes udelukkende, at Rigmor på Langskovvej tilfældigvis ikke var hjemme.

Til gengæld fik postbuddet nævnte dag lov til at ekspedere 52 indbetalingskort, som lå jævnt fordelt hele ruten igennem på diverse kommoder, gruekedler og køkkenborde eller sat i klemme under låget til en mælkejunge.

De i sangen omtalte køtere var fåtallige i Langskov, men på min gamle ven Knud Jepsens barndomshjem ved Elkjærvej havde man i besættelsesårene en stor og vagtsom hønsehund, som havde et godt øje til Carøe.

For at få lidt ekstra krydderi på hverdagen cyklede Carøe altid så tæt som muligt på lænkehunden, hvilket fik den til at springe frem i kæden og gø som en rasende uden dog at kunne nå den uniformsklædte fredsforstyrrer.

En vinterdag tæt på jul i 1941, hvor sneen dækkede Langskov og det øvrige opland, slap Carøes held op. Lænken brast, og hunden satte tænderne i de tykke postbukser, som fik en flænge, og postens bagdel blev næsten lige så rød som hans næse.

-Far måtte reparere bukserne, tilføjede Knud Jepsen og fortsatte: -Som trøst fik Carøe en cerut og en ekstra dram til kaffen, men siden hen kørte han lige op til mor med posten og undgik nærkontakt med hunden…

Billederne bringer os først ad en snedækket Østergade (indledningspartiet) og derpå via Carøe Posten på arbejde i Langskov til dagens kunstner.

Lænkehunden er sluppet løs i 1910 af Axel Larsen, og her er der ikke tale om fordums gamle, kommunistiske stivstikker, men derimod et pseudonym for den dygtige tegner Aage Prior fra København.

Om der findes julekort mærket Aage Prior, ved jeg ikke, men adskillige hyggelige nissekort bærer signaturen Axel Larsen. Nyd et par stykker… J

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Baglandet skal med, fremtidens fællesskaber skal diskuteres og de trafikale udfordringer kortlægges ... læs mere
Hadstens diplomat er gået bort

Hadstens diplomat er gået bort

En af Hadstens store erhvervsledere direktør Hans Gadeberg, er død kort tid før han blev 93 år ... læs mere
Kirken nytænker struktur

Kirken nytænker struktur

Af Erik Berthelsen, Thorsø ... læs mere
Hash i Hinnerup

Hash i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Region Midtjylland opretter i starten af marts et fast vaccinationssted i Hammel Idrætscenter, der skal fungere, indtil vaccinationerne er gennemført ... læs mere
Loading...