|

Danmark løber tør for træbriketter

Den hidtil milde og regnfulde vinter har været en kæp i hjulet på produktionen af træbriketter, som ifølge flere forhandlere er blevet en mangelvare over hele landet.

NYHED | Publiceret: søndag d. 4. marts 2018
Af:
journalist Simon Johansen
Gem
Email
Udskriv
Facebook
Twitter
Pinterest
Brændende træbriketter til optænding
En mild vinter og en stor mængde regn har mindsket udbuddet af træbriketter. Foto: Colourbox

Et af danskernes foretrukne fyringsmidler er pludselig blevet en mangelvare.

Adskillige forhandlere rundt om i landet er således løbet tør for træbriketter, og inden længe bliver træpiller og andet biobrændsel også en mangelvare. Samme situation gør sig gældende over hele Europa, fortæller flere danske byggemarkeder, Bolius har været i kontakt med.

Et af de byggemarkeder, der oplever problemer med at skaffe biobrændsel nok til at kunne efterkomme forbrugernes behov, er byggemarkedet Jem & Fix.

– Der er stor efterspørgsel på træbriketter, men ingen forhandlere har noget, og der er ikke rigtig noget at få, siger Claus Petersen, adm. direktør i Jem&Fix, til Bolius.

– Jeg tror ikke på, at vi når at få normale tilstande i denne sæson, og selvom der kan købes brænde nogle steder, ser jeg ikke umiddelbart noget alternativ til træbriketterne, fortsætter Claus Petersen.

LÆS OGSÅ: Undgå røg i stuen, når du fyrer op i brændeovnen

Mild vinter har saboteret høst
Forklaringen på det manglende udbud hænger sammen med den hidtil milde vinter og al den regn, der er væltet ned over Europa i de seneste måneder.

Især det våde vejr i Baltikum udgør nu et problem for det danske forbrug af biobrændsel, da næsten hele Danmarks forsyning af biobrændsel importeres fra udlandet, heraf omkring halvdelen fra de baltiske lande.

Danmark har selv en beskeden produktion, men i løbet af de seneste tyve år er danskernes forbrug skudt i vejret, og det betyder, at vi nu er dybt afhængige af import fra de baltiske lande.

Men nu står skovene i Baltikum under vand. Jorden er blød, og skovhuggerne kan ikke komme ind og fælde træerne. De håber på snart at få frost, så produktionen kan komme i gang igen.

LÆS OGSÅ: Billige træbriketter er ikke altid bedst

Svært at spå om behov
Hos Jem & Fix forklarer Claus Petersen, at det kan være svært at forudse, hvor meget brændsel man skal bestille hjem, inden sæsonen begynder.

– De seneste fem år har det ikke rigtig været vinter, og så har en lidt koldere vinter i år. Det svinger meget og er svært som forhandler at vurdere, hvor meget man har brug for at importere, siger Claus Petersen.

Han forklarer, at de har indrettet sig efter tidligere års mindre efterspørgsel. Nu er efterspørgslen stor i hele Europa, og indkøberne kan ikke følge med.

LÆS OGSÅ: Generelt om brændeovne og pejse

Mangel på træbriketter rammer store som små
Det er ikke kun de store byggemarkeder, der mangler træbriketter og andet biobrændsel. Også hos Øernes Brændeplads i Helsingør mærker man situationen.

– Alle har været generet af den milde vinter, siger Flemming Eickhoff, indehaver af Øernes Brændeplads.

– Jeg har heldigvis en leverandør i Sverige, som ikke er løbet tør, men jeg oplever også ventetid, og mine kunder har i nogle tilfælde afbestilt deres ordrer, siger Eickhoff.

Selvom de vejrmæssige forhold er den væsentligste årsag til manglen på træbriketter, har andre begivenheder også haft betydning. Flere kilder oplyser til TV 2, at en brand på fabrikken Fågelfors i Småland i sommeren 2017 har påvirket udbuddet af træbriketter. Fabrikken stod for en del af leverancerne til Danmark.

Ville du anbefale bolius.dk?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...