|

DANMARKS BEFRIELSE

For nogle år siden havde Kurt Villy en snak med Hans Gadeberg om dennes oplevelser i befrielsesdagene for nu 74 år siden.
Læs den spændende beretning og se et par fine billeder her på PingvinNyt…

GADEBERG OG BEFRIELSESDAGENE…

Tekst: Kurt Villy Svendsen

Foto: Gerda Christensen og Kurt Villys arkiv

Da købmanden på hjørnet af Østergade og Nørregade – Hans Edslev Sørensen – i 1925 blev ramt af et slagtilfælde, var han kun 57 år gammel. Ane Kirstine – fru H.E. – bortforpagtede derfor firmaets korn- og foderstofdel til Randers Korn. Herfra sendte man en ung mand ved navn Andreas Gadeberg, og i Hadsten og Omegns Folkeblads juleannoncering står han allerede samme år nævnt som leder af Hadsten Korn- og Foderstofforretning.

Kort efter sin ankomst til Hadsten forelsker Andreas Gadeberg sig i én af købmandshusets døtre, Anna. De bliver gift i 1927, og året efter kommer Hans Gadeberg til verden. Den 1. januar 1935 overtager Andreas Gadeberg firmaet som eneste ansvarlige indehaver.

I dag ligger den veldrevne forretning på Gl. Sellingvej 3, og for nogle år siden fortalte Hans Gadeberg mig om de bevægende dage omkring befrielsen i 1945.

-Jeg var ikke i Hadsten, da englænderne kom til byen i pinsen, sagde Hans Gadeberg og fortsatte:

-Jeg boede i Løgten, hvor jeg stod i lære hos købmand Carlsen, men jeg cyklede hjem til Hadsten næsten hver weekend.

Befrielsesaftenen oplevede Hans Gadeberg således i Løgten, hvor chefen og fruen var til komsammen i byen. Købmanden ringede imidlertid og fortalte de unge om fredsbudskabet. Endvidere røbede han, hvor der stod gemt en flaske champagne. Den måtte de åbne for at fejre den glædelige begivenhed.

Glade borgere ad Nørregade på vej til frihedsfest på Vinterslev Skoles sportsplads. I baggrunden Dr. Larsens (senere Palle Overgaard Sørensens) smukke villa på Platanvej.

Hans Gadeberg oplevede senere englændernes ankomst til Århus, hvortil han var kørt med rutebilen fra Løgten.

-Det var en stor oplevelse at se de engelske soldater, som blev fejret overalt, hvor de viste sig i byen, for Montgomery og i særdeleshed Winston Churchill stod jo for os unge som Danmarks befriere…

Da Hans Gadeberg første gang efter befrielsen cyklede til Hadsten, tog han den normale vej over landsbyerne Voer og Krajbjerg. Landevejene var stadig fyldt med utallige grupper af tyske soldater, som måtte se i øjnene, at vejen hjem syntes ekstra lang til fods.

 

Folkefest på Nørregade i Hadsten, maj 1945

Hans Gadeberg nærmede sig Krajbjerg, da en mand kom løbende ud fra en gård. Gadeberg kendte gårdejeren, som fortalte, at han skulle passe på, for Krajbjerg vrimlede i øjeblikket med tyskere, som gennemsøgte huse og gårde for cykler, barnevogne eller trækvogne.

Alt tog de med sig til hjemtransporten. Der var alvor bag kravene, idet mange af de tyske soldater endnu ikke havde afleveret deres skydevåben til englænderne. Hans Gadeberg smuttede med ind på gården, hvor cyklen blev gemt under halmen i hønsehuset. Kort efter kom en deling tyskere ind på gårdspladsen, men de fandt ikke cyklen. Lidt efter ankom gårdmandens bror, vognmand Hans Jensen fra Mejlby i en rutebil med gasgenerator. Da han var færdig med sit ærinde, fandt Hans Gadeberg cyklen frem og lagde den ind i rutebilen.

På vej mod Mejlby passerede de flere tyske soldater – dog uden at blive antastet. -Jeg havde lidt sved på panden, sagde Hans Gadeberg. -Men i Mejlby fik jeg listet cyklen ud af bussen, og det sidste stykke vej til Hadsten forløb uden problemer…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Loading...