|

DANMARKS BEFRIELSE

For nogle år siden havde Kurt Villy en snak med Hans Gadeberg om dennes oplevelser i befrielsesdagene for nu 74 år siden.
Læs den spændende beretning og se et par fine billeder her på PingvinNyt…

GADEBERG OG BEFRIELSESDAGENE…

Tekst: Kurt Villy Svendsen

Foto: Gerda Christensen og Kurt Villys arkiv

Da købmanden på hjørnet af Østergade og Nørregade – Hans Edslev Sørensen – i 1925 blev ramt af et slagtilfælde, var han kun 57 år gammel. Ane Kirstine – fru H.E. – bortforpagtede derfor firmaets korn- og foderstofdel til Randers Korn. Herfra sendte man en ung mand ved navn Andreas Gadeberg, og i Hadsten og Omegns Folkeblads juleannoncering står han allerede samme år nævnt som leder af Hadsten Korn- og Foderstofforretning.

Kort efter sin ankomst til Hadsten forelsker Andreas Gadeberg sig i én af købmandshusets døtre, Anna. De bliver gift i 1927, og året efter kommer Hans Gadeberg til verden. Den 1. januar 1935 overtager Andreas Gadeberg firmaet som eneste ansvarlige indehaver.

I dag ligger den veldrevne forretning på Gl. Sellingvej 3, og for nogle år siden fortalte Hans Gadeberg mig om de bevægende dage omkring befrielsen i 1945.

-Jeg var ikke i Hadsten, da englænderne kom til byen i pinsen, sagde Hans Gadeberg og fortsatte:

-Jeg boede i Løgten, hvor jeg stod i lære hos købmand Carlsen, men jeg cyklede hjem til Hadsten næsten hver weekend.

Befrielsesaftenen oplevede Hans Gadeberg således i Løgten, hvor chefen og fruen var til komsammen i byen. Købmanden ringede imidlertid og fortalte de unge om fredsbudskabet. Endvidere røbede han, hvor der stod gemt en flaske champagne. Den måtte de åbne for at fejre den glædelige begivenhed.

Glade borgere ad Nørregade på vej til frihedsfest på Vinterslev Skoles sportsplads. I baggrunden Dr. Larsens (senere Palle Overgaard Sørensens) smukke villa på Platanvej.

Hans Gadeberg oplevede senere englændernes ankomst til Århus, hvortil han var kørt med rutebilen fra Løgten.

-Det var en stor oplevelse at se de engelske soldater, som blev fejret overalt, hvor de viste sig i byen, for Montgomery og i særdeleshed Winston Churchill stod jo for os unge som Danmarks befriere…

Da Hans Gadeberg første gang efter befrielsen cyklede til Hadsten, tog han den normale vej over landsbyerne Voer og Krajbjerg. Landevejene var stadig fyldt med utallige grupper af tyske soldater, som måtte se i øjnene, at vejen hjem syntes ekstra lang til fods.

 

Folkefest på Nørregade i Hadsten, maj 1945

Hans Gadeberg nærmede sig Krajbjerg, da en mand kom løbende ud fra en gård. Gadeberg kendte gårdejeren, som fortalte, at han skulle passe på, for Krajbjerg vrimlede i øjeblikket med tyskere, som gennemsøgte huse og gårde for cykler, barnevogne eller trækvogne.

Alt tog de med sig til hjemtransporten. Der var alvor bag kravene, idet mange af de tyske soldater endnu ikke havde afleveret deres skydevåben til englænderne. Hans Gadeberg smuttede med ind på gården, hvor cyklen blev gemt under halmen i hønsehuset. Kort efter kom en deling tyskere ind på gårdspladsen, men de fandt ikke cyklen. Lidt efter ankom gårdmandens bror, vognmand Hans Jensen fra Mejlby i en rutebil med gasgenerator. Da han var færdig med sit ærinde, fandt Hans Gadeberg cyklen frem og lagde den ind i rutebilen.

På vej mod Mejlby passerede de flere tyske soldater – dog uden at blive antastet. -Jeg havde lidt sved på panden, sagde Hans Gadeberg. -Men i Mejlby fik jeg listet cyklen ud af bussen, og det sidste stykke vej til Hadsten forløb uden problemer…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vi skal fastholde psykologhjælp til de unge

Vi skal fastholde psykologhjælp til de unge

Af Morten Bang, medlem af Favrskov byråd for Venstre ... læs mere
Sogneudflugt

Sogneudflugt

Vejerslev, Aidt og Thorsø menighedsråd har tilrettelagt en spændende  sognetur til tirsdag den 21. maj ... læs mere
Åbent hus på Radio Favrskov

Åbent hus på Radio Favrskov

Studierne er lavet om ... læs mere
På vegne af Hadsten Vandværk og Neder Hadsten Vandværk fremsendes nedenstående pressemeddelelse

På vegne af Hadsten Vandværk og Neder Hadsten Vandværk fremsendes nedenstående pressemeddelelse

  Fusion mellem de 2 Vandværker i Hadsten                  ... læs mere
Husk at sætte lys i vinduerne

Husk at sætte lys i vinduerne

I anledning af Befrielsesdagen den 4- maj 1945 ... læs mere
Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Loading...