|

DANMARKS BEFRIELSE

For nogle år siden havde Kurt Villy en snak med Hans Gadeberg om dennes oplevelser i befrielsesdagene for nu 74 år siden.
Læs den spændende beretning og se et par fine billeder her på PingvinNyt…

GADEBERG OG BEFRIELSESDAGENE…

Tekst: Kurt Villy Svendsen

Foto: Gerda Christensen og Kurt Villys arkiv

Da købmanden på hjørnet af Østergade og Nørregade – Hans Edslev Sørensen – i 1925 blev ramt af et slagtilfælde, var han kun 57 år gammel. Ane Kirstine – fru H.E. – bortforpagtede derfor firmaets korn- og foderstofdel til Randers Korn. Herfra sendte man en ung mand ved navn Andreas Gadeberg, og i Hadsten og Omegns Folkeblads juleannoncering står han allerede samme år nævnt som leder af Hadsten Korn- og Foderstofforretning.

Kort efter sin ankomst til Hadsten forelsker Andreas Gadeberg sig i én af købmandshusets døtre, Anna. De bliver gift i 1927, og året efter kommer Hans Gadeberg til verden. Den 1. januar 1935 overtager Andreas Gadeberg firmaet som eneste ansvarlige indehaver.

I dag ligger den veldrevne forretning på Gl. Sellingvej 3, og for nogle år siden fortalte Hans Gadeberg mig om de bevægende dage omkring befrielsen i 1945.

-Jeg var ikke i Hadsten, da englænderne kom til byen i pinsen, sagde Hans Gadeberg og fortsatte:

-Jeg boede i Løgten, hvor jeg stod i lære hos købmand Carlsen, men jeg cyklede hjem til Hadsten næsten hver weekend.

Befrielsesaftenen oplevede Hans Gadeberg således i Løgten, hvor chefen og fruen var til komsammen i byen. Købmanden ringede imidlertid og fortalte de unge om fredsbudskabet. Endvidere røbede han, hvor der stod gemt en flaske champagne. Den måtte de åbne for at fejre den glædelige begivenhed.

Glade borgere ad Nørregade på vej til frihedsfest på Vinterslev Skoles sportsplads. I baggrunden Dr. Larsens (senere Palle Overgaard Sørensens) smukke villa på Platanvej.

Hans Gadeberg oplevede senere englændernes ankomst til Århus, hvortil han var kørt med rutebilen fra Løgten.

-Det var en stor oplevelse at se de engelske soldater, som blev fejret overalt, hvor de viste sig i byen, for Montgomery og i særdeleshed Winston Churchill stod jo for os unge som Danmarks befriere…

Da Hans Gadeberg første gang efter befrielsen cyklede til Hadsten, tog han den normale vej over landsbyerne Voer og Krajbjerg. Landevejene var stadig fyldt med utallige grupper af tyske soldater, som måtte se i øjnene, at vejen hjem syntes ekstra lang til fods.

 

Folkefest på Nørregade i Hadsten, maj 1945

Hans Gadeberg nærmede sig Krajbjerg, da en mand kom løbende ud fra en gård. Gadeberg kendte gårdejeren, som fortalte, at han skulle passe på, for Krajbjerg vrimlede i øjeblikket med tyskere, som gennemsøgte huse og gårde for cykler, barnevogne eller trækvogne.

Alt tog de med sig til hjemtransporten. Der var alvor bag kravene, idet mange af de tyske soldater endnu ikke havde afleveret deres skydevåben til englænderne. Hans Gadeberg smuttede med ind på gården, hvor cyklen blev gemt under halmen i hønsehuset. Kort efter kom en deling tyskere ind på gårdspladsen, men de fandt ikke cyklen. Lidt efter ankom gårdmandens bror, vognmand Hans Jensen fra Mejlby i en rutebil med gasgenerator. Da han var færdig med sit ærinde, fandt Hans Gadeberg cyklen frem og lagde den ind i rutebilen.

På vej mod Mejlby passerede de flere tyske soldater – dog uden at blive antastet. -Jeg havde lidt sved på panden, sagde Hans Gadeberg. -Men i Mejlby fik jeg listet cyklen ud af bussen, og det sidste stykke vej til Hadsten forløb uden problemer…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Venstres næste træk: Skoleskak

Venstres næste træk: Skoleskak

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Loading...