|

Danmarks første direkte fodbold-TV-transmission,

Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten har skrevet denne artikel om den første Fodbold-TV-tranmission

På 60-års dagen fortalte Henning Werner om hvordan det var for første gang at kunne sende TV direkte fra hvor det skete, overalt i Danmark.

 

Dansk TV begyndte i 1951 som en eksperimental virksomhed under meget beskedne forhold såvel plads- og personalemæssigt som økonomisk. Det var derfor en banebrydende udvikling, der tog sin begyndelse i 1954, hvor det blev muligt at anskaffe TVs første reportagevogn – optimistisk kaldet OB 1 i sikker forventning om at den nok skulle få søskende. (OB står for ”outside broadcasting”), fortæller Danmarks Tekniske Museum.

 
Henning Werner med ”sin” OB1 TV-transmissionsvogn fra 1954.


Indtil 1954 havde produktionsmidlerne været begrænset til 2 fastinstallerede studiekameraer, som krævede et hav af lys for at fungere tilfredsstillende, samt nogle få filmkameraer i fotoamatørklassen.

I august 1954 blev så denne første reportagevogn for fjernsynsoptagelser udenfor Radiohuset leveret af det engelske firma Pye og var bygget som et mobilt fjernsynskontrolrum med komplet video- og lydudstyr. OB 1 var udstyret med 3 kameraer, der kun krævede en brøkdel af det lys, der tidligere skulle bruges til en fjernsynsudsendelse. Da der samtidig blev anskaffet 3 sæt ”links” (transportable radiokædesendere og –modtagere), var aktionsområdet på én gang blevet udvidet fra Radiohusets studie til næsten hele landet.

 

-Det tekniske personale udviste et forrygende gå på mod. Resultatet blev en imponerende rekordproduktion. Der blev produceret op til 166 udsendelser om året i årene 1955 – 1959. 11-timersreglen var ikke indført dengang!

I sommeren 1967 blev OB 1 vognen overdraget til Danmarks Tekniske Museum efter lang og travl tjeneste, fortæller Jens Breinegaard, der er direktør for Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

 

Af den bevilling, der i december 1953 var blevet stillet til rådighed til fjernsynets udbygning i Danmark, var også et beløb til anskaffelse af en fjernsynsreportagevogn eller OB-vogn og 2 sæt mikrobølgeudstyr til reportageformål. De sidstnævnte blev anvendt ved Eurovisionsudsendelserne, mens OB-vognen først kom i august 1954 og første gang taget i brug den 26. august 1954. Den første udsendelse var optagelse af Rundskuefodbold på Østerbro Stadion.

 

Vognen var af størrelse som en mindre turistbus, 7,25 m lang, 2,25 m bred og 2,75 m høj, opbygget på et Austin lastvognschassis med lavtliggende chassisramme. Med udstyr og tilbehør vejede den 8 tons.

 

-I forhold til udlandets store TV-busser var den danske OB-vogn relativ lille, da man med den forudsete intense udnyttelse af den ikke ønskede at få større vanskelligheder med at komme igennem gader og porte og gerne ville kunne. parkere de fleste steder.

Karosseriet var lyd- og varmeisoleret med dobbelte vægge og vinduer, og det forstærkede tag havde plads til 2 kamerastandpladser, hvortil der var adgang gennem en lem foran i vognen. Når vognen var kørt i stilling kunne den stabiliseres ved hjælp af en donkraft i hvert hjørne af karosseriet, fortæller Jens Breinegaard fra Danmarks Tekniske Museum.

 

Vognen var opdelt i 3 adskilte rum: Førerhus, kontrolrum og serviceplads. Foruden sit primære formål kunne førerhuset anvendes som betjeningsplads for mikrobølgeudstyret (link-udstyret), når det var hensigtsmæssigt at placere senderantennerne et stykke (indtil 60 m) fra vognen. Kontrolrummet indeholdt alt billed- og lydteknisk udstyr, og her havde også det driftstekniske personale sin plads. I vognens bageste rum var indrettet en servicebænk, hvor man kunne foretage mindre reparationer på stedet, og her var skuffer og hylder til værktøj og mindre reservedele.

 

Ved hjælp af en frivillig på museet, Henning Werner, er det lykkedes at komplettere OB1, så den i dag står som da Henning selv betjente OB1’s kameraer i sin tid.

 

 

med venlig hilsen

Jørgen Kjær 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.LMO går efter ny rekord!

LMO går efter ny rekord!

LMO satser på ny publikumsrekord, når to landmænd åbner deres bedrifter for besøgende den 31. maj og 1. juni ... læs mere
Læserbrev om  "skønne spildte kræfter"

Læserbrev om “skønne spildte kræfter”

Pingvinnyt har modtaget følgende indlæg fra Michael Nedersøe, folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Favrskov (Østjyllands Storkreds) Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens ... læs mere
Indbrud i Voldum

Indbrud i Voldum

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten Sangforening gav FORÅRSKONCERT

Hadsten Sangforening gav FORÅRSKONCERT

Mandag aften havde Hadsten Sangforening inviteret til FORÅRSKONCERT i Sløjfen - se billeder fra koncerten ... læs mere
Hadsten og 0megns Efterløns-og Pensionistforning på tur

Hadsten og 0megns Efterløns-og Pensionistforning på tur

Tirsdag var medlemmerne på LØVSPRINGSTUR til det vestlige Jylland - med morgen kaffe i Karup og middag på Hotel Videbæk. Pingvinnyts fotograf var med ved afrejsen fra Sunds Plads i Hadsten ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Talentfulde kræftforskere får Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpriser ... læs mere
Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Gode råd fra BOLIUS - se videor ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nu kan du få gratis juridisk rådgivning ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

NY LMO-CHEF: Kompliceret lovgivning udfordrer landbruget! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Udeklareret selleri og jordnødder i krydderiblandinger ... læs mere
Audition til teaterskole

Audition til teaterskole

Går du med en skuespiller i maven? Så kom til audition til årets talentskole og få en rolle i efterårets store event Tog til Tiden ... læs mere
HSK Håndbold :  Laura Christiansen skifter til Hadsten SK

HSK Håndbold : Laura Christiansen skifter til Hadsten SK

Efter en enkelt sæson hos Silkeborg-Voel vender den unge venstre fløj snuden imod Hadsten det kommende år, og det glæder naturligvis cheftræner Kent Ballegaard ... læs mere
Loading...