|

Dansk frugt og grønt ligger pænt målt med international målestok

Fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport.

 

Endnu en gang ligger danske afgrøder flot, når deres indhold af sprøjtemidler sammenlignes med frugt og grønt fra udlandet. Det dokumenterer tal fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport.

Pressemeddelelse, Publiceret: 23. november 2017

Ændret 23. november 2017

​Myndighederne tog sidste år mere end 2.500 prøver af blandt andet dansk og udenlandsk salat, tomater og agurker samt jordbær og æbler. Endnu en gang klarer danske afgrøder sig fornemt, målt med internationale alen, og er – med få undtagelser – fri for pesticider over de tilladte grænseværdier. 

Men for første gang i flere år fandt Fødevarestyrelsen danske æbler med prosulfocarb – et pesticid, der ikke må være i æblesorter som fx Fillipa, Ingrid Marie og Cox Orange. 

“Fund af tre æbler med pesticidet prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af sprøjtemidler i deres afgrøder”, fastslår kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen. 

Han understreger, at prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at holde ukrudt væk fra deres kornmarker, men driver med vinden ind over æbleplantagerne. 

“Så hvis æbleproducenter på den måde får en ridse i renommeet, er det både uforskyldt og helt ufortjent”, siger Henrik Dammand Nielsen. Han understreger, at prosulfocarb ikke er sundhedsskadeligt for mennesker i de mængder, som Fødevarestyrelsen har fundet.  

De tre æbler, som indeholdt prosulfocarb, var æbler, som lå i butikkerne i foråret 2016. De er dermed plukket i efteråret 2015. Tal fra Fødevarestyrelsens stikprøver fra æblehøsten 2016 viste ikke spor af prosulfocarb på danske æbler. 

En handlingsplan fra landbrugserhvervet har siden 2014 opfordret landmændene til frivilligt at bruge særlige dyser, der mindsker problemet med afdrift til nabomarkerne. I august i år blev der indført danske regler, der gjorde det obligatorisk for alle landmænd at bruge de særlige dyser. 

Generelt er frugt og grønt på det danske marked fri for pesticider i sundhedsskadelige mængder. Dermed er det også uændret en god idé at spise rigeligt frugt og grønt, sådan som Fødevarestyrelsen anbefaler det i de officielle kostråd

Hvis man vil reducere sit indtag af pesticider, kan man vælge danske afgrøder. Ved at vælge økologiske afgrøder, kan man reducere sit pesticidindtag yderligere. 

Læs Pesticidrapporten

 

Yderligere oplysninger:

Fødevarestyrelsens pressetelefon,  2284 4834

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Loading...