|

Dansk frugt og grønt ligger pænt målt med international målestok

Fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport.

 

Endnu en gang ligger danske afgrøder flot, når deres indhold af sprøjtemidler sammenlignes med frugt og grønt fra udlandet. Det dokumenterer tal fra Fødevarestyrelsens seneste pesticidrapport.

Pressemeddelelse, Publiceret: 23. november 2017

Ændret 23. november 2017

​Myndighederne tog sidste år mere end 2.500 prøver af blandt andet dansk og udenlandsk salat, tomater og agurker samt jordbær og æbler. Endnu en gang klarer danske afgrøder sig fornemt, målt med internationale alen, og er – med få undtagelser – fri for pesticider over de tilladte grænseværdier. 

Men for første gang i flere år fandt Fødevarestyrelsen danske æbler med prosulfocarb – et pesticid, der ikke må være i æblesorter som fx Fillipa, Ingrid Marie og Cox Orange. 

“Fund af tre æbler med pesticidet prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af sprøjtemidler i deres afgrøder”, fastslår kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen. 

Han understreger, at prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at holde ukrudt væk fra deres kornmarker, men driver med vinden ind over æbleplantagerne. 

“Så hvis æbleproducenter på den måde får en ridse i renommeet, er det både uforskyldt og helt ufortjent”, siger Henrik Dammand Nielsen. Han understreger, at prosulfocarb ikke er sundhedsskadeligt for mennesker i de mængder, som Fødevarestyrelsen har fundet.  

De tre æbler, som indeholdt prosulfocarb, var æbler, som lå i butikkerne i foråret 2016. De er dermed plukket i efteråret 2015. Tal fra Fødevarestyrelsens stikprøver fra æblehøsten 2016 viste ikke spor af prosulfocarb på danske æbler. 

En handlingsplan fra landbrugserhvervet har siden 2014 opfordret landmændene til frivilligt at bruge særlige dyser, der mindsker problemet med afdrift til nabomarkerne. I august i år blev der indført danske regler, der gjorde det obligatorisk for alle landmænd at bruge de særlige dyser. 

Generelt er frugt og grønt på det danske marked fri for pesticider i sundhedsskadelige mængder. Dermed er det også uændret en god idé at spise rigeligt frugt og grønt, sådan som Fødevarestyrelsen anbefaler det i de officielle kostråd

Hvis man vil reducere sit indtag af pesticider, kan man vælge danske afgrøder. Ved at vælge økologiske afgrøder, kan man reducere sit pesticidindtag yderligere. 

Læs Pesticidrapporten

 

Yderligere oplysninger:

Fødevarestyrelsens pressetelefon,  2284 4834

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...