|

Dansk ladefund skal hjælpe børn i Sydafrika med at lære at læse

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten

Det var et større projekt at få flyttet de 9 biler til Nimtofte.

 

 Jørgen Kjær

 

Da Birger Maarupgaard i starten af 1950`erne fik arbejde som værkfører ved den lokale VW-forhandler i Lemvig, opstod en sand livslang lidenskab for Folkevognsboblerne og de andre luftkølede VW, og han kunne nok slet ikke forestille sig, at hans livsværk skulle komme til at hjælpe sydafrikanske børn med at lære at læse. Det vender vi tilbage til.

  

Mathias Sørensen vil med glæde gerne bruge en del af sin fritid på at støtte Mandelas tanker om at alle Sydafrikas børn skal lære at læse.

 

I begyndelsen af 1970`erne var dagene ved at være talte for den populære Folkevognsboble, der kom nye modeller på markedet, og forhandlerne kunne til nød tage en brugt boble i bytte på en ny bil. Det ærgrede værkføreren, at forhandlerne nærmest frasagde sig de gamle modeller, og han så ikke anden udvej end at opsige stillingen og starte for sig selv.

 

Mathias Sørensen er allerede godt i gang med den første Folkevogn. Mandela Charity Car nummer 2 er snart klar. Bobbel fra 1973.

 

Han indrettede derfor værksted på sin gård, og her blev der hovedsagelig repareret bobler og andre luftkølede biler fra VW. Han begyndte også at opkøbe Folkevogne og reservedele til dem i hele landet, og det endte hurtigt med at lader og udhuse blev fyldt op, ligesom hans brødres og andre gårde også blev fyldt. Op mod næsten 200 Folkevogne og andre VW modeller stod der, da det var på sit højeste. Den lokale kommune gav ligefrem en dispensation til at de måtte stå udendørs – altså kun de luftkølede og boblerne forstås!!

Efterhånden falder brødrene fra, og deres gårde bliver solgt, og samlingen må reduceres, der er ikke længere plads, og mange af bilerne er gennem årene gået i forfald, selvom det dengang for op mod 36 år siden, da det startede, var de bedste han opkøbte. Birger Maarupgaard begynder derfor at sælge ud af herlighederne, og da han dør for nogle år siden, træder hans svigersøn Benno Thatt-Jensen til.

 

Tænk jer at der stadig kan findes sådan et ladefund i Danmark og så i 2019. Det er sådan noget, man hører om fra USA for rigtig mange år siden, lyder det fra Michael Hougesen.

 

-Vi skal nu af med ejendommen, og vil gerne sælge de sidste som en samlet flok, og gerne så de kommer i gode hænder.

Benno That-Jensen kommer heldigvis i kontakt med Michael Hougesen fra Randers, der som tidligere omtalt i en artikel i VeteranPosten har et projekt omkring den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandelas tanker om at de fattige børn skal lære at læse.

-Det synes vi var rigtig spændende, og det ville være helt i svigerfars ånd, hvis hans biler kunne indgå i noget velgørenhed, forklarer Benno Thatt-Jensen.   

-Han får derfor lov til at købe de 9 resterende Folkevogne. Jeg var lidt spændt på, hvordan han ville få hentet alle de biler, der jo ikke selv kunne køre. Men det fungerede bare fint, og han skal nok få noget ud af bilerne, smiler Benno Thatt-Jensen, der har beholdt en af svigerfars sjældne biler, en Karmann Ghia fra 1956.

-Det med Folkevognene blev i øvrigt en familiesvaghed, alle svigerfars børn har stadig VW bobler, og min datter har en 1953 model, og min søn en fra 1973, forklarer Benno, der selv har haft Folkevogn i 35 år og nu har en fra 1965.

-Vi får ikke lavet flere, og svigerfars stolthed fra 1952 nåede han ikke at lave, den ligger stadig i stumper, og bliver nok sat til salg på et tidspunkt, slutter Benno.

Mathias Sørensen og Michael Hougesen har indgået en aftale om at restaurere flere af Folkevognene fra ladefundet ved Lemvig.

 

De 9 folkevogne og Nelson Mandela Charity Car

-Man skulle tro det blot er en god historie! Men denne historie er også sand, lød det fra en glad Michael Hougesen, der havde noget svært ved at skjule sin begejstring, da han ringede til undertegnede, for at fortælle om det, han kalder årets ladefund.

Michael Hougesen fik nemlig en dag en opringning, hvor han blev bedt om at ringe til to personer i Lemvig. En Peter og en Benno, der rigtig gerne ville snakke med ham. Michael spørger om hvad de vil snakke om? Det kunne han ikke umiddelbart få af vide, men han vil ikke blive skuffet.  Michael ringer nu til omtalte Peter, og Peter siger, han skal ringe til hans svigerfar “Benno”. Da Benno Thatt-Jensen og Michael endelig snakker sammen får han en fantastisk, men også ulykkelig historie om Bennos svigerfar og hans 5 brødre og de 9 Folkevogne.

Da Michael køber de 9 Folkevogne, bliver han enig med sin forlovede om, at i hvert fald 3 af de 9 Folkevogne skal bruges til at glæde børn og gamle mennesker og støtte Mandelas tanker.  Den ene vil han selv køre i, når den er restaureret. Bilerne vil blive istandsat og brugt til velgørlighed, og får samme farve som Mandela bilen. De øvrige bliver nok solgt, og de penge, som kommer ind, vil blive brugt til dele og maler. fortæller Michael Hougesen, der er gået i samarbejde med kollegaen Mathias Sørensen om at få bilerne istandsat.

Danske unge hjælper med at støtte projektet

Mathias Sørensen har et lille hobbyværksted i Nimtofte på Djursland, her har han sammen med en kammerat skruet en del i biler i sin fritid, og da han en dag møder arbejdskollegaen Michael Hougesen, der begejstret spørger om han ikke kan lave et par Folkevogne for ham, bliver grebet af ideen om at støtte Mandelas tanker.

-Jeg ville naturligvis betale ham for det, forklarer Michael Hougesen, men Mathias vil ikke høre tale noget om betaling, da han hører om projektet. Han skal nok lægge arbejdet i dem, hvis Michael skaffer, hvad der skal bruges.

-Min kone og jeg vil gerne støtte projektet, og vi har mange kontakter og nogle små sponsorer, der kan drages nytte af, fortæller Mathias Sørensen, der ikke tidligere havde skruet i de luftkølede Folkevogne.

 

Da Michael Hougesen havde fået flyttet de 9 Folkevogne til Nimtofte, går Mathias i gang.

-Nogle er bedre end andre, men de skal alle have den store tur. Den første er allerede skilt ad, og vi er klar til at påbegynde rustarbejdet. Der skal blandt andet laves bund og varmekasser, fortæller Mathias Sørensen, der fik hjælp fra en lidt uventet kant.

-Jeg kontaktede den lokale produktionsskole i Ryomgaard, og de kunne godt se ideen, og syntes det kunne være rigtig spændende at inddrage nogle unge mennesker i projektet. De unge mennesker var rigtig glade for det og hjalp i 3 uger med at skille bilen ad, men måtte stoppe igen, da det ikke rigtig passede ind i skolens øvrige undervisningsplan. De havde ikke nogen decideret autolinje, fortæller Mathias Sørensen, der nu i stedet har fået en aftale med autolinjen fra produktionsskolen i Randers.

Mathias Sørensen tør ikke lægge sig fast på en dato, hvornår den første bil er færdig.

-Det er jo fritiden, jeg bruger, men jeg håber da på, at den er klar sidst på sommeren eller starten på efteråret, slutter Mathias Sørensen

 

VeteranPosten har tidligere skrevet om en Folkevogn som er blevet doneret til charity for Nelson Mandela og hans kamp imod Hiv/Aids, og for at alle børn skal have en chance for at lære at læse. En VW 1600 Variant E. Michael Hougesen er manden, som har valgt at bruge denne bil til at glæde børn og gamle mennesker, og for at skabe opmærksomhed omkring projektet bliver den fotograferet sammen med kendisser, her er det Lis Sørensen, Nelson Mandela Ambassadør, som Michael Hougesen har fotograferet i Aalborg.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...