onsdag d. 25. marts 2020
|

Danske boligejere er ikke gode nok til at klimasikre

På trods af større opmærksomhed på klimaforandringerne bekymrer danske husejere sig fortsat ikke om vandskader i boligen, før skaden allerede er sket.

 

 
 

Størstedelen af danske boligejere bekymrer sig ikke om kloakvand i kælderen eller vandskader under taget efter kraftig regn, før skaden er sket. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Videncentret Bolius.

I undersøgelsen svarer 7 ud af 10 boligejere, at de enten ikke bekymrer sig eller kun bekymrer sig lidt om pludselige vandskader i boligen som følge af fx skybrud og stormflod.

Samtidig svarer 62 %, at de enten slet ikke eller kun i mindre grad har overvejet at få lavet forebyggende tiltag.

Boligejernes største problem er vand.

Jesper Theilgaard, meteorolog og klimaformidler.

Skødesløs tilgang

Jesper Theilgaard, klimaformidler og tidligere tv-meteorolog, betegner over for Videncentret Bolius boligejernes tilbagelænede tilgang som ’nonchalant’ i lyset af, at risikoen for vandskader kun vil vokse i takt med klimaforandringerne.

– Boligejernes største problem er vand. Sidste år slog vi næsten nedbørsrekorden fra 1999 med 905 mm regn, og vi ved, at der kommer meget mere i fremtiden. Det er tid til at erkende, at klimaet ændrer sig, og få gjort noget ved det, lyder opsangen fra Jesper Theilgaard.

Blandt årsagerne til, at boligejerne ikke vælger at forebygge, er, at de i forvejen mener, at boligen er godt nok sikret. Det er også et argument for ikke at klimatilpasse, at man aldrig tidligere har haft vandskader. Men ifølge Jesper Theilgaard vil klimaet ændre sig så voldsomt, at fortiden i forhold til klimasikring er en dårlig indikator for fremtiden.

Skybrud kan ramme alle

Også Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius, lægger vægt på, at alle danske boligejere er i risikozonen for at blive ramt af skybrud – selvom man ikke har oplevet et før.

– At du ikke har haft en vandskade, er langt fra ensbetydende med, at du ikke vil få det i fremtiden. For det første rammer skybrud meget lokalt, og ikke alle har prøvet at have et skybrud over sin grund.

– For det andet peger alle fremtidige vejrudsigter på mere nedbør i fremtiden. Og den nedbør, der kommer, vil oftere komme som skybrud eller som kraftig nedbør i løbet af kort tid, fastslår Tue Patursson.

Vandskade vækker interessen

Undersøgelsen viser også, at dem, der har oplevet en vandskade, går langt mere aktivt til værks for at mindske risikoen for, at det sker igen. Et handlemønster, Jesper Theilgaard selv har fulgt.

– Det husker jeg tydeligt, fra da jeg selv boede i hus. Efter vores kælder var oversvømmet første gang, var jeg nervøs, hver gang det regnede kraftigt i en periode. Det stoppede først, da jeg fik gjort noget ved det, siger Jesper Theilgaard, der valgte både at få installeret et højvandslukke og lagt omfangsdræn rundt om sin bolig.

Tjek risikoen for, at dit hjem bliver oversvømmet

Kender du risikoen for, at din bolig bliver oversvømmet ved skybrud eller stormflod?

Vi har lavet en beregner, hvor du kan indtaste din adresse og få et godt bud. Du får også konkrete råd til, hvordan du kan sikre din bolig, når vandet kommer udefra.

Tjek din risiko

Efterlyser flere incitamenter

Klimasikring af boligen kan blive en dyr affære, og ansvaret hviler hovedsageligt på den enkeltes skuldre. Derfor kunne forsikringsselskaberne ifølge Jesper Theilgaard godt skubbe yderligere på for at få flere til at klimasikre, før skaden er sket. Han bakkes op af fagekspert Tue Patursson.

-I dag kan du som husejer kun få del i mindre offentlige tilskud. Enkelte forsikringsselskaber giver smårabatter på forsikringspræmier. Men det er begrænset, hvad de småpenge rækker til, hvis der skal etableres højvandslukke og betales for årligt eftersyn og service, graves dræn eller udlægges faskiner, siger Tue Patursson.

En gulerod kunne være i højere grad at belønne boligejere, der vælger at klimasikre boligen på forskellige måder, med en attraktiv rabat i forsikringspræmien. Kombineret med håndværkerfradraget, der allerede udløser fradrag for fx højvandslukke og faskiner, vurderer Jesper Theilgaard, at det kan få flere til som minimum at overveje deres muligheder.

Fra brancheforeningen Forsikring & Pension og flere forsikringsselskaber lyder, at man i branchen allerede har fokus på at belønne kunder, der klimasikrer.

Codan, der Danmarks tredjestørste forsikringsselskab, oplyser til Videncentret Bolius, at man under visse forudsætninger giver rabat på husforsikringen, hvis du fx får installeret et højvandslukke. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to største forsikringsselskaber, Topdanmark og Tryg, til deres incitamentsordninger på klimaområdet.

Tjek risikoen for oversvømmelse af din bolig

bolius.dk/vandetkommer kan du indtaste din adresse og få indblik i, hvad der kan påvirke din boligs risiko for oversvømmelse ved skybrud eller stormflod. Du får også konkrete råd til, hvad du kan gøre for at sikre din bolig.

Siden rummer desuden et overblik over, hvordan forsikringen dækker oversvømmelser samt gode råd til at undgå besvær med oversvømmelser.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden.

Alle bidragsydere:

  • Ulrik Baltzer, Journalist

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nyt fra VELAS

Nyt fra VELAS

Besætninger søges til test af forlænget laktation ... læs mere
Nyt fra BLÅ KORS

Nyt fra BLÅ KORS

Blå Kors forlænger lukningen ... læs mere
På vej hjem fra månen?

På vej hjem fra månen?

De Radikales leder, Morten Østergaard, åbner for at udskyde deadline for en klimaaftale i lyset af corona-epidemien ... læs mere
Situationen hos Tandlægerne i Ågade i Hadsten

Situationen hos Tandlægerne i Ågade i Hadsten

Tandlæge Hanne Lillelund Olsen fortæller til PingvinNyt følgende ... læs mere
Færdselsuheld vedHammel

Færdselsuheld vedHammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
To mænd anholdt: Kan du kende kosterne?

To mænd anholdt: Kan du kende kosterne?

Østjyllands Politi efterlyser ... læs mere
Nyt fra Favrskov Erhvervsråd

Nyt fra Favrskov Erhvervsråd

"Nedlukningen af Danmark" forlænges til 13. april ... læs mere
Brændende kærlighed til plejecentrene

Brændende kærlighed til plejecentrene

Louise og Jacob Jepsen afleverer de farvestrålende blomster på Tinghøj i Hammel. Bodil, der bor på Tinghøj, kigger ud for at se de mange blomster. Bodil, der bor på Tinghøj, kigger ud for at se de mange blomster. Next slide ... læs mere
Vi savner en KRAMMER - gør du også?

Vi savner en KRAMMER – gør du også?

- så SPAR OP på en KRAMMER-KONTO ... læs mere
Loading...