|

DE FORFULGTE

I en tid, hvor Randers Kommune forbyder medarbejdere at ryge i eget hjem, og hvor visse politikere vil sætte prisen op til 100 kr. for en pakke cigaretter, er det forrygende beroligende at læse Ole Juuls klumme…

DE FORFULGTE    

Af Ole Juul

Forleden faldt jeg over en artikel, der omhandlede tobakkens og rygningens glæder og fornøjelser. Ikke ét ord stod der om tobaksrygningens skadevirkninger. Ikke én sætning om gener for omgivelserne ved tobaksrygning. Tværtimod var det en hyldest til tobakken, en detaljeret historisk og geografisk gennemgang af, hvor tobaksplanten oprindelig blev dyrket og det salige øjeblik, da den kom her til Europa. Artiklen var en sand fornøjelse at læse, skrevet af en ældre forfatter, der havde røget det meste af sit voksenliv og som for alvor vidste, hvad det handlede om, når man fik ild på en velstoppet pibe eller glød på en god cigar.

Jeg kunne næsten ikke tro mine egne øjne, så fuldstændig anderledes var beskrivelsen af tobaksrygning set i forhold til det, man ellers falder over i aviser og blade, og min gamle pibe smagte mig særdeles godt, mens jeg sad dér og læste. Men ak, ”hvor længe var Adam i Paradis”. Det viste sig, at artiklen var skrevet engang i trediverne, og da jeg efter endt læsning lagde bogen fra mig og åbnede dagens avis, blev jeg brat vækket til virkelighedens verden.

”Lavere løn til rygere” stod der med fede typer på forsiden og længere nede en slet skjult analyse af, hvilke elendige samfundsborgere vi rygere er. Og hvis jeg ikke allerede vidste det, så står det mellem linierne på hver en pakke god tobak, at jeg burde skamme mig. Rygning er skadelig for omgivelserne, rygning kan dræbe, rygning kan medføre en langsom og smertelig død, og jeg ved snart ikke hvad. Og jo, vi har lært det, det er trængt ind. Man behøver ikke længere skære det ud i pap eller bøje det i neon. Korrektheden og sundheden har talt, og vi har ikke noget modsvar. Overhovedet ikke.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det for ikke-rygere kan være ubehageligt at opholde sig i længere tid i et røgfyldt lokale. Jeg er heller ikke i tvivl om, at det ikke er det mest optimale for et foster, at moderen storryger under graviditeten. Men jeg er træt af at være forfulgt af sundhedsapostle. Jeg er træt af at blive stemplet som samfundsskadelig. Jeg er træt af at blive betragtet som et laverestående væsen, fordi jeg nu engang nyder en god pibe tobak. Men sådan er det efterhånden blevet i det åh så korrekte Danmark.

Vi rygere tager gerne hensyn, og efterhånden har jeg lært at spørge mig godt for inden jeg tænder piben. Vi er bestemt ikke ude på at genere nogen, og fred være med de røgfrie møderum, hvor der er ganske rart at opholde sig. Men når jeg er vidne til, at man nu ikke engang længere må ryge udenfor, fordi lige udenfor stadig er på institutionens område, og at man derved sender dårlige signaler til sine medarbejdere, at folk ikke længere må ryge på deres arbejdsplads, selv om arbejdspladsen er udendørs, eller det koster ekstra at sidde i rygekupé i toget, så mener jeg helt afgjort, at de frelste er gået for vidt i jagten på os fortabte rygere.

Jeg finder den gamle artikel frem igen, stopper piben og medens røgen smyger sig om bogen og duften af den gode tobak breder sig herinde i min hyggelige hule, sender jeg en kærlig hilsen til vor dronning og drømmer mig tilbage til dengang, hvor et skod var en færdigrøget smøg og ikke en person med hang til god tobak.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Bevar vores busser

Bevar vores busser

Læserbrev af Martin Godsk ... læs mere
Nye svende fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

Nye svende fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

Nyudlærte svende ønskes tillykke af PingvinNyt ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 385.

Ugens naturbilleder nr. 385.

Velkommen til oktober. Oktober er måneden hvor træerne nu for alvor skifter til efterårsfarver i utallige gule og røde nuancer. Jo koldere oktober, jo rødere bliver skoven ... læs mere
annonce : Eksotisk kød fra Laurbjerg - det er helt VILDT

annonce : Eksotisk kød fra Laurbjerg – det er helt VILDT

Stort udvalg af eksotiske specialiteter i Laurbjerg ... læs mere
Danmark bliver farvet lyserød

Danmark bliver farvet lyserød

Støt de store, de små, de lange og de flade - fordi ingen bryster skal have kræft ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Døgnrapport fra Østjyllands Politi tirsdag d. 2. oktober 2018 ... læs mere
Budgetaftale på plads i Favrskov

Budgetaftale på plads i Favrskov

24 af 25 byrådsmedlemmer står bag budgetaftale i Favrskovkommune ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Nu er der snart pladebørs igen

Nu er der snart pladebørs igen

Efterårsbørsen afholdes lørdag den 10. november 2018 og dørerne åbnes kl.10 ... læs mere
MÅNEDENS KLUMME.

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer ... læs mere
SAT PÅ SPIDSEN holder pause de næste to uger

SAT PÅ SPIDSEN holder pause de næste to uger

I de næste par uger er pingvinen Eigil travlt optaget af andre ting end at sætte tingenes skæve tilstand, politikere og andet godtfolk på spidsen. Derfor må I, kære læsere, undvære den satiriske klumme i uge 40 og 41 ... læs mere
Fem gyldne minutter for HSK

Fem gyldne minutter for HSK

Af Fodboldformand Gert Jensen, HSK ... læs mere
Loading...