|

DE HAR JO DERES

Taler du selv med ensomme mennesker?
Tankevækkende, smuk klumme af Ole Juul

”DE HAR JO DERES”

 

Af Ole Juul

 

Der står friske blomster i vasen, gule påskeliljer, og på bordet, hvor fotografier af familien står tæt, ligger breve og postkort. Overfor mig sidder hun, gammel, jovist, men på ingen måde mæt af dage. Vi taler om familien, om de voksne børn, der alle er kommet ”godt i vej”, om børnebørnene, som er på vej. Hun sidder der, glad og tilfreds, og så godt, hun nu formår, følger hun med i, hvad der sker omkring hende. Jeg har ikke været der længe, før døren til hendes hyggelige stue går op. Det er en af hendes mange børnebørn, der lige vil ”kigge ind” til Bedste og fortælle hende sidste nyt. Vi småsludrer lidt, så fortrækker jeg fra stuen og lader de to alene.

 

På vej ned ad gangen kommer jeg forbi en åben dør, jeg standser, kigger ind, og i hjørnet, henne ved vinduet, sidder en ældre mand og småblunder med avisen i skødet. En pludselig indskydelse gør, at jeg banker på og træder ind i stuen. Han kigger op og ser spørgende hen på mig. Vi kender ikke hinanden, men jeg præsenterer mig, han lægger avisen fra sig og byder mig indenfor. ”Der kommer så sjældent nogle”, siger han stille. Jeg sætter mig overfor ham, og uden yderligere tilskyndelse begynder han nu at fortælle. Om dagligdagen på plejehjemmet, om ensomheden, om børnene, der bor langt herfra, og som sjældent har tid til besøg.

 

 ”De har jo deres ”, resignerer han med en slet skjult skuffelse i stemmen. Jeg ser mig om i rummet, der er en trist kontrast til stuen, jeg lige kom fra. Her er ingen friske blomster, ingen fotos, intet, der tyder på, at der et sted derude er en familie, børn og børnebørn. På væggen bag ham hænger et billede, et luftfoto af gården, som han engang har drevet. Jeg spørger til det, og uden at vende sig fortæller han om stedet. Om hverdagslivet i landbruget, som det var dengang, om et slidsomt arbejde i fællesskab med hustruen, som døde for nogle år siden. Om børnene, der fik deres uddannelse, blev i storbyen, hvor de nu har godt arbejde. ”Ja, de har jo deres”, siger han atter, som for at undskylde et fravær og for ham et savn. Han tænder sin pibe og ser frem for sig. Der er ikke mere at sige. Vi sidder lidt, jeg fortæller om mit ærinde, og han nikker bekræftende. ”Ja, de er flinke til at besøge deres gamle mor”.

 

”De har jo deres!” Ordene følger mig, da jeg lister ud af stuen igen. Ja, det har de vel, og det er godt for dem. Men, tænker jeg, de har jo også en far og en svigerfar, som nok er gammel og faldet noget af, men som vel fortsat er en del af deres fælles historie. Eller det det mon der, en del af generationen svigtede? At der er så meget andet, interessant og givtigt, der gør, at den ene dag går med den anden, og besøgene skrumper ind til rene pligtbesøg på fødselsdage og lignende. Jeg kan da godt se, at hans spartansk indrettede stue måske ikke ligefrem er det hyggeligste, og at begyndende senilitet gør, at han kan have svært ved fortsat at følge med i, hvad der sker i den ”store verden” udenfor. Men han har fortsat en historie at fortælle, som de har lod og del i, og som han gerne ville hørte sammen med deres historie.

 

Jeg lader døren stå, så han dog kan følge lidt med i det liv, der rører sig på gangen. Bagved hører jeg han skramler med avisen, som læses igen og igen, og som bringer nyheder om en verden, hvor mange har nok i deres eget.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Vi har stort udvalg i Vine, spiritus, Chocolader, blade, lotto og lotteri m.m ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
UD I NATUREN (14)

UD I NATUREN (14)

Vi har passeret forårsjævndøgn, så nu er der virkelig lys forude med forårstegn på programmet ... læs mere
NYT fra KE EL installation i Ødum

NYT fra KE EL installation i Ødum

TÆT på at komme i fjernsynet ... læs mere
Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Efter sommerferien vil der for første gang være en erhvervsfaglig 10. klasse på Den jydske Haandværkerskole ... læs mere
Gå til GADEBERG XL i Påsken

Gå til GADEBERG XL i Påsken

Kæmpeudvalg af f.eks. havemøbler ... læs mere
Loading...