|

De skjulte dagsordener

Af byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Favrskov Kommune Charlotte Green

                 Charlotte Green

Ord har stor betydning i en demokratisk debat. Sager præsenteret på den rigtige måde skaber synlighed om beslutningerne, og dermed mulighed for at starte en offentlig debat blandt borgerne. Omvendt kan uklare overskrifter skjule hensigter og gøre sager uigennemsigtige for borgerne. Desværre bærer nogle sager på det seneste præg af netop uklare overskrifter, som kan være årsag til manglende offentlig debat, idet borgerne ikke opdager, hvad sagerne drejer sig om.
Nogle eksempler:
November 2017: Vedtagelse af Indsatsplan Hadsten – en plan for beskyttelse af drikkevandet i Hadsten-området. Sagen dækker over en vedtagelse om tvungen opsparing til en vandfond for ALLE borgere i Favrskov. Formentlig var der bare ingen, der opdagede vedtagelsen, før det var for sent, eftersom man i Ulstrup og Voldby næppe ville nærlæse en sag med denne overskrift. En sådan vedtagelse om tvunget bidrag havde nok fortjent sin egen sag.
Marts 2018: Pejlemærker for Rammeaftale 2019-20
Sagen handler om fælleskommunal kapacitet, takst og prisstruktur for institutioner på det specialiserede socialområde. Med vedtagelsen af pejlemærkerne har man fastlagt principperne for den revision, der kommer senere på året og gjort det sværere at komme med indsigelser efterfølgende fra de høringsparter, der skal inddrages i den efterfølgende proces.

April 2018: Strategisk varmeplan – konverteringsprojekter
Sagen handler om vedtagelse af tilslutningspligt til fjernvarme i Norring og Korsholm. Hvor mange borgere opdagede under denne overskrift, at de nu er tvunget til at etablere den fjernvarme, som der ved tidligere forsøg ikke har været tilstrækkelig tilslutning til?

En vigtig opgave for et byråd er at sikre en gennemsigtig og demokratisk beslutningsproces for borgerne. I denne sammenhæng har borgmester og udvalgsformænd et særligt ansvar. Disse syv medlemmer af byrådet har adgang til dagsordenerne før offentliggørelse og kan dermed sikre, at demokratiets spilleregler overholdes, og borgerne får adgang til den bedste information om sagerne. De overskrifter, som fagmedarbejdere i en forvaltning har givet en sag, er nødvendigvis ikke informative for borgerne, så derfor har udvalgsformændene mulighed for at rette til, så borgerne sikres den bedst mulige adgang til at forstå sagerne gennem fx korrekt information i overskrifter. Det er en vigtig opgave for demokratiet.

Jeg håber, at vi har set det sidste til denne tendens til uklar sagsfremstilling. Som konservativt byrådsmedlem vil jeg gøre mit til at sikre, at borgerne i Favrskov får den bedste adgang til byrådets beslutninger på ægte demokratisk vis.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Pandekagedag
5. mar. 2019

Pandekagedag

VETERAN PLØJNING
9. mar. 2019

VETERAN PLØJNING

Loading...

Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Venstres Flemming Nørgaard trækker sig ... læs mere
Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

En ny undersøgelse viser, at virksomheder og iværksættere i høj grad er tilfredse med den vejledning Favrskov Erhvervsråd tilbyder ... læs mere
Mester Jacob flytter

Mester Jacob flytter

Byens eneste bagerforretning flytter til Sundhedshuset ... læs mere
Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...