|

DEN BEDSTE ÅRGANG…

Den 22. december er vi helt på mærkerne, men må trods det stille spørgsmålet: Kan en lille pige føde en due? Findes julemærket 1904 virkelig ikke fra Hadsten?

Kurt Villy på mærkerne i dag

PÅ MÆRKERNE I JULEN

”Idet vi have besluttet os til at iværksætte en julemærkeindsamling, nære vi det sikre håb, at denne idé ikke blot i år vil finde befolkningens tilslutning, men at indsamlingen ved hjælp af velgørenhedsmærker vil vise sig at blive et i al fremtid til jul og nytår knyttet velgørenhedsværk, og vi have fortrøstning til, at denne forventning ikke vil blive skuffet”.

Det var i 1904, postekspedient Einar Holbøll sammen med en kreds af mænd kundgjorde ovenstående ord til det danske folk i dagspressen. Dermed var ikke alene Danmarks, men verdens første julemærke en realitet. Holbøll, der senere blev postmester, kaldes da også ”Julemærkets fader”. Det blev besluttet, at et julemærke skulle koste to øre; en pris der holdt sig i over 50 år. Først i 1956 kom mærkerne til at koste fire øre pr. stk.

Det første julemærke blev trykt i 6 millioner eksemplarer, hvilket gav en nettoindtægt på 75.000 kr., og selv Einar Holbøll blev forbavset. Han havde en anelse om, at idéen var god, men dette tegnede til et eventyr. I øvrigt blev den gode idé straks taget op af Sverige og Island, og siden gik julemærket sin sejrsgang over hele verden.

Motiverne har gennem årene spændt vidt; over kongelige personer til engle, landskaber og ægte julebilleder. Flere af mærkerne blev omtalt i PingvinNyts julekalender 2018. Hvert år har Julemærkekomitéen haft flere forslag at vælge imellem, og til tider valgte man et motiv, som siden blev kritiseret fra forskellig side. Hyggelig, gammeldags juleromantik er der langtfra på alle årgangene, men samtlige udgivelser er efter min mening nydelige små kunstværker.

Einar Holbøll, født 20. december 1865 i København, døde 23. februar 1927, men den gamle postmester ville sikkert have spærret øjnene yderligere op, hvis han havde oplevet mærkets 50-års jubilæum i 1953. Hele 75 millioner eksemplarer blev trykt, hvilket svarede til mere end 15 mærker pr. dansker – fra olding til spædbarn.

Som det sikkert er mange bekendt, ville den unge Holbøll egentlig hellere have været styrmand, men en øjensygdom satte en stopper for den drøm. Han valgte derfor Postvæsenet, hvor Holbøll indtrådte i 1886.

At Holbøll virkelig kom ud at sejle, er det sikkert ikke alle, der ved, men han tog hyre på en fragtbåd, der sejlede til Amerika. Bådens skipper havde på rejsen over Atlanterhavet medbragt sin hustru, der var i såre lykkelige omstændigheder og meget snart kunne vente sin nedkomst.

En nat blev unge Holbøll rusket ud af sin søde søvn af skibets styrmand, der råbte:

-Du må straks komme op, Holbøll. Skippers kone skal have barnet nu, og hun siger, at du skal være der til at hjælpe hende, for du er den eneste om bord, der har præliminæreksamen!

Med hensyn til kritik, misbilligelse og direkte misforståelse af det lille mærke, er der gennem årene indtruffet adskillige tilkendegivelser. For eksempel kom et dagblad til at skrive følgende om julemærket 1914, der er udført af kunstnerne Valdemar Andersen og W. Glud og bærer titlen ”Lille pige fodrer duer”:
”Julemærket udkommer i morgen. Det forestiller et lille barn, der er i færd med at føde duer. Mærket er rødt og hvidt på gylden baggrund. Det er ikke særlig smukt”.

Dette medførte denne kommentar i den efterfølgende udgave af avisen:
”Hvis her ikke forelå en forvanskning af mærket, kunne man meget godt give forfatteren af bemeldte notits ret i hans bemærkning. Der kan – rent fraset det naturstridige i akten – umuligt være noget smukt ved at se et lille barn føde duer”.

Og tilbage til julemærket 1904, som i øvrigt prydes med et billede af Dronning Louise, Majestæten Kong Christian den. Niendes hustru.

Findes dette mærke på et brev eller kort fra Hadsten eller Lerbjerg?

Jeg har ledt i 40 år, men er aldrig stødt på et eksemplar. Det nærmeste er et postkort med et skønt motiv fra Laurbjerg. Det sidder i samlingen, og således findes verdens første julemærke trods alt på en forsendelse fra den nutidige kommune.

Julekortet fra 1904 er udført af kunstneren Eigil Petersen, og nisseposten fra 1914 er af Ludvig Møgelgaard.

Julemærker kan man stadig købe og dermed hjælpe udsatte børn. Et ark koster i år 75 kr. (50 mærker), og årets tema er ”Jul i fællesskab”; en hyldest af kunstneren Tomas Björnsson til såvel genforeningen i 1920 som det fællesskab, børn på Julemærkehjemmene bliver en del af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny direktør for Teknik og Miljø i Favrskov

Ny direktør for Teknik og Miljø i Favrskov

1. april hedder den nye direktør for Teknik og Miljø i Favrskov Kommune Sidsel Homann ... læs mere
Massevaccination på vej

Massevaccination på vej

af Christian Møller-Nielsen, Landsbækvej 90A, 8450 Hammel Mobil 20985601 ... læs mere
Favrskov-direktør bliver direktør i Skanderborg Kommune

Favrskov-direktør bliver direktør i Skanderborg Kommune

1. april begynder Asbjørn Friis Jensen i det nye job i Skanderborg Kommune ... læs mere
Den Grimme Pavillon

Den Grimme Pavillon

I marts 2002 skrev Ove Rosenkvist om løsningen på Hadsten Kommunes pladsproblemer. I dag viser hans profetier at holde stik. Det har Herluf Nydam bemærket ... læs mere
Hvor er den sunde fornuft?

Hvor er den sunde fornuft?

Ja man skal ikke lede efter den på Christiansborg… ... læs mere
ALLE VORES FORRETNINGER HAR ÅBENT 

ALLE VORES FORRETNINGER HAR ÅBENT 

Fra 1. marts 2021 har alle vores forretninger igen åbent. Du kan både handle i din lokale XL-BYG og på XL-BYG.dk ... læs mere
En station i Laurbjerg vil skabe udvikling – ligesom det skete i Hinnerup

En station i Laurbjerg vil skabe udvikling – ligesom det skete i Hinnerup

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Vestjysk Bank etablerer nyt hovedsæde i Birk ved Herning   ... læs mere
Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Danske familier kan købe 8 ud af 10 huse på boligmarkedet

Nye beregninger viser, at en almindelig dansk familie har råd til at købe en større andel af husene på boligmarkedet nu sammenlignet med sidste år ... læs mere
UD I NATUREN (10)

UD I NATUREN (10)

Sikke et temperaturskifte naturen har været igennem😮men "efter vinter kommer vår"😆. Vi kigger også tilbage på den våde februar 2020 kontra kolde februar 2021 ... læs mere
Sammen går vi lysere tider i møde

Sammen går vi lysere tider i møde

2020 var mildt sagt ikke et nemt år. Heller ikke for Kræftens Bekæmpelse ... læs mere
Loading...