|

Den grønne check og Enhedslistens klimaplan

Den grønne check er et godt redskab til at kompensere udvalgte borgere – fx borgere med relativt lav indkomst – for de udgifter de får som følge af afgifter på udledning af klimagasser. Den gør afgifter socialt retfærdige, og derfor har Enhedslisten bygget sine afgifter på klimabelastende adfærd op omkring en forhøjelse af den grønne check.

Ved Pingvinnyts valgmøde i Retroworld var der debat om den såkaldt ’grønne check’, og samtidig blev Enhedslisten beskyldt for at ville gøre alting dyrere med klima-afgifter. Sandheden er imidlertid at en forhøjelse af den grønne check netop vil modvirke at det sker. Det er meget vigtigt for os i Enhedslisten at sætte fart på den grønne omstilling, men også at undgå at ’almindelige’ mennesker får regningen. Det er dem der sviner mest, der skal betale mest.

Først om den grønne check. Det er ikke noget vi har fundet på; den findes allerede, og den har siden 2010 været givet til alle skattepligtige som et nedslag i den beregnede indkomstskat. Den bliver trappet af med højere indkomst, og de med de højeste indtægter får således ikke del i checken.

Checken – eller rettere skattefradraget – blev indført under Anders Fogh-regeringen for at kompensere bl.a. pensionister, børnefamilier og personer med relativ lav indtægt for en række afgiftsforhøjelser fra den såkaldte Forårspakke fra 2009. Der er siden sket forskellige justeringer, men checken findes stadig og vil også gøre det i de kommende år.

Det er derfor ganske let at hæve den og naturligvis også at målrette forøgelsen så pensionister, småbørnsforældre og folk med relativt lave indkomster fortsat vil få mest gavn af forøgelsen. Man kan desuden tilpasse forøgelsen så også borgere der opfylder andre objektive kriterier får gavn af den.

Et eksempel kan være afgift på benzin og diesel samt på benzin- og dieselbiler. Hvis man hæver sådanne afgifter, vil det naturligvis blive dyrere at købe en sådan bil og også at køre i den. Og jo større bil man kører, og jo mere man kører (eller rettere, jo mere brændstof man bruger) des dyrere bliver det. Det er ganske fornuftigt, for det vil være med til at reducere brugen af biler med fossile brændsler.

Men hvis man samtidig øger den grønne check, så fx pensionister, småbørnsfamilier osv. får et højere bundfradrag i skatten, vil langt de fleste fra disse grupper ikke komme til at betale ekstra. Det vil de kun hvis de køber en ny benzin- eller dieselbil eller har et højt kørselsforbrug. Hvis man ikke har bil, skifter til el- eller brintbil eller ikke kører ret meget, vil man ovenikøbet få økonomisk plus ud af forhøjelsen.

Vælger man en sådan model, opnår man således både at klimabelastningen bliver mindre, og at folk med relativt lave indkomster ikke bliver ramt på pengepungen – selvom de også får et incitament til at købe elbil eller køre mindre. Det er således en ganske fornuftig model, og mon ikke det ender med at de fleste andre partier efterhånden tilslutter sig.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Politiet søger rette ejermænd til tyvekoster

Politiet søger rette ejermænd til tyvekoster

Østjyllands Politi søger ejerne af nogle tyvekoster, der er fundet i forbindelse med en ransagning ... læs mere
Ingen krise: Rekordsalg af sommerhuse – og få tilbage på markedet

Ingen krise: Rekordsalg af sommerhuse – og få tilbage på markedet

Der er solgt rigtig mange sommerhuse i de første fire måneder af 2020, og udbuddet er tilmed på et meget lavt niveau. Læs her hvorfor, og hvad det kan betyde for priserne ... læs mere
ÉT SOGN, TRE KIRKER

ÉT SOGN, TRE KIRKER

Formand Hadsten Menighedsråd Annette Obelitz ... læs mere
Butikkerne i Søndergade i Hadsten er ved at gøre klar

Butikkerne i Søndergade i Hadsten er ved at gøre klar

Enkelte har ikke været lukket helt, men nu bli`r der meget mere liv ... læs mere
Støt børn og unge ramt af kræft

Støt børn og unge ramt af kræft

Når du køber Bamselotteriet online, støtter du Kræftens Bekæmpelses arbejde med forskning, forebyggelse og patientstøtte – målrettet børn og unge ... læs mere
Hurtig handel foretrækkes

Hurtig handel foretrækkes

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: KRIMISERIER PÅ E-REOLEN ... læs mere
Politisk makværk koster Favrskov dyrt

Politisk makværk koster Favrskov dyrt

Af Mette Nøhr, Bestyrelsesmedlem, Det Konservative Folkeparti i Favrskov, Grønhøjvej 33, 8450 Hammel ... læs mere
Information vedrørende opstart i HSK

Information vedrørende opstart i HSK

af Martin Kryger Ahrentsen ... læs mere
Ekspert: Brug ikke kælderen til børneværelse

Ekspert: Brug ikke kælderen til børneværelse

De fleste kældre egner sig ikke til børneværelser, advarer fagekspert i Videncentret Bolius. Læs, hvorfor du helst ikke skal lave børneværelse i kælderen ... læs mere
Bagspiller fra liga til Hadsten

Bagspiller fra liga til Hadsten

Af Simon Olsen, Pr. og Eventschef Simon Olsen, Hadsten Håndbold ... læs mere
Loading...