|

Den grønne check og Enhedslistens klimaplan

Den grønne check er et godt redskab til at kompensere udvalgte borgere – fx borgere med relativt lav indkomst – for de udgifter de får som følge af afgifter på udledning af klimagasser. Den gør afgifter socialt retfærdige, og derfor har Enhedslisten bygget sine afgifter på klimabelastende adfærd op omkring en forhøjelse af den grønne check.

Ved Pingvinnyts valgmøde i Retroworld var der debat om den såkaldt ’grønne check’, og samtidig blev Enhedslisten beskyldt for at ville gøre alting dyrere med klima-afgifter. Sandheden er imidlertid at en forhøjelse af den grønne check netop vil modvirke at det sker. Det er meget vigtigt for os i Enhedslisten at sætte fart på den grønne omstilling, men også at undgå at ’almindelige’ mennesker får regningen. Det er dem der sviner mest, der skal betale mest.

Først om den grønne check. Det er ikke noget vi har fundet på; den findes allerede, og den har siden 2010 været givet til alle skattepligtige som et nedslag i den beregnede indkomstskat. Den bliver trappet af med højere indkomst, og de med de højeste indtægter får således ikke del i checken.

Checken – eller rettere skattefradraget – blev indført under Anders Fogh-regeringen for at kompensere bl.a. pensionister, børnefamilier og personer med relativ lav indtægt for en række afgiftsforhøjelser fra den såkaldte Forårspakke fra 2009. Der er siden sket forskellige justeringer, men checken findes stadig og vil også gøre det i de kommende år.

Det er derfor ganske let at hæve den og naturligvis også at målrette forøgelsen så pensionister, småbørnsforældre og folk med relativt lave indkomster fortsat vil få mest gavn af forøgelsen. Man kan desuden tilpasse forøgelsen så også borgere der opfylder andre objektive kriterier får gavn af den.

Et eksempel kan være afgift på benzin og diesel samt på benzin- og dieselbiler. Hvis man hæver sådanne afgifter, vil det naturligvis blive dyrere at købe en sådan bil og også at køre i den. Og jo større bil man kører, og jo mere man kører (eller rettere, jo mere brændstof man bruger) des dyrere bliver det. Det er ganske fornuftigt, for det vil være med til at reducere brugen af biler med fossile brændsler.

Men hvis man samtidig øger den grønne check, så fx pensionister, småbørnsfamilier osv. får et højere bundfradrag i skatten, vil langt de fleste fra disse grupper ikke komme til at betale ekstra. Det vil de kun hvis de køber en ny benzin- eller dieselbil eller har et højt kørselsforbrug. Hvis man ikke har bil, skifter til el- eller brintbil eller ikke kører ret meget, vil man ovenikøbet få økonomisk plus ud af forhøjelsen.

Vælger man en sådan model, opnår man således både at klimabelastningen bliver mindre, og at folk med relativt lave indkomster ikke bliver ramt på pengepungen – selvom de også får et incitament til at købe elbil eller køre mindre. Det er således en ganske fornuftig model, og mon ikke det ender med at de fleste andre partier efterhånden tilslutter sig.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Lilleåmarked 2019

Lilleåmarked 2019

Weekenden begyndte med en kraftig regnbyge ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
SPIRITUSKØRSEL i HADSTEN

SPIRITUSKØRSEL i HADSTEN

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
LIONS HINNERUP STØTTER KLUBSAMARBEJDET TEAM FAVRSKOV HÅNDBOLD

LIONS HINNERUP STØTTER KLUBSAMARBEJDET TEAM FAVRSKOV HÅNDBOLD

Hos Team Favrskov Håndbold er der stor taknemmelighed for støtten fra Lions Hinnerup ... læs mere
Milepæl nået i Ældre Sagen Hinnerup

Milepæl nået i Ældre Sagen Hinnerup

Ældre Sagen i Hinnerup krydser 2.000 medlemmer 31. juli indmeldte medlem nr. 2.000 sig i Ældre Sagen Hinnerups lokalafdeling. Vedkommende ønsker at være anonym ... læs mere
Første EUX-student hos NMT El-Service får fagets medalje

Første EUX-student hos NMT El-Service får fagets medalje

Tilbage i maj skrev 21-årige Sebastian Handberg fra Hadsten historie. Han er nemlig den første lærling hos NMT El-Service, der er dimitteret som EUX-student. Nu er svendebrev og fagets medalje også i hus ... læs mere
Nye lokaler klar til elever der mødte efter ferien

Nye lokaler klar til elever der mødte efter ferien

Opstart efter sommerferien er altid en spændende tid, og i år har det været ekstra spændende på Den jydske Haandværkerskole. Hele sommerferien har håndværkerne haft travlt på skolen, så eleverne, nye som tidligere, kunne møde op til ny bistro, nyt ... læs mere
Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi ... læs mere
Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Af Birgit Liin, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 429.

Ugens naturbilleder nr. 429.

Idag kommer du med til Grenå og omegn på dage med skønt sommervejr ... læs mere
Loading...