|

Den grønne check og Enhedslistens klimaplan

Den grønne check er et godt redskab til at kompensere udvalgte borgere – fx borgere med relativt lav indkomst – for de udgifter de får som følge af afgifter på udledning af klimagasser. Den gør afgifter socialt retfærdige, og derfor har Enhedslisten bygget sine afgifter på klimabelastende adfærd op omkring en forhøjelse af den grønne check.

Ved Pingvinnyts valgmøde i Retroworld var der debat om den såkaldt ’grønne check’, og samtidig blev Enhedslisten beskyldt for at ville gøre alting dyrere med klima-afgifter. Sandheden er imidlertid at en forhøjelse af den grønne check netop vil modvirke at det sker. Det er meget vigtigt for os i Enhedslisten at sætte fart på den grønne omstilling, men også at undgå at ’almindelige’ mennesker får regningen. Det er dem der sviner mest, der skal betale mest.

Først om den grønne check. Det er ikke noget vi har fundet på; den findes allerede, og den har siden 2010 været givet til alle skattepligtige som et nedslag i den beregnede indkomstskat. Den bliver trappet af med højere indkomst, og de med de højeste indtægter får således ikke del i checken.

Checken – eller rettere skattefradraget – blev indført under Anders Fogh-regeringen for at kompensere bl.a. pensionister, børnefamilier og personer med relativ lav indtægt for en række afgiftsforhøjelser fra den såkaldte Forårspakke fra 2009. Der er siden sket forskellige justeringer, men checken findes stadig og vil også gøre det i de kommende år.

Det er derfor ganske let at hæve den og naturligvis også at målrette forøgelsen så pensionister, småbørnsforældre og folk med relativt lave indkomster fortsat vil få mest gavn af forøgelsen. Man kan desuden tilpasse forøgelsen så også borgere der opfylder andre objektive kriterier får gavn af den.

Et eksempel kan være afgift på benzin og diesel samt på benzin- og dieselbiler. Hvis man hæver sådanne afgifter, vil det naturligvis blive dyrere at købe en sådan bil og også at køre i den. Og jo større bil man kører, og jo mere man kører (eller rettere, jo mere brændstof man bruger) des dyrere bliver det. Det er ganske fornuftigt, for det vil være med til at reducere brugen af biler med fossile brændsler.

Men hvis man samtidig øger den grønne check, så fx pensionister, småbørnsfamilier osv. får et højere bundfradrag i skatten, vil langt de fleste fra disse grupper ikke komme til at betale ekstra. Det vil de kun hvis de køber en ny benzin- eller dieselbil eller har et højt kørselsforbrug. Hvis man ikke har bil, skifter til el- eller brintbil eller ikke kører ret meget, vil man ovenikøbet få økonomisk plus ud af forhøjelsen.

Vælger man en sådan model, opnår man således både at klimabelastningen bliver mindre, og at folk med relativt lave indkomster ikke bliver ramt på pengepungen – selvom de også får et incitament til at købe elbil eller køre mindre. Det er således en ganske fornuftig model, og mon ikke det ender med at de fleste andre partier efterhånden tilslutter sig.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 422.

Ugens naturbilleder nr. 422.

Midsommer står for døren og dagens længde er nu 17 timer og 42 minutter. Nyd de lyse timer, allerede fra på søndag er dagens længde aftagene ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten ... læs mere
Musikgudstjeneste i Ødum Kirke Torsdag d. 27. juni k. 19.30

Musikgudstjeneste i Ødum Kirke Torsdag d. 27. juni k. 19.30

Gudstjeneste på en ny måde midt i en sommertid ... læs mere
Loading...