|

DEN KÆRE AUTOMOBIL

Den 15. december kommer vi slemt op at køre, når Kurt Villy viser, hvad mestertegneren Carl Røgind formåede udi det ædle fænomen: Automobilkørsel…

Vintervognen føres af Kurt Villy Svendsen

KØRSEL I EGET KØRETØJ

Gamle postkort kan indeholde andet end topografiske motiver fra Hadsten og omegn, og som bekendt samler jeg også på kort med gamle biler, motorcykler eller andre motorkøretøjer, og det gælder i særdeleshed jule- og nytårskort.

Fælles for postkortene er, at de viser glæden og stoltheden over at være selvtransporterende.

Man har sin frihed og er ikke overladt til køreplaner, eventuelle driftsforstyrrelser hos DSB eller manglende busruter og trinbræt, der er fjernet, nedlagt og skrinlagt af dorske politikere, som dermed mener, at de således har styrket den offentlige transport.

Nej, selv Gammelnisser sætter sig bag rattet i deres egen gode, veltjente benzindrevne pegasus med den store vægtafgift, hvilket netop nu er blevet yderligere attraktivt i forbindelse med Corona-krisen, som påtvinger danskerne mundbind i kollektive transportmidler – og i sidste ende vel også mundkurv.

Det første postkort med den lidt uheldige kusk på hestevognen er sendt i 1904, og dengang – som nu – sidder man så herligt afslappet i egen bil og slipper for de øvrige trafikanters problemer og surmuleri undervejs.

Carl Røgind, min yndlingskunstner, som tegnede kortet, har lagt pen til flere interessante motorpostkort, hvor også et andet højtelsket køretøj – motorcyklen – er inddraget.

Et eksempel er nytårskortet fra 1913, hvor endnu en fodgænger må ned med nakken efter et heftigt maveproblem forårsaget af en løssluppen motorcyklist.

Endelig skal vi i dag se et eksempel på Røginds serie ”Automobilen kommer”, og denne gang er vi i Rønne, for bornholmerne slap skam ikke fri for de nye tøff-tøffers tyranni.

Folk besvimer i hobetal, mens andre råber de højere magter om hjælp, ligesom sagesløse heste løber løbsk på en hovedgade i panik. Dette er et af de helt gamle automobil-kort; afsendt 1906.

Jeg mindes min bedstefar, vejmanden i Varde Landsogn, der med tændt cerut sad under kastanjetræet, hvor han nød en lørdagsbajer med landposten. Denne havde stillet cyklen op ad stakittet og lagt kasketten.

-Nå Svendsen, sagde landposten, mens han sugede på sin ”Manne”: -Har du hørt, at ham grosserer Hansen inde i Varde har fået titusinde kroner i erstatning, fordi han blev kørt over af en bil?

-Nej, det vidste jeg ikke, Olling, svarede bedstefar: -Men det er lige som Jesus sagde, at dem, der har rigeligt i forvejen, de skal sgu´ nok få mere endnu. Er der måske nogen af wos to, der nogensinde kan håbe på at blive kørt over..?

Bemærk det smukke indledningsbillede med den flotte vogn på Nørregade i Hadsten. Naturligvis er bakkedraget indhyllet i en fortryllende kridhvid vinterdyne – også i 1935 – for som bekendt sneede det altid til jul i gamle dage…

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Venstre presser på for rute 26

Venstre presser på for rute 26

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Nu må børn ikke længere hoppe på trampolin for tæt på naboen

Nu må børn ikke længere hoppe på trampolin for tæt på naboen

Indtil nu har der ikke været regler for, hvor tæt på hækken ind til naboen du må placere din trampolin. Men nye regler skal reducere antallet af naboklager ... læs mere
2 hårdtkæmpede point i Lyngby

2 hårdtkæmpede point i Lyngby

Hadsten Håndbold vinder læs hvad Simon Olsen fortæller om kampen ... læs mere
Der er brug for Natteravne i Søften

Der er brug for Natteravne i Søften

SSP (Skole, Socialforvaltning, Politi) arbejder sammen med Natteravnene om at have kontakt til de unge mennesker i aften- og nattelivet ... læs mere
Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Nu kan du se og kommentere på skolebussernes køreplaner for skoleåret 2021/22 ... læs mere
GLÆDELIG PÅSKE!

GLÆDELIG PÅSKE!

KIRKEN OG TORVET: Tankevækkende påskeklumme, hvor Ole Juul fortæller om Grethe fra Martin A. Hansens "Påskeklokken" ... læs mere
Efter store Prisstigninger :

Efter store Prisstigninger :

Financiel vagthund vil dæmpe boligpriserne ... læs mere
”Husk, at du gør en forskel ved at passe på dig selv og andre”

”Husk, at du gør en forskel ved at passe på dig selv og andre”

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten, Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Loading...